Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

ΗΛΙΟΥ-πόλις : ANOIXTH ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ 2/6

Για τη Δευτέρα 2 Ιουνίου στις 7.00μμ η "ΗΛΙΟΥ-πόλις, ανθρώπινη πόλη" συγκαλεί ανοιχτή συνέλευση στο Ειδικό Σχολείο για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.

Πού πήγε η παιδικότητα;

Ο εκφασισμός της κοινωνίας ξεκινάει απ’ το σχολείο. Ναι απ’ το σχολείο. Πώς, μπορεί να με ρωτήσετε; Μέσα από ένα πολύπλοκα  δεσμευτικό και ασφυκτικό εκπαιδευτικό σύστημα που σκοτώνει τη χαρά, ποινικοποιεί την ανεμελιά, επιβάλλει την υπακοή, νομοθετεί
την ανία, καλλιεργεί τον ανταγωνισμό. Αλλά το έργο του σχολείου δεν σταματά μόνο στην εκπαίδευση του μαθητή μέσα στον οριοθετημένο του χώρο αλλά επεκτείνεται και στον οικογενειακό καθώς οφείλει να ντρεσάρει και τους γονείς να πιέζουν τα παιδιά τους για επιδόσεις καταναλώνοντας όλον το ελεύθερο χρόνο τους στην επίβλεψη των μαθημάτων. Ναι, γιατί για μένα ο φασισμός είναι η ακραία άρνηση της ζωής.
 
Η κόρη μου φέτος πηγαίνει σε ιδιωτικό σχολείο. Δύσκολο σε καιρούς κρίσης αλλά δυστυχώς κάποιες φορές αναγκαστική επιλογή. Πολλοί γονείς νομίζουν πως αν πάνε τα παιδιά τους σε ένα «καλό» ιδιωτικό σχολείο μπορούν να είναι ήσυχοι. Αλλά απατώνται. Μπορεί να γλιτώσουν κάποιες ακραίες συμπεριφορές που στα δημόσια σχολεία είναι ανεξέλεγκτες αλλά δεν αποφεύγουν τον αυταρχισμό του συστήματος που εισβάλλει παντού σε σχολικές αίθουσες, στα σπίτια μας, στις καρδιές μας, κατευθυνόμενος από τα προκρούστεια γραφεία μιας αόρατης σχεδόν διακυβέρνησης.

Με την κόρη μου, που πηγαίνει στην Δ δημοτικού, συχνά μιλάμε για το πώς βιώνει τη σχολική εμπειρία της, τι νιώθει εκεί μέσα, πώς περνά, αν έχει φίλους. Σήμερα λοιπόν μου μίλησε για μια συμμαθήτριά της που «μιλά πέντε γλώσσες, μαμά». Ποιες; «ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά και κινέζικα». Τις ξέρει ή τις μαθαίνει; «ε, μάλλον τις μαθαίνει». Και κάνει κάθε μέρα μαθήματα γλωσσών; ρωτάω το παιδί κι αναρωτιέμαι: Ένα δεκάχρονο κορίτσι μετά το καθημερινό σχολικό πρόγραμμα και εκτός από τη μελέτη που έχει ούτως ή άλλως για το σχολείο θα πρέπει να μαθαίνει επιπλέον ισπανικά και κινέζικα; Δέκα χρονών; Θα τρελαθούμε τώρα; Ρωτώ λοιπόν ξανά: Είναι καλή μαθήτρια η Ελένη; «εεεε, ναι» μου λέει λιγάκι σκεφτική για να συμπληρώσει: «μόνο που στ’ αγγλικά ξεχνάει να κάνει τις εργασίες της και η δασκάλα τη βάζει τιμωρία να κάτσει μέσα στο διάλλειμα και μετά την πονάει το κεφάλι της». Σοκαρίστηκα. Βλέπω μπροστά μου ένα παιδί εγκλωβισμένο ανάμεσα σε διασταυρούμενες απαιτήσεις γονιών και δασκάλων που φορτώνουν τις προσδοκίες τους για επίδοση σ’ ένα μικρό κοριτσάκι που δεν θα μπορέσει να χαρεί την ηλικία του. Για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της μαμάς του πρέπει να υποστεί την τιμωρία της δασκάλας. Ποτέ δεν θα είναι καλή σε όλα.

Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης : το camp θα γίνει και φέτος κανονικά

Κανονικά θα πραγματοποιηθεί και φέτος το πρόγραμμα καλοκαιρινής δημιουργικής απασχόλησης (camp), διάρκειας ενάμιση μήνα, για 1500 παιδιά του δήμου μας, που καθιέρωσε η παρούσα δημοτική αρχή από το 2011, καθώς επιλύεται το πρόβλημα με τις προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού, ενώ συνεχίζονται οι λοιπές προετοιμασίες και οι εγγραφές.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν ο  Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης απέρριψε ως μη νόμιμη  την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού, με σύμβαση δύο μηνών, για τη λειτουργία του (camp), επικαλούμενος, την  απαγόρευση των προσλήψεων στους δήμους δύο μήνες πριν τις εκλογές και μέχρι την εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών (1η Σεπτεμβρίου).

Όμως το camp λειτουργεί κάθε χρόνο από 15 Ιούνη μέχρι 30 Ιούλη. Άρα εκ των πραγμάτων οι προσλήψεις δεν μπορούσαν να γίνουν ούτε πριν τις εκλογές ούτε φυσικά έχει νόημα να γίνουν τον Σεπτέμβρη.Πολλές τέτοιες περιπτώσεις, π.χ πυροφύλακες, ναυαγοσώστες, εργαζόμενοι σε κατασκηνώσεις και στην καθαριότητα κλπ, έχουν εξαιρεθεί από την απαγόρευση. Ωστόσο ο ΓΓ έκρινε ότι η περίπτωση του camp δεν υπάγεται στις εξαιρέσεις.