Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Παραιτήθηκε από το ΤΧΣ η Αναστασία Σακελλαρίου, που έστειλε τα 1,2 δις "κατά λάθος" στους δανειστές


γράφουν οι Νίκος Σβέρκος & Άρτεμις Σπηλιώτη
 

Παρελθόν για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αποτελεί πλέον η Αναστασία Σακελλαρίου, καθώς η κυβέρνηση χθες ζήτησε την παραίτησή της, υπό τη σκιά της εμπλοκής της στο σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, όπως και έπραξε.

Η «Εφ.Συν.», στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ρώτησε για την υπόθεση τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης σημείωσε με νόημα ότι «από τη στιγμή που τίθεται θέμα με πρόσωπα που εμπλέκονται στο ΤΧΣ και σε ζητήματα ανοιχτά με τη Δικαιοσύνη, τότε προφανώς υπάρχει θέμα και από την πλευρά της κυβέρνησης».

Η ίδια βεβαίως, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, επισήμαινε σε συνομιλητές της ότι η πιθανή παραπομπή της για το σκάνδαλο, που ζημίωσε το Ελληνικό Δημόσιο κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ, δεν αποτελεί «βαρίδι», ούτε συνιστά «νομικό κώλυμα» για τη συνέχιση της άσκησης των καθηκόντων της στο κομβικής σημασίας ΤΧΣ.

Η Αναστασία Σακελλαρίου πάντως πρωταγωνίστησε ουκ ολίγες φορές σε εξελίξεις που αφορούσαν τον ευρύτερο τραπεζικό τομέα και οδήγησαν στη «διάσωση» τραπεζών, στο πλαίσιο των επώδυνων για την πλειονότητα των πολιτών μνημονιακών πολιτικών λιτότητας.

Στην πολύκροτη υπόθεση του Τ.Τ. η Αναστασία Σακελλαρίου ενεπλάκη, καθώς κατείχε την κρίσιμη θέση του επικεφαλής στο «risk management» της τράπεζας και κατ’ επέκταση υπήρξε μέλος της επιτροπής πιστοδοτήσεων.

Στην εν λόγω θέση βρέθηκε επί ΠΑΣΟΚ το 2012, εγκρίνοντας, σύμφωνα με τις κατηγορίες, θαλασσοδάνεια που κατέληγαν στις τσέπες μεγαλοεπιχειρηματιών. Στη συνέχεια διορίστηκε διευθύνουσα σύμβουλος του ΤΧΣ τον Φεβρουάριο του 2013 με απόφαση του Γ. Στουρνάρα και με τη σύμφωνη γνώμη του τότε πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά. Οι ετήσιες μικτές απολαβές της έφταναν τις 215.000 ευρώ.

Υπενθυμίζονται τα όσα είχε αναφέρει η «Εφ.Συν.» στις 28 Φεβρουαρίου. «Εν όψει των εκλογών και διαβλέποντας την ήττα της κυβέρνησης Σαμαρά, η κα. Σακελλαρίου πίεσε -ανεπιτυχώς όμως- τους παλαιούς “προστάτες” της, με στόχο να συνοδεύσει τον Γ. Στουρνάρα στην ΤτΕ. [...] Δεν το κατάφερε, ενώ ο Γ. Στουρνάρας, αν και παραμένει υποστηρικτής της, φέρεται να δηλώνει σε στενούς συνεργάτες του πως “δεν μπορεί να έρθει η Αναστασία [στην ΤτΕ] όσο εκκρεμεί δικαστικά η υπόθεση της δίωξης για τα δάνεια του Τ.Τ.”».

Στο «ενεργητικό» της είχε όμως και την «κατά λάθος» επιστροφή του 1,2 δισ. ευρώ στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μετά τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, ποσό το οποίο έχει συμπεριληφθεί πλέον στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, επιτείνοντας το πρόβλημα ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας.
Η ίδια είχε παραδεχτεί με επιστολή της το «λάθος» της, γεγονός που είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.». 

Πηγή: www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου