"Το βιβλίο δεν αναζητά πολιτική δικαίωση" σπεύδει να διευκρινίσει ο Άγγλεος Τσέκερης. Γνωρίζει, άλλωστε, καλά ότι η θέση που προβάλλει στις
φρεσκοτυπωμένες σελίδες του "Μια ιστορία αλλιώς... Ο Νίκος Ζαχαριάδης, η Σοβιετική Ένωση και οι κομμουνιστές της Τασκένδης" (εκδ. Παπαδόπουλος) έχει ήδη πυροδοτήσει τις πρώτες συζητήσεις στους κύκλους των αριστερών.

Τοποθετώντας τον Νίκο Ζαχαριάδη στο επίκεντρο και θέτοντας στο μικροσκόπιο τα γεγονότα της Τασκένδης που συνέβαλαν στην αποκαθήλωση, την απομόνωση και την αυτοχειρία του παντοδύναμου έως τότε ηγέτη του ΚΚΕ, ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι, υπό διαφορετικές συνθήκες, θα είχε μείνει στην Ιστορία "ως πρωτοπόρος μεταρρυθμιστής του κομμουνιστικού κινήματος με εμβέλεια αντίστοιχη του Παλμίρο Τολιάτι".

Ανεξάρτητα από το πόσοι μπορούν να ανιχνεύσουν πίσω από τη δράση, τις θέσεις, τη γοητεία, τα λάθη και τα πάθη του Ζαχαριάδη έναν "παππού" του ευρωκομμουνισμού, ο Άγγελος Τσέκερης επαναφέρει μια... παλιά ιστορία στο προσκήνιο, ρίχνει την προσωπική του ματιά πάνω της και υπογραμμίζει ότι "είμαστε αριστεροί, διψάμε για Ιστορία και κριτική σκέψη, γιατί έχουμε το σαράκι να επανεξετάζουμε συνεχώς την πολιτική μας ταυτότητα".