Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Βιβλίο: Άλαν Τιούρινγκ, ­το Αίνιγμα (Άντριου Χότζες)

O Bρετανός μαθηματικός Άλαν Τιούρινγκ δεν ήταν απλώς εκείνος που κατά μέγα μέρος συνέλαβε την ιδέα των υπολογιστών, διατύπωσε ευφυή θεωρήματα για τις δυνατότητές τους και οραματίστηκε με ενάργεια την πιθανότητα ανάπτυξης υπολογιστικών διανοιών, αλλά ήταν και ο άνθρωπος που συνέβαλε τα μέγιστα στο σπάσιμο των γερμανικών κρυπτογραμμάτων στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

H γερμανική κρυπτογραφική μηχανή «Aίνιγμα» ήταν το κεντρικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε η Bρετανική Yπηρεσία Πληροφοριών το 1938.

O Άλαν Tιούρινγκ εγκαινίασε μια μακρόχρονη συνεργασία με τη βρετανική κυβέρνηση, προσφέροντας στην πατρίδα του τη νίκη στη μάχη του Aτλαντικού. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι αν σήμερα δεν ζούμε κάτω από τον ναζιστικό ζυγό, το οφείλουμε σε μεγάλο βαθμό στον Άλαν Τιούρινγκ. Και όμως, αυτή η εκπληκτική μορφή της παγκόσμιας ιστορίας παρέμεινε, όπως δηλώνει ο τίτλος του βιβλίου, ένα αίνιγμα.

Ήρθε η ώρα της ελπίδας


Πάνε τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά 2015. Δεν εκλέχθηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ανατράπηκε η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου...
 
Κι εγώ αναπολώντας φέρνω στο νου θύμισες παλιές… Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιές από παλιά, τότε που δεν είχαμε τα λεφτά και τα λούσα που μας πήραν πίσω ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια.

Τότε, που είχαμε χαρά, αγάπη και ελπίδα... είχαμε και μια αλάνα και παίζαμε κρυφτό, μήλα... μία χωμάτινη αλάνα..
Τότε, που είχαμε φίλους κολλητούς που συναντιόμασταν και μιλάγαμε, μοιραζόμασταν τα μυστικά μας, τις χαρές μας, τις λύπες... είχαμε κάποιον να μοιραστούμε τα δάκρυά μας.
Τότε, δεν είχαμε λεφτά αλλά είχαμε όνειρα πολλά!!!
 


Τώρα, μας τύλιξε μια απέραντη μοναξιά, πνιγόμαστε στην κατάθλιψη, δεν λέμε καλημέρα-καλησπέρα, δεν κοιτάμε ψηλά, δεν κοιτάμε τους ανθρώπους στα μάτια!!!

Συνεργάτες του ιστολογίου έγραψαν

Με αφορμή τις γιορτές και την αλλαγή της χρονιάς, τρεις από τους συνεργάτες μας άφησαν σημειώματα στη σελίδα μας
στο facebook.

Σας τα παρουσιάζουμε με τη σειρά που δημοσιεύτηκαν, με ευχές να είναι υγιείς και με καθαρό μυαλό να μας συντροφεύουν με τα κείμενα και τη σκέψη τους.


Βασίλης Μακρίδης:
Χρόνια πολλά και καλά, αγωνιστικά και νικηφόρα για όλες και όλους!!! Αυτή η χρονιά πρέπει να είναι η δική μας χρονιά, η χρονιά του λαού μας και όλων των αγωνιζόμενων λαών του κόσμου!!!





Νάση Πετριτσοπούλου:
Χρόνια πολλά, Εδώ στο Νότο! Στα θολά νερά των "ανεξάρτητων" ειδησεογραφικών τόπων είσαι μια νησίδα έντιμης ενημέρωσης που δεν διστάζει να δηλώσει ταυτότητα και σκοπό. Σου εύχομαι λιγότερη σκόνη, περισσότερο ύδωρ στο δρόμο σου και κυρίως παρέες αγωνιστικές, βαθιά εξαρτημένες από τις αρχές και τις αξίες σου.

Λουκία Σουγιά:
Πόσα χρόνια μετράει γύρω μας το σκοτάδι; Τέσσερα; Πέντε; Παραπάνω; Μέτρησα τις προάλλες τα δικαιώματα που χάσαμε κι όλες τις επιθέσεις που δεχτήκαμε όλ' αυτά τα χρόνια και τρόμαξα... Σκότος βαθύ. Σε πείσμα του, θέλω φέτος μια χρονιά κόκκινη. Λαμπερή. Με ελπίδα και όραμα και βήματα για την υλοποίησή τους. Το ξέρω πως θα 'ναι δύσκολο. Είναι πολλοί ανάμεσά μας που νομίζουν πως το καινούργιο χτίζεται με παλιό βηματισμό... Θα τα καταφέρουμε; Δεν το γνωρίζω. Ξ έ ρ ω όμως πως θα 'μαι μ' αυτούς που θα προσπαθήσουν. Καλούς Αγώνες, καλή Χρονιά !!!

Κοτζάμ Δήμαρχος... αλλά τσιγκούνης


Θράσος ή Αλήθεια;... και ο εξορθολογισμός του ΕΚΑΣ κατά Παπαμιμίκο

O γραμματέας της ΝΔ ζητά αφαίρεση του ΕΚΑΣ από όσους συνταξιούχους παίρνουν επίδομα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος!... και το θεωρεί εξορθολογισμό! Ούτε οι παρουσιαστές του διαπλεκόμενου καναλιού δεν άντεξαν τέτοιον εξορθολογισμό!

Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ έκανε το παρακάτω σχόλιο:


Μετά και τις δηλώσεις του ευρωβουλευτή της ΝΔ  Γ. Κύρτσου για μείωση των συντάξεων, ο γραμματέας της ΝΔ Α.Παπαμιμίκος ζητεί αφαίρεση του ΕΚΑΣ από όσους συνταξιούχους παίρνουν επίδομα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος! Στόχος της ΝΔ είναι οι συντάξεις να πέσουν στα 300 ευρώ.  Ο ελληνικός λαός δεν θα τους αφήσει να υλοποιήσουν το καταστροφικό τους μνημονιακό πρόγραμμα.


Μόνο ο κ. Σαμαράς τολμά να συνδέει την επικείμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη

Καταιγισμός δηλώσεων ευρωπαίων αξιωματούχων ενάντια στα περί Grexit του Σαμαρά.

Το Σάββατο το βράδυ το Spiegel δημοσίευσε άρθρο
με τίτλο: «Έξοδος από την Νομισματική Ένωση: η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θεωρεί την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αντιμετωπίσιμη». Το αποτέλεσμα ήταν να ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων στη Γερμανία αλλά και στο εξωτερικό και να δημιουργηθεί εμφύλιος στο εσωτερικό της Γερμανικής συγκυβέρνησης. Σήμερα διαψεύστηκε και επίσημα, τόσο από τη Γερμανική καγκελαρία, όσο και από την Κομισιόν, οποιαδήποτε αλλαγή θέσεων αναφορικά με την Ελλάδα και την ευρωζώνη.

Σε πολύ αυστηρό τόνο ο Πρόεδρος της ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Gianni Pittella, δήλωσε ότι η συμπεριφορά γερμανικών δεξιόστροφων πολιτικών δυνάμεων απέναντι στην Ελλάδα παράγουν θυμό και αποστροφή προς την ΕΕ στους ευρωπαίους πολίτες και ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ είναι μη αναστρέψιμη. (περισσότερα εδώ)

Γιατί το Grexit είναι «ασύμφορο» για τις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης

ρεπορτάζ : Θανάσης Κουκάκης


Στα 194,7 δισ. ευρώ ανέρχονται τα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα από την ευρωζώνη από το 2010 μέχρι και σήμερα, εκ των οποίων τα 52,9 δισ. ευρώ αφορούν σε διμερή δάνεια στο πλαίσιο του πρώτου Μνημονίου και 141,8 δισ. ευρώ σε δάνεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Σε περίπτωση επιδείνωσης των σχέσεων της Ελλάδος με τη ζώνη του ευρώ, σε βαθμό που η χώρα θα εξωθούταν να εγκαταλείψει το ενιαίο νόμισμα (η ιδιότητα μέλους της ευρωζώνης είναι αμετάκλητη), τόσο τα 194,7 δισ. ευρώ των ανωτέρω δανείων, όσο και τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που διακρατά το ευρωσύστημα (η ΕΚΤ και οι άλλες ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες) δεν θα μπορούσαν στην πράξη να εξοφληθούν πλήρως.

Αν και η προσοχή εστιάζεται στις ζημιές που θα αναλάμβανε η Γερμανία από πιθανόν Grexit, αυτές -όπως προκύπτουν από τη συμμετοχή της χώρας στα δύο δανειακά προγράμματα της Ελλάδος- συνολικά δεν ξεπερνούν τα 56,3 δισ. ευρώ. Οι εναπομένουσες ωστόσο δυνητικές ζημίες ύψους 138,4 δισ. ευρώ θα βάρυναν τις υπόλοιπες χώρες της ζώνης του ευρώ.

Βιβλίο: «Ο πολιτικός Σαίξπηρ, η τραγωδία της εξουσίας»

της Ρεγγίνας Κοτζιά

Η μελέτη αυτή εστιάζεται στη πολιτική πλευρά του σαιξπηρικού έργου όπως σημειώνεται στο πρόλογο του βιβλίου. Η πλευρά αυτή  είναι από τις λιγότερο σχολιασμένες. 

Στο πρώτο μέρος αυτής της μελέτης δίνεται ένα περίγραμμα των πολιτικοκοινωνικών και πνευματικών επαναστάσεων που χαρακτηρίζουν τον ΙΣΤ αιώνα. 

Πολλοί σχολιαστές πιστεύουν ότι ο ποιητής ήταν υπέρμαχος της απόλυτης μοναρχίας, εχθρός του λαού και άλλοι ότι στάθηκε επικριτής της εξουσίας.

Ένα βιβλίο με πολύ ενδιαφέρον για όποιον αγαπά την δουλειά του Σαίξπηρ. 

Αναλύοντας κεφάλαια από τα έργα  του μπορούμε να διαμορφώσουμε τη δική μας άποψη, αν ήταν ή όχι με τη μοναρχία.

Συγγραφέας Μάριος Πλωρίτης
Εκδόσεις Καστανιώτη 2002

Πηγή: www.sinergasia.gr

Εμείς, πολίτες της Ευρώπης, λέμε στον ελληνικό λαό: Μη φοβάστε, υπολογίστε σ΄ εμάς, είμαστε δίπλα σας.

Διανοούμενοι, βουλευτές, ευρωβουλευτές, δήμαρχοι, ακτιβιστές από τη Γαλλία, στέκονται στο πλευρό του ΣΥΡΙΖΑ: Υπολογίστε σ' εμάς, δηλώνουν, η Ευρώπη μας, είναι η δική σας.

Δηλώνουν τη συμπαράστασή τους στον ελληνικό λαό και επικρίνουν τις προσπάθειες χειραγώγησης του εκλογικού αποτελέσματος από ευρωπαίους αξιωματούχους και οίκους αξιολόγησης.

“Φτάνει πια τρόικα!
Να επιστρέψουμε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα!
Ευρωπαϊκή Ένωση, ευρωπαίοι ηγέτες, οίκοι αξιολόγησης: σταματήστε τους εκβιασμούς.

Η ταινία "Αντίο Λένιν" στο Αυτοδιαχειριζόμενο πρ. Κάμπινγκ Βούλας, την Παρασκευή 9 Ιανουαρίου

Η ταινία του του Wolfgang Becker " Αντίο  Λένιν - Good Bye Lenin" θα προβληθεί την Παρασκευή 9 Ιανουαρίου στις 8.30 το βράδυ στο  Αυτοδιαχειριζόμενο πρ. Κάμπινγκ της Βούλας.

Η προβολή γίνεται στο κτίριο που βρίσκεται δίπλα
στην είσοδο των πεζών και η είσοδος είναι δωρεάν. 

Σκηνοθέτης:
Wolfgang Becker

Πρωταγωνιστούν:
Daniel Brühl, Katrin Saß, Chulpan Khamatova, Maria Simon, Florian Lukas
Υπόθεση:
Η υπόθεση της ταινίας, μιλά για έναν έφηβο που αναγκάζεται να «ξαναχτίσει» το τοίχος του Βερολίνου έξι μήνες μετά την πτώση του το 1989, προκειμένου να προστατεύσει την ασθενική μητέρα του που πέφτει σε κώμα λίγο πριν την ένωση Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας και ξυπνάει 8 μήνες μετά, όταν ο καπιταλισμός έχει μπει για τα καλά στη ζωή των κατοίκων του Ανατολικού Βερολίνου. Οι γιατροί προειδοποιούν το νεαρό ότι κάθε είδους συγκίνηση μπορεί να είναι μοιραία για την ευαίσθητη υγεία της μητέρας του (που ταυτόχρονα είναι αφοσιωμένη Κομουνίστρια).

Ο Κώδικας δεοντολογίας για τους υποψηφίους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Η θέσπιση Κώδικα Δεοντολογίας και Επιτροπής Δεοντολογίας προβλέπεται από το Καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ (Μεταβατικές Διατάξεις, ΙΙΙ) και αποτελεί κρίσιμο βήμα για την πιο συλλογική, πιο δημοκρατική και πιο αποτελεσματική λειτουργία του κόμματος, καθώς περιγράφει κανόνες σταθερούς, γνωστούς εκ των προτέρων σε όλους/ες και ίδιους για όλους/ες όσοι/ες προτίθενται να είναι υποψήφιοι/ες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

1. Η προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ είναι συλλογική και καθορίζεται από τα κεντρικά όργανα του κόμματος. Κανείς και καμία υποψήφιος/α δεν μπορεί να ακολουθεί τακτικές που έρχονται σε αντίθεση με αυτές τις αποφάσεις ή να έχει συμπεριφορές που τον φέρνουν σε αντίθεση με άλλους/ες υποψήφιους/ες του ΣΥΡΙΖΑ.
2. α) Όλοι/ες οι βουλευτές που εκλέγονται με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύονται πολιτικά και ηθικά ότι η έδρα που καταλαμβάνουν ανήκει στο κόμμα και όχι στους/στις ίδιους/ες. 
β) Όλοι/ες οι βουλευτές είναι υποχρεωμένοι/ες να τηρούν τις συλλογικές αποφάσεις των οργάνων του κόμματος.
γ) Όλοι/ες οι βουλευτές δεσμεύονται από τον Κανονισμό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπως περιγράφεται στο άρθρο 10 του Κανονισμού, σύμφωνα με το οποίο «όλα τα μέλη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ (είτε είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ είτε όχι) δεσμεύονται από τον παρόντα κανονισμό».
δ) Η παραίτηση όλων των βουλευτών είναι στη διάθεση του κόμματος. Το κόμμα μπορεί να ζητήσει την παραίτηση βουλευτή, με απόφαση των κεντρικών καθοδηγητικών του οργάνων (Κεντρική Επιτροπή, Διαρκές/Έκτακτο/Τακτικό Συνέδριο), στις εξής περιπτώσεις:
i. Όταν αρνείται να υλοποιήσει συλλογικές δεσμευτικές αποφάσεις των οργάνων του κόμματος.

ii. Όταν αρνείται να υλοποιήσει συλλογικές δεσμευτικές αποφάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπως περιγράφονται στο άρθρο 3, παρ. 3 του Κανονισμού της Κ.Ο.

iii. Όταν κατηγορείται για σοβαρό ποινικό ή οικονομικό αδίκημα ή για πράξη μεγάλης κοινωνικής απαξίας που αντιβαίνει τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς, και οι εξηγήσεις του/της κρίνονται ανεπαρκείς από τα όργανα του κόμματος.

iv. Όταν έχει δημόσια συμπεριφορά που τα όργανα του κόμματος κρίνουν ότι πλήττει το κύρος του κόμματος και την αξιοπρέπεια των μελών και των ψηφοφόρων του.
Προφανώς, η ελεύθερη διατύπωση προσωπικής γνώμης είναι αναφαίρετο δικαίωμα και δεν περιορίζεται σε καμία περίπτωση, όπως προβλέπεται και από το καταστατικό του κόμματος.
Για να ζητηθεί η παραίτηση βουλευτή πρέπει να υπερψηφιστεί από το 50%+1 του συνόλου των μελών του οργάνου στο οποίο συζητείται.

3. Όσον αφορά τις πάγιες παροχές και διευκολύνσεις κατά τη βουλευτική θητεία:

α) Όλοι/ες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι συνεργάτες τους υπόκεινται στους μισθολογικούς κανόνες που καθορίζονται από το κόμμα και περιγράφονται στο άρθρο 29 του Καταστατικού ή σε μεταβατικές αποφάσεις των οργάνων του κόμματος.

β) Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει στη Βουλή νέα συνολική ρύθμιση για το θέμα της βουλευτικής ασυλίας. Σε κάθε περίπτωση, η χρήση του δικαιώματος της βουλευτικής ασυλίας από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπόκειται στην έγκριση της Πολιτικής Γραμματείας ή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Όλοι/ες οι βουλευτές υποχρεούνται να παραιτούνται από τη χρήση του δικαιώματος βουλευτικής ασυλίας σε περιπτώσεις που η αίτηση άρσης της δεν συνδέεται με πολιτικές πράξεις ή με πράξεις σχετικές με την άσκηση του έργου του/της βουλευτή.

γ) Όσον αφορά τις υπόλοιπες βουλευτικές παροχές και διευκολύνσεις (αυτοκίνητο, ατέλειες κ.λπ.), ο/η βουλευτής οφείλει με τη χρήση τους να συμβάλλει όσο το δυνατόν περισσότερο στη συλλογική λειτουργία του κόμματος.

Ειδικά όσον αφορά τα αυτοκίνητα, ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει πως σε κάθε περίπτωση, και χωρίς να πλήττεται και να περιορίζεται η δυνατότητα του/της βουλευτή να ασκεί τα καθήκοντά του, πρέπει να επιλέγονται λύσεις με το μικρότερο δυνατόν κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό και φιλικότερες προς το περιβάλλον.

4. Οικονομική διαφάνεια

Το πόθεν έσχες κάθε υποψηφίου/ας, η ακριβής περιουσιακή του/της κατάσταση και οποιαδήποτε σημαντική μεταβολή της είναι όποια στιγμή ζητηθεί στη διάθεση του κόμματος.

Δεν μπορεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο να υπάρχει άμεση ή έμμεση προσωπική χρηματοδότηση υποψήφιου/ας βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, είτε για την προεκλογική καμπάνια είτε για οποιονδήποτε λόγο. Κάθε οικονομική εισφορά εντάσσεται στη γενική οικονομική εκστρατεία του κόμματος και υπάγεται στους κανόνες που αποφασίζουν τα όργανα του κόμματος γι’ αυτήν.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύονται να μην αναλάβουν διοικητικό, εκτελεστικό ή αποφασιστικό ρόλο σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, εταιρείες κ.λπ. που έχουν σχέση με το Δημόσιο ή με οποιαδήποτε πτυχή του αντικειμένου τους ως βουλευτών, για δέκα χρόνια από τη λήξη της θητείας τους.

5. Υποψήφιοι

Απαραίτητες προϋποθέσεις για να ενταχθεί κάποιος/α στους εκλογικούς συνδυασμούς του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι εξής:
α) Να θέσει υπό την έγκριση των κεντρικών οργάνων του κόμματος πλήρες και ακριβές βιογραφικό σημείωμα.
β) Να μην είναι υπόδικος για σοβαρά ποινικά αδικήματα.
γ) Να μην ελέγχεται για σοβαρές οικονομικές υποθέσεις ή, σε περίπτωση που συμβαίνει κάτι τέτοιο, να έχει δώσει επαρκείς εξηγήσεις στη Γραμματεία του κόμματος.
δ) Να αποδέχεται ενυπόγραφα και ανεπιφύλακτα τον Κώδικα Δεοντολογίας και τον Κανονισμό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στο σύνολό τους.
ε) Σε περίπτωση που έχει υπηρετήσει σε δημόσια θέση ή αιρετό αξίωμα, να ενημερώσει αναλυτικά και με ακρίβεια το κόμμα για την περιουσιακή του κατάσταση και το πόθεν έσχες.
στ) Σε περίπτωση που Γραμματέας Νομαρχιακής Επιτροπής ή μέλος του Οργανωτικού θελήσει να είναι υποψήφιος στις εκλογές, αναστέλλεται η ιδιότητά του μέχρι τη διενέργεια των εκλογών. Η αναστολή αρχίζει από όποια στιγμή αποφασίζουν τα κεντρικά όργανα του κόμματος και σε κάθε περίπτωση το αργότερο μέχρι την προκήρυξη των εκλογών.

6. Δημόσια παρουσία

Η παρουσία των υποψηφίων και των βουλευτών στα ΜΜΕ καθορίζεται με δεσμευτικό τρόπο από τις αποφάσεις των οργάνων του κόμματος, που ισχύουν απαρέγκλιτα για όλους/ες, ανεξάρτητα αν είναι μέλη του κόμματος ή όχι.

7. Ο Κώδικας Δεοντολογίας αποτελεί δεσμευτικό κείμενο και αφορά τόσο τους/τις υποψήφιους/ες βουλευτές όσο και τους/τις βουλευτές. Ισχύει για όλους/ες όσοι/ες ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες, ανεξαρτήτως αν είναι μέλη του κόμματος ή όχι, και η αποδοχή του αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να ανήκει κάποιος/α σε αυτές τις κατηγορίες.
Οι βασικές αρχές αυτού του Κώδικα Δεοντολογίας ισχύουν και για όσους/ες με πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να στελεχώσουν τη δημόσια διοίκηση και τον κρατικό μηχανισμό. Για την περίπτωση αυτή θα συνταχθεί αντίστοιχος Κώδικας Δεοντολογίας.
Οι γενικές αρχές της σχέσης κόμματος – κράτους – κυβέρνησης περιγράφονται στο άρθρο 27 του καταστατικού και θα εξειδικευθούν με περαιτέρω αποφάσεις των οργάνων του κόμματος.

8. Επιτροπή Δεοντολογίας 

Με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, όπως ορίζεται από την 3η Μεταβατική Διάταξη του Καταστατικού, συγκροτείται Επιτροπή Δεοντολογίας από μέλη της που δεν είναι υποψήφιοι/ες στις εκλογές. Η Επιτροπή Δεοντολογίας παρακολουθεί την τήρηση του Κώδικα Δεοντολογίας από όλους/ες, έχει αρμοδιότητα να κρίνει τις περιπτώσεις που παρουσιάζονται σχετικά προβλήματα και οφείλει σε τακτά διαστήματα ή εκτάκτως, όποτε χρειάζεται, να ενημερώνει και να εισηγείται στη Γραμματεία και στην Κ.Ε. του κόμματος.

Η τήρηση του Κώδικα Δεοντολογίας από όλους/ες τους/τις υποψήφιους/ες και από τα όργανα του κόμματος αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για ένα κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που κινείται και οφείλει να κινείται πάντα σύμφωνα με τις αξίες και τις αρχές της Αριστεράς, σε μια λογική που είναι στον αντίποδα εκείνης του άρρωστου πολιτικού συστήματος της ιδιοτέλειας, της διαπλοκής και της διαφθοράς.

Γενικοί κανόνες της προεκλογικής εκστρατείας

Οι γενικοί κανόνες για την προεκλογική εκστρατεία, σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας, ισχύουν για το σύνολο των υποψηφίων, είτε είναι μέλη του κόμματος είτε όχι. Η γενική εφαρμογή των κανόνων αυτών δημιουργεί ένα πλαίσιο ισοτιμίας ανάμεσα στους/στις υποψήφιους/ες για την προεκλογική περίοδο και εκστρατεία, η οποία οργανώνεται πάντα με βάση τις αποφάσεις των οργάνων του κόμματος, όπως επιβάλλουν οι αρχές ενός κόμματος της Αριστεράς.
Η γενική προεκλογική εκστρατεία οργανώνεται συνολικά από τα κεντρικά όργανα του κόμματος.
Ο/Η κάθε υποψήφιος/α δικαιούται:
να εκδώσει κάρτα με τα στοιχεία, τη φωτογραφία του/της και την περιοχή στην οποία είναι υποψήφιος/α
να έχει προσωπική σελίδα στο διαδίκτυο και λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι υποψήφιοι/ες του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν:
να διατηρούν προσωπικό εκλογικό κέντρο ή κιόσκι
να εκδώσουν προσωπική αφίσα και φυλλάδιο.
να διοργανώνουν προσωπικές ανοιχτές συγκεντρώσεις
να έχουν επί πληρωμή προσωπικό μηχανισμό προώθησης της υποψηφιότητάς τους (διανομή φυλλαδίων κ.λπ.)
να χρησιμοποιήσουν προσωπική διαφήμιση στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο.
Στις συγκεντρώσεις του κόμματος διανέμεται αποκλειστικά το προεκλογικό υλικό του κόμματος.

Ο τρόπος παρουσίας των υποψηφίων στα ΜΜΕ καθορίζεται από τα όργανα του κόμματος.