Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Το μεγάλο καλοκαίρι της ελληνικής αρχαιολογίας

γράφει η Δέσποινα Κουτσούμπα *

Τι μπορούσε να σημαίνει η αιφνιδιαστική άφιξη του πρωθυπουργού σε μια εν εξελίξει ανασκαφή, αν όχι
το «σύνθημα» ότι το σαξές στόρυ του καλοκαιριού περνάει από την Αμφίπολη;

Οι μέρες που τα ΜΜΕ κάλυπταν σε ρυθμούς... Ωνασείου την ανασκαφή στην Αμφίπολη, με βρήκαν σε μια γεωαρχαιολογική έρευνα στην Κοιλάδα της Αργολίδας. Στη θαλάσσια περιοχή κοντά στο σπήλαιο Φράγχθι.


Αναζητούσαμε ίχνη των παλαιοακτών και τις πεδιάδες όπου κυνηγούσαν τα θηράματά τους οι άνθρωποι που χρησιμοποιούσαν ως κατάλυμα το σπήλαιο ήδη από το 35.000 π.Χ. Μετά από μια παρουσίαση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων της έρευνας στην τοπική κοινωνία, στάλθηκε στην υπηρεσία μου ένα ηλεκτρονικό μήνυμα, που εξέφραζε τη «λύπη» κατοίκου της περιοχής γιατί η επιστημονική ομάδα έδειξε «ενδιαφέρον για τα ευρήματα του 18.000 π.Χ. περισσότερο παρά για εκείνα του 4ου και 5ου αι. π.Χ. που είναι και επιφανειακά» και κατέληγε λέγοντας: «Άραγε τι αρχαιολόγους παράγουμε όταν εμπλέκονται σε οικονομικά και πολιτικά παιχνίδια;».

Την επόμενη φορά να βάλετε στη ΝΕΡΙΤ μόνο κεντροαριστερούς

γράφει ο Γιώργος Ανανδρανιστάκης

Δεν καταλαβαίνω γιατί παραιτήθηκαν από τη ΝΕΡΙΤ οι κ. Μακρυδημήτρης και .Μορώνης. Δεν καταλαβαίνω καν γιατί εξεπλάγησαν από την ωμή -υπάρχει και ψημένη;- παρέμβαση της κυβέρνησης. Τι περίμεναν ότι θα ήταν το αποτρόπαιο μόρφωμα που γεννήθηκε μέσα από το σκοτάδι της δημόσιας τηλεόρασης; Από το κακό μόνο κακό μπορεί να προκύψει κι όποιος δεν το κατάλαβε, απλώς δεν ήθελε να το καταλάβει.

Ο Σαμαράς κι ο Βενιζέλος έκλεισαν την ΕΡΤ για να φτιάξουνε μια τηλεόραση - σκυλάκι, που θα εκτελεί τις εντολές των αφεντικών και θα κουνάει και την ουρίτσα του. Για να γίνει αυτό, έπρεπε να εκκαθαριστούν -αυτό κι αν ήταν γενοκτονία, κύριε Μπαλτάκο- όλοι οι εργαζόμενοι, ώστε να διαλέξουν εν συνεχεία τα δικά τους παιδιά και στην ενημέρωση και στη διοίκηση. Στη διοίκηση δικά τους ήταν τα παιδιά και επί ΕΡΤ, στην ενημέρωση όμως είχαν κάποια θεματάκια κι όσο κατέβαινε η ιεραρχία, τα θεματάκια γίνονταν θεματάρες.

Έκλεισαν την ΕΡΤ για να φτιάξουν την τηλεόραση που θα ταιριάζει στο καθεστώς τους. Στο καθεστώς που κυβερνάει με εκβιασμούς, που διαλύει ζωές με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, που ανοιγοκλείνει τη Βουλή ανάλογα με τα συμφέροντά του, που φέρνει στα θερινά τμήματα νομοσχέδια ζωής και θανάτου.

Μήνυμα της νεολαίας από την Πλατεία Σουρμένων: το Ελληνικό μας ανήκει (φωτογραφίες)

Η νεολαία έστειλε το μήνυμά της από την Πλατεία Σουρμένων το Σαββατόβραδο 13 Σεπτεμβρίου: Το Ελληνικό μας ανήκει - δεν πωλείται, δεν οικοπεδοποιείται

Είχε προηγηθεί ποδηλατοδρομία που έκανε το γύρο του πρώην αεροδρομίου και τερμάτισε στην Πλατεία Σουρμένων λίγο πριν την έναρξη της συναυλίας.

Στην εκδήλωση αναγνώστηκε το ψήφισμα της Συνέλευσης Δράσεων για το Ελληνικό, καθώς και ανάλογου περιεχομένου ψηφίσματα από συλλογικότητες της Νέας Φιλαδέλφειας, των Αμπελοκήπων και της Ηλιούπολης.

Στη μεγάλη συναυλία που διοργάνωση η Συνέλευση Δράσεων για το Ελληνικό και κράτησε μέχρι πολύ αργά μετά τα μεσάνυχτα πήραν μέρος οι παρακάτω καλλιτέχνες-συγκροτήματα:
  • REMI
  • RADIOSOL
  • ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ
  • ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ
  • INDICO
  • ENCARDIA
  • ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟΙ
    ΑΕΡΑ ΠΑΤΕΡΑ
  • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΥΛΙΚΑΚΟΣ & ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ
Ακολουθούν φωτογραφίες - μεταξύ των οποίων του φίλου Ηλία Σωτηρόπουλου που τον ευχαριστούμε θερμά:

«Μόνος ρεαλισμός, η ανατροπή»: Η συνέντευξη Τύπου του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ (βίντεο)

Τα βασικά σημεία από τη συνέντευξη Τύπου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην 79η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης


Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη Τύπου του Αλ. Τσίπρα στην 79η ΔΕΘ.

Ακολουθεί το Α' μέρος της συνέντευξης:
 


Το Β' μέρος της συνέντευξης εδώ.

***
Οι δύο πρώτες ερωτήσεις κατά τη συνέντευξη Τύπου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, δικαιωματικά ανήκαν στην ελεύθερη ΕΡΤ, το ertopen.com. Ο Αλ. Τσίπρας συνεχάρη τους εργαζόμενους της ΕΡΤ για τον αγώνα και το παραδειγματικό πείσμα τους. Τόνισε ότι το κοστολογημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με κανέναν εταίρο ή πιστωτή. Χαρακτήρισε επικίνδυνο το δόγμα ότι όποιος χρωστάει δε βάζει κόκκινες γραμμές και υπογράμμισε την αξία μίας σκληρής διαπραγμάτευσης με στόχο τη βιώσιμη λύση του χρέους και τη στροφή στη ανάπτυξη. Μία διαπραγμάτευση κομβικής σημασίας που αν γίνει με κυβέρνηση Σαμαρά θα επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα. «Γι αυτό το λόγο ζητάμε εκλογές χθες» σημείωσε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης», για μία ισχυρή διαπραγματευτική πολιτική σε διεθνές επίπεδο. Ο Αλ. Τσίπρας προέβλεψε εκλογικό θρίαμβο του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά με την εξειδίκευση του κυβερνητικού του προγράμματος.  Δεσμεύθηκε για μία ανεξάρτητη και πλουραλιστική δημόσια ραδιοτηλεόραση, σε μία νέα βάση όπου η ΕΡΤ θα ελέγχεται από τους πολίτες και τους εργαζόμενους, μία ΕΡΤ στα πρότυπα των διεθνών ανεξάρτητων ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών.

Ζωντανά η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ


Δείτε ζωντανά από το left.gr τη συνέντευξη τύπου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα εδώ.

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ: Σχέδιο ελπίδας για μια νέα πορεία της χώρας (βίντεο)

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε εκλογές και μια ισχυρή εντολή αυτοδυναμίας με ακόμη πιο ισχυρή κοινωνική συμπόρευση για «να διεκδικήσουμε τη καλύτερη δυνατή συμφωνία, μια ισχυρή εντολή διαπραγμάτευσης».


Άμεση προσφυγή στις κάλπες πριν την ολοκληρωτική καταστροφή της ελληνικής κοινωνίας ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της 79ης ΔΕΘ, τονίζοντας ότι η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί προϋπόθεση για την κοινωνική σωτηρία της Ελλδας, αλλά και πρόκληση για την αναγκαία στροφή στην Ευρώπη. Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε για πολιτικό αμοραλισμό.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε «ισχυρή εντολή επιθετικής διαπραγμάτευσης» με στόχο:
1. Τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο, «όπως έγινε για τη Γερμανία το 1953 να γίνει και για την Ελλάδα το 2014».
2. «Ρήτρα ανάπτυξης» στην αποπληρωμή του υπόλοιπου, έτσι ώστε να εξυπηρετείται από την ανάπτυξη και όχι από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού.
3. Περίοδο χάριτος, δηλαδή «moratorium», στην εξυπηρέτησή του, για την άμεση εξοικονόμηση πόρων για την ανάπτυξη.
4. Εξαίρεση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων από τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
5. Συμφωνία για «Ευρωπαϊκό New Deal», με δημόσιες επενδύσεις για την ανάπτυξη και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
6. Ποσοστική χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων.

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τους τέσσερις βασικούς πυλώνες του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ:
  • ΠΡΩΤΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ: Το Πρόγραμμά μας για την αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης,
  • ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ: Τα άμεσα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας
  • ΤΡΙΤΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ: Το εθνικό σχέδιο  για την ανάκτηση της εργασίας
  • ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ: Ο θεσμικός και δημοκρατικός μετασχηματισμό του πολιτικού συστήματος
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε επίσης από το βήμα της ΔΕΘ για: δωρεάν ρεύμα και κουπόνια σίτισης σε 300.000 νοικοκυριά, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, εξασφάλιση στέγης, στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων, άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, σεισάχθεια για τα «κόκκινα» δάνεια, ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας και τραπεζών ειδικών σκοπών, επαναφορά κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, πρόγραμμα 300.000 θέσεων εργασίας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς και λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία και δημοψηφίσματα.

Ζωντανή μετάδοση της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα από το ''Βελλίδειο''

Διαβάστε όλη την ομιλία Τσίπρα: