Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

"Ανάσα αξιοπρέπειας" με συγκεντρώσεις σε όλη την χώρα την μέρα του έκτακτου Eurogroup


Συγκεντρώσεις σε όλη την χώρα με κεντρικό σύνθημα "Δεν μασάμε στους εκβιασμούς - Δεν κάνουμε πίσω - Θα νικήσουμε" προγραμματίζονται στις 11 Φεβρουαρίου, τη μέρα που η ελληνική κυβέρνηση κυβέρνηση θα διαπραγματεύεται στη συνεδρίαση του έκτακτου Eurogroup.

Το κείμενο που έχει αναρτηθεί στα social media απ`όπου γίνεται και το κάλεσμα καλεί το λαό να πλημμυρίσει τις πλατείες ενάντια στη λιτότητα ζητώντας μια μεγάλη "ανάσα αξιοπρέπειας". Κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν εκτός από το Σύνταγμα, στην Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Αντίστοιχα καλέσματα κυκλοφορούν για παλλαϊκά συλλαλητήρια συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις της Ευρώπης.

Ακολουθεί το κείμενο κάλεσμα.

Οι εκλογές τελείωσαν και προέκυψε μία κυβέρνηση που θέλει να εκπροσωπήσει τις ανάγκες μας κόντρα στα συμφέροντα της ολιγαρχίας στην Ευρώπη. Προσπαθούν να μας εκβιάσουν και να μας φοβίζουν. Να μην τους κάνουμε τη χάρη! Να πάρουμε την σκυτάλη και να σηκώσουμε το γάντι! Ήρθε η ώρα να πάρει και ο λαός την υπόθεση της ανατροπής στις πλάτες του.

ΣΥΡΙΖΑ: «Μέτωπο» σε εσωτερικό και εξωτερικό

Τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος προετοιμάζονται για τις «μάχες» που έχουν να δώσουν εντός και εκτός των συνόρων.

Περισσότερες από τρεις ώρες διήρκεσε η ΚΟ ενόψει του Eurogroup και των προγραμματικών δηλώσεων.

Η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης και η τακτική του κόμματος στη βουλή, αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές ενόψει του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ απασχόλησαν τη Σαββατιάτικη (7/2) πολύωρη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ενημερώθηκαν για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ανέλαβαν να πληροφορήσουν τους βουλευτές για όλες τις εξελίξεις και στην συνέχεια έγινε εκτενής ανταλλαγή απόψεων.

Για τις προγραμματικές δηλώσεις, η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να τηρήσει σκληρή στάση έναντι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ , ενώ εκτενής θα είναι η παρουσίαση στη βουλή της κατάστασης που παρέλαβε η νέα κυβέρνηση στα υπουργεία και τη δημόσια διοίκηση.

Πηγή: www.efsyn.gr

Στη σταθερή γραμμή της δέσμευσης από τη λαϊκή εντολή, ο Τσίπρας και στις προγραμματικές και στη Σύνοδο Κορυφής

Το πρόγραμμα - γέφυρα που θα παρουσιαστεί στο Eurogroup της Τετάρτης και έχει ορίζοντα 4 μηνών, αλλά και το κυβερνητικό πρόγραμμα δράσης
στα επόμενα 3,5 χρόνια, συνιστούν τα δύο επίπεδα στα οποία θα κινηθούν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, τις οποίες θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, αύριο Κυριακή στις 7 μ.μ.

Στο Κυβερνητικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε στο Μαξίμου, στις 3 μ.μ. του Σαββάτου, συζητήθηκαν εκτενώς όλες οι πλευρές των πρωθυπουργικών εξαγγελιών και δεσμεύσεων, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων, καθώς κάθε υπουργείο υπέβαλε φάκελο με τις δικές του προτεραιότητες στα θέματα της αρμοδιότητάς του.

Το περίγραμμα των προγραμματικών δηλώσεων παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας και στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, που συγκλήθηκε αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου.

Όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός «μιλά τη γλώσσα της αλήθειας και λέει ακριβώς τα ίδια είτε από το βήμα της Συνόδου Κορυφής, είτε μέσα από τη Βουλή».

Ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα

γράφει ο Γιάννης Μακριδάκης *



Αγαπητέ Πρωθυπουργέ, κ. Αλέξη Τσίπρα, πρώτη φορά απευθύνομαι έτσι σε Πρωθυπουργό του νεοελληνικού κράτους αφού όλους τους προηγούμενους από εσάς, τους οποίους έζησα, μόνον αγαπητούς δεν μπορούσα να τους προσφωνήσω.

Πολύν καιρό ήθελα να σας γράψω, πολύ πριν εκλεγείτε Πρωθυπουργός αλλά συνεχώς το ανέβαλα μέχρι που ήρθε προφανώς η κατάλληλη ώρα.


Δεν θα μακρηγορήσω, ούτε και θα γράψω αναλυτικά τις σκέψεις μου. Μοναχά θα σας πω ότι το πράγμα άρχισε να φαίνεται ολοκάθαρα πια, από τότε που ο Κ. Σημίτης ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας διαλάλησε το περίφημο: “Εκσυγχρονιζόμαστε, γινόμαστε Ευρώπη. Τα κουρεία θα γίνουν κομμωτήρια και τα καφενεία καφετέριες”.

Από τότε, όλοι όσοι αγαπήσαμε την διαφορετικότητα της κάθε πατρίδας μέσα στο παγκόσμιο στερέωμα αρχίσαμε να θρηνούμε για την διαφαινόμενη ισοπέδωση, που είχε ήδη αρχίσει να επελαύνει ταχύτατα σε όλα τα επίπεδα, από τη φύση μέχρι τον πολιτισμό, μέχρι την οικονομία και τον άνθρωπο, τον οποίον ομογενοποίησε αποπροσανατολίζοντάς τον και καθιστώντας τον χυδαίο καταναλωτή του οικοσυστήματος δηλαδή του εαυτού του.

Όταν ο Σόιμπλε ζητούσε συγγνώμη στη γερμανική Βουλή για «δωρεά» μετά την αυτοκτονία του ταμία του CDU

Το θράσος είναι κάτι που διακρίνει τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος τόλμησε να πει στον ομόλογό του Γιάνη Βαρουφάκη πως ο καθένας καθαρίζει τα σκουπίδια του, ενώ είχε εμπλακεί σε σκάνδαλο χρηματισμού
που συγκλόνισε τη Γερμανία το 2000.

Μάλιστα τα ψεύδη του για τον πολύκροτο χρηματισμό είχαν οδηγήσει σε αυτοκτονία ένα στέλεχος της CDU.

Στη συνέχεια, ο κύριος Σόιμπλε άφησε το σκληρό ύφος για να ζητήσει συγγνώμη στη Βουλή της χώρας του.

Διαβάστε εδώ για τη νέα αυτοκτονία του εμπλεκόμενου στο σκάνδαλο στελέχους της Siemens.
Δείτε τί έγραφαν τα δημοσιεύματα της εποχής (21/01/2000):

Αυτοκτόνησε ο πρώην επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών της Siemens

Επιβεβαίωσε η αστυνομία την αυτοκτονία στο Μόναχο, του Heinz-Joachim Neubürger, πρώην επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών της Siemens, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για εμπλοκή στο σκάνδαλο με τα μαύρα ταμεία της εταιρίας με τα οποία η Siemens χρημάτιζε Έλληνες αξιωματούχους.

O Heinz-Joachim Neubürger, αν και αρνούνταν την ενοχή του, είχε καταδικασθεί και μετά από δίκες και συμβιβασμό, πλήρωσε πρόστιμο 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.


Ένας από τους μάρτυρες κατηγορίας που είχε δείξει τον Neubürger, ήταν ο Μιχάλης Χριστοφοράκος.

Διαβάστε εδώ για την αυτοκτονία του ταμία του κόμματος του Σόμπλε το 2000.


Πηγή: www.stokokkino.gr

Σταματήστε να πιέζετε τον ΣΥΡΙΖΑ - Δεν αντέχουμε άλλη μια λάθος στροφή στην Ευρώπη

Με τον ΣΥΡΙΖΑ να κερδίζει τις εκλογές στην Ελλάδα υποσχόμενος να καταργήσει τη λιτότητα που επιβάλει η Τρόικα, η ευρωζώνη έφτασε για μια ακόμη φορά
σε σταυροδρόμι. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα πάρει το λάθος δρόμο, πάλι…

ανάλυση του Σόνι Καπούρ* στον Guardian

Η πίεση στον ΣΥΡΙΖΑ και ο περαιτέρω εξευτελισμός της Ελλάδας, που όπως φαίνεται είναι η στρατηγική της Γερμανίας και των άλλων δυνάμεων εντός της ΕΕ, μπορεί να εξελιχθεί στο ραβδί που θα σπάσει στην πλάτη της Ευρωζώνης.

Η προσφορά οποιασδήποτε χαλάρωσης βρίσκει αντίθετη την πλειοψηφία των Γερμανών, παρόλο που η υποστήριξη του Αλέξη Τσίπρα αυξήθηκε στην Ελλάδα μετά τις εκλογές όταν φάνηκε ότι παλεύει για την εξεύρεση αμοιβαίας συμφωνίας για τη ρύθμιση του χρέους.

Ο πολιτικός χώρος στην ευρωζώνη έχει συμπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό που πλέον δεν είναι πιθανό να εφαρμοστεί καμία λογική οικονομική πολιτική.  Ποια λάθος στροφή έχουμε πάρει; Γιατί να μη διαλέξουμε σωστά αυτή τη φορά;

Πρόγραμμα-γέφυρα χωρίς κόστος για τους Ευρωπαίους

γράφει ο Νίκος Παπαδημητρίου

Με εδραία επιχειρήματα προσέρχεται η ελληνική κυβέρνηση στον κρίσιμο διαπραγματευτικό γύρο των επόμενων ημερών (έκτακτο Eurogroup και Σύνοδος Κορυφής).

Στο πλαίσιο αυτό, κυβερνητικοί κύκλοι περιέγραφαν τα χαρακτηριστικά του προγράμματος-γέφυρα που θα προταθεί στους εταίρους, μαζί με τα πλεονεκτήματα που εμπεριέχει η συγκεκριμένη πρόταση.

Αρχικός στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι η συμφωνία σε ένα πρόγραμμα-γέφυρα που θα διασφαλίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου μέχρι τη σύναψη οριστικής συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι για να υπάρξει επιτυχές αποτέλεσμα και για τις δύο πλευρές, θα πρέπει να δοθεί χρόνος στη διαπραγμάτευση.

Το πρόγραμμα-γέφυρα δεν είναι νέο Μνημόνιο, με όρους, αξιολογήσεις κ.τ.λ., αλλά επίσημη αποτύπωση της βούλησης όλων των πλευρών για διαπραγμάτευση χωρίς πιέσεις και εκβιασμούς.

ο Γιάνης πετάει τα "ν" που περισσεύουν

 
Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη από την Καθημερινή 06.02.2015