Σάββατο, 4 Απριλίου 2015

Η Περιφέρεια Αττικής για την απόπειρα αποπροσανατολισμού του αγώνα των κατοίκων του Γραμματικού

Τέλος στην ασυλία ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μετά τα γεγονότα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την Πέμπτη 2 Απριλίου, φαίνεται ότι είναι αποφασισμένη να βάλει η Περιφέρεια Αττικής.

Μόνο έτσι μπορεί να ερμηνευθεί η ανακοίνωση που παραθέτουμε αυτούσια, αφού θυμίσουμε ότι η πρώτη ανοιχτή συγκέντρωση της νέας περιφερειακής αρχής πραγματοποιήθηκε στο Γραμματικό και ότι η ακύρωση των τεσσάρων σχεδιαζόμενων εγκαταστάσεων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, με ΣΔΙΤ, -μεταξύ των οποίων και του Γραμματικού- ήταν από τις πρώτες συγκρουσιακές με τα μεγάλα συμφέροντα αποφάσεις της.

Μικρή ομάδων πολιτών, την Πέμπτη, 2 Απριλίου, επιχείρησε να αποπροσανατολίσει τον αγώνα των κατοίκων του Γραμματικού σχετικά με την μη κατασκευή και λειτουργία ΧΥΤΑ στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, περί τα δεκαπέντε άτομα επιχείρησαν να διακόψουν τη διεξαγωγή της 11ης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα το αίτημα παρατάξεων της αντιπολίτευσης να συζητηθεί ως "κατεπείγον" το θέμα του ΧΥΤΑ Γραμματικού, με αφορμή απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για την παράταση κατασκευής των δύο οδών στην περιοχή.

Εκμεταλλευόμενη την ανοχή παρατάξεων της αντιπολίτευσης που είχαν καταθέσει σχετικό (περί "κατεπείγουσας συζήτησης") αίτημα, μπροστά στην έκρυθμη κατάσταση που είχε δημιουργεί, και παρά τις προσπάθειες συμβούλων και του προεδρείου του ΠΕ.ΣΥ, η ομάδα αυτή αναστάτωσε περί τα 30 λεπτά τη συνεδρίαση, πριν αποχωρήσει.

Η Περιφερειακή Αρχή επαναλαμβάνει (μετά και τη συζήτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων στη 30η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 4/12/14) κατηγορηματικά την αποφασιστικότητά της να στηρίξει τον αγώνα των κατοίκων σχετικά με τη μη λειτουργία ΧΥΤΑ στο Γραμματικό. Και δηλώνει επίσης κατηγορηματικά αντίθετη με ενέργειες όπως αυτή της 2ης Απριλίου από μικρή, μη αντιπροσωπευτική ομάδα πολιτών που αποπροσανατολίζουν και αποδυναμώνουν τον αγώνα αυτόν.

Η Περιφερειακή Αρχή με σοβαρότητα και συστηματικότητα προχωρά με έργα (π.χ. ακύρωση των τεσσάρων σχεδιαζόμενων εγκαταστάσεων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, με ΣΔΙΤ, από την ΕΕ του ΕΔΣΝΑ στις 29/12/14) στην αλλαγή της φιλοσοφίας διαχείρισης των απορριμμάτων σε οικονομική και οικολογική κατεύθυνση, με δημόσιο και αποκεντρωμένο χαρακτήρα και έμφαση στην πρόληψη, τη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση.

Η αλλαγή αυτή περνάει μέσα από την κοινωνική αποδοχή, με διάλογο, ανοικτές συμμετοχικές διαδικασίες, διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες. Τίποτε από αυτά δεν είχε γίνει μέχρι σήμερα.

Πλέον σήμερα η Περιφερειακή Αρχή πορεύεται μαζί με τους πολίτες, σε διάλογο μαζί τους, για να μπουν τα θεμέλια μιας δίκαιης και βιώσιμης διαχείρισης των απορριμμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου