Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Νέα ταινία: «The November Man»: Κατασκοπικό θρίλερ με τον Πιρς Μπρόσναν

του Ρότζερ Ντόναλτσον
με τους Πιρς Μπρόσναν, Όλγα Κιριλένκο
Υπόθεση:
Ο Πίτερ Ντεβερό, ένας πολύ καλά εκπαιδευμένος αλλά ταυτόχρονα εξαιρετικά επικίνδυνος πρώην πράκτορας της CIA, που έχει το κωδικό όνομα «The November Man» πρέπει να επανέλθει στην ενεργό δράση για μια πολύ προσωπική αποστολή. Πρέπει να προστατέψει μια μάρτυρα, η οποία ετοιμάζεται να αποκαλύψει την αλήθεια για μια συνωμοσία, που είχε γίνει πριν από δέκα χρόνια.


Περισσότερα:
Ο Πιρς Μπρόσναν, ο πρώην Τζέιμς Μποντ, επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη, μέσα από μια ταινία με καταιγιστική δράση, μάχες, όπλα και πολλές σκηνές καταδίωξης με αυτοκίνητα.
Το κατασκοπικό θρίλερ σκηνοθέτησε ο Ρότζερ Ντόναλντσον. Ο Μπρόσναν έχει συνεργαστεί ξανά με τον Ντόναλντσον στην «Κορυφή του Δάντη» το 1997.

Cine News: 71η Μόστρα: «The Look of Silence», «Tales» and «The president»Tales

Το μόνο ντοκιμαντέρ που συμμετέχει στο φετινό διαγωνιστικό πρόγραμμα της 71ης Μόστρα είναι το «The Look of Silence» του Τζόσουα Οπενχάιμερ, που είχε προταθεί για Όσκαρ με το προηγούμενο ντοκιμαντέρ του το 2012 «The Act of Killing».

Η ταινία αφορά μια οικογένεια που ανακαλύπτει ότι οι δολοφόνοι του παιδιού τους ζουν λίγα μέτρα πιο κάτω, στον ίδιο δρόμο. Ο Άντι, ο αδελφός του νεκρού τους ζητάει το λόγο.

«Ήταν τρομερή αυτή η ιστορία. Μετά την ταινία, η οικογένεια του Άντι έπρεπε να μετακομίσει 2.000 χλμ μακριά, στην Ινδονησία» δήλωσε ο σκηνοθέτης Τζόσουα Οπενχάιμερ, ενώ ο Άντι, που είναι ο πρωταγωνιστής συμπλήρωσε:«Δεν μετανιώνω που συμμετείχα στην ταινία. Ειλικρινά ήταν κάτι που το ήθελα. Ήθελα να γίνουν αυτές οι συναντήσεις».

Νέα ταινία: The Cut του Φατίχ Ακίν (2014)


του Φατίχ Ακίν
με τους Ταχάρ Ραχίμ, Σιμόν  Αμπκαριάν, Μακράμ Κουρί

Υπόθεση:
Η ταινία βασίζεται στην Γενοκτονία των Αρμενίων το 1915. Ένας νεαρός, ο Ναζαρέτ Μανουγκιάν, απελαύνεται από την πατρίδα του Μαρντίν, στην Τουρκία. Μετά τις απελάσεις, ο Μανουγκιάν μαθαίνει ότι οι κόρες του, μπορεί να είναι ζωντανές. Ταξιδεύει σε διάφορα μέρη του κόσμου, ψάχνοντας να τις βρει.

Περισσότερα:
«Υπάρχουν αρκετές ταινίες που περιμένουμε. Η ταινία του Φατίχ Ακίν που είναι γερμανική και τουρκική παραγωγή και όλοι μας αναρωτιόμαστε αν απορρίφθηκε τελικά στις Κάννες ή όχι; Γιατί βρίσκεται εδώ; Ταιριάζει στη Μόστρα; Πιθανώς ναι. Είναι ένας σκηνοθέτης που απασχολεί πολλούς τόσο σε καλλιτεχνικό επίπεδο, αλλά και από άποψη θεατών, καθώς οι ταινίες του αρέσουν σε πολύ κόσμο αρκετά συχνά» δήλωσε ο Τζέι Βάισμπεργκ, κριτικός κινηματογράφου του περιοδικού Variety.

Οι «Ιστορίες για Αγρίους» ανοίγουν το 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιν/φου - Νύχτες Πρεμιέρας

«Όλοι μπορούμε να βγούμε εκτός εαυτού»

Η πιο ξεκαρδιστική μαύρη κωμωδία των τελευταίων χρόνων
«ανοίγει» το επετειακό 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας!

Τι θα γινόταν αν όλοι πράτταμε με βάση τις πραγματικές μας σκέψεις και ένστικτα;

Η ξεκαρδιστική μαύρη κωμωδία του Αργεντινού Νταμιάν Σιφρόν, «Ιστορίες για Αγρίους» που διεκδίκησε το φετινό Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες, είναι μία συλλογή από έξι φαινομενικά ασύνδετες ιστορίες, οι οποίες όμως βρίσκουν κοινό παρανομαστή στο πώς η σημερινή πραγματικότητα, συχνά, μας καλεί να απευθυνθούμε σε άγρια ένστικτα για να τα βγάλουμε πέρα, αποκαλύπτοντας συγχρόνως μία κοινωνία σε κρίση.
 
Αγγίζοντας τις έννοιες της απιστίας, της αδικίας, της ανισότητας και τις ακραίες απαιτήσεις της καθημερινότητας, οι ιστορίες του «Ιστορίες για Αγρίους» μιλούν για αυτούς τους ανθρώπους που αποφασίζουν να ξεπεράσουν τα πολιτισμένα όρια συμπεριφοράς, να εκραγούν και να αφεθούν στην αδιαμφισβήτητη ευχαρίστηση της απώλειας ελέγχου!

Βιβλίο: Γυναίκες - Τσαρλς Μπουκόφσκι

Από το επίμετρο
του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη
Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορεί το βιβλίο του Τσαρλς Μπουκόβσκι, Γυναίκες, σε μετάφραση - επίμετρο του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη.
 
Ο αμετανόητα αλκοολικός και άσημος συγγραφέας Χένρι Τσινάσκι γεννήθηκε για να επιβιώνει. Ύστερα από χρόνια στο περιθώριο, σε αδιέξοδες δουλειές και σε άθλια διαμερίσματα, αναγνωρίζεται επιτέλους ως ποιητής . Στα πενήντα του λοιπόν γλεντά την ξαφνική του δόξα σαν ροκ σταρ μεθώντας τριακόσιες μέρες τον χρόνο και επιτυγχάνοντας σεξουαλικές επιδόσεις που θα ζήλευε και ο Καζανόβα.

Οι Γυναίκες είναι μια αχαλίνωτη καταγραφή της ζωής στο κόκκινο.
Ο Μπουκόβσκι πέρασε στην επικράτεια του θρύλου σαν γυναικάς, πορνόγερος, γαμίκος, και βέβαια μπεκρής, τσαμπουκάς, ένας μόνιμος εκτροχιασμός, μια κινούμενη παράκρουση. Θα τον έλεγες ασύστολο και ανενδοίαστο. Βέβαια, δεν είναι ακριβώς έτσι. Ακόμα και ο διαβόητος κυνισμός του δεν είναι καν τσόφλι, είναι ένα λεπτό πανί που καλύπτει, μάλλον αναποτελεσματικά, εκζέματα και πληγές. Ο Μπουκόβσκι είναι ένας βαθιά συναισθηματικός ποιητής, μια παλλόμενη ευαισθησία συνέχει τα όσα κάνει, οι κινήσεις του συνηχούν με την κλασική μουσική του Μπαχ και του Μπετόβεν , του Μπρούκνερ και του Μπραμς, που ακούει συνεχώς από το ραδιόφωνο στην κουζίνα του ή από το πλαστικό τρανζίστορ όπου βρεθεί κι όπου σταθεί. Ό,τι ζει το μετατρέπει σε υλικό για ό,τι γράφει, ζωή και γραφή γίνονται ένα, όπως συμβαίνει και με τον Χένρι Μίλερ και τον Τζον Φάντε, δύο μεγάλους προπομπούς του Μπουκόβσκι.

Βιβλίο: Ο κόσμος μετά - Susan Ee


Από τις εκδόσεις Πλατύπους, κυκλοφορεί το βιβλίο της Susan Ee, Ο κόσμος μετά.

Στη συνέχεια του επιτυχημένου θρίλερ φαντασίας, Κάθοδος Αγγέλων, οι επιζήσαντες της αγγελικής αποκάλυψης αρχίζουν να περισυλλέγουν ό,τι έχει απομείνει από τον σύγχρονο κόσμο. Όταν μια ομάδα ανθρώπων αιχμαλωτίζει την αδελφή της Πένριν, την Πέιτζ, θεωρώντας την τέρας, η κατάσταση καταλήγει σε μακελειό.

Η Πέιτζ εξαφανίζεται. Οι άνθρωποι είναι τρομοκρατημένοι. Η καρδιά της μαμάς ραγίζει.
Η Πένριν διασχίζει οδικώς τους δρόμους
του Σαν Φρανσίσκο αναζητώντας την Πέιτζ. Γιατί είναι τόσο άδειοι οι δρόμοι; Πού είναι όλοι; Η έρευνά της την οδηγεί στην καρδιά των μυστικών σχεδίων των αγγέλων, όπου διαπιστώνει τα κίνητρά τους και μαθαίνει τα τρομακτικά άκρα στα οποία είναι πρόθυμοι να φτάσουν.

Στο μεταξύ, ο Ράφε προσπαθεί να πάρει πίσω τα φτερά του. Χωρίς αυτά, δεν μπορεί να επανενωθεί με τους αγγέλους, δεν μπορεί να καταλάβει τη θέση που του ανήκει δικαιωματικά ως ένας από τους ηγέτες τους. Όταν θα έρθει αντιμέτωπος με το δίλημμα να επανακτήσει τα φτερά του ή να βοηθήσει την Πένριν να επιβιώσει, ποιο από τα δύο θα επιλέξει;


Η Susan Ee έχει περπατήσει στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, έχει σερφάρει στα θερμά νερά της Κόστα Ρίκα, και η μικρή μήκους ταινία της έχει παιχτεί σε ένα μεγάλο φεστιβάλ. Από μικρή αγαπούσε τα βιβλία επιστημονικής φαντασίας και τρόμου, ιδίως αν περιείχαν και λίγο ρομαντισμό. Παλιά ήταν δικηγόρος αλλά τώρα λατρεύει να είναι συγγραφέας επειδή αυτό επιτρέπει στην τεράστια φαντασία της να καλπάζει άγρια και ανεξέλεγκτα.

Η Γιώτα Παπαδημακοπούλου γράφει κριτική για το βιβλίο. 

Πηγή: www.culturenow.gr

Νέα ταινία: Επιστροφή Στην Ιθάκη (Retour à Ithaque) του Λοράν Καντέτ (2014)

του Λοράν Καντέτ
με τους Χόρχε Περουγκόρια, Ιζαμπέλ Σάντος, Νέστορ Χιμένεζ, Φερνάντο Χετσαβάρια
Υπόθεση:
Πέντε φίλοι από τα παλιά συναντιούνται για δείπνο σε μία ταράτσα της ηλιόλουστης Κούβας. Αφορμή της συνάντησης τους ο εορτασμός της επιστροφής του ενός μετά από 16 χρόνια εξορίας στην Μαδρίτη.


Περισσότερα:
Επίσημο Διαγωνιστικό του παράλληλου προγράμματος του Φεστιβάλ Βενετίας 2014, "Venice Days".
Ο βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα σκηνοθέτης Laurent Cantet (Ανάμεσα Στους Τοίχους, 2008) συνυπογράφει το σενάριο με τον δημοφιλή συγγραφέα Λεονάρδο Παδούρα. Μία καθολική ιστορία για την φιλία και τις ανθρώπινες σχέσεις στο ξεχωριστό Κουβανικό περιβάλλον.

Πηγή: www.myfilm.gr

Cine News: Νύχτες πρεμιέρας 2014

Το διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου Αθηνών φέτος κλείνει τα 20 του χρόνια, και μας επιφυλάσσει πολλές ενδιαφέρουσες και φρέσκες κινηματογραφικές ματιές, σε ένα από τα πιο ζωντανά γεγονότα στην πόλη που καταφέρνει μάλιστα από την αρχή των δραστηριοτήτων του να συγκεντρώνει στις προβολές του ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του "ψαγμένου" αθηναϊκού κοινού.

Θυμάμαι σαν τώρα τις κατάμεστες αίθουσες στην πρώτη προβολή του "Trainspotting" στην Ελλάδα, στα μέσα της δεκαετίας του '90 καθώς και του "Flirt" του πολύ δημοφιλή τότε δημιουργού του αμερικανικού ανεξάρτητου κινηματογράφου στην Ελλάδα, Χάλ Χάρτλεϊ. Έκτοτε ένα πλήθος δημιουργών
αλλά και ταινιών αφιερωμάτων και παράλληλων δράσεων (master classes, workshops κ.α) , παρουσιάστηκαν στις "Νύχτες πρεμιέρας", και χρωμάτισαν τόσες καλοκαιρινές επιστροφές μας στο κλινόν άστυ. Η ανταπόκρισή του στην όλο και πιο συγκροτημένη παρουσία του, χωρίς μάλιστα ποτέ να έχει πακτωλούς οικονομικής κάλυψης από πίσω, σηματοδότησαν την επιτυχία του ως θεσμού.
 
Για τον επετειακό Σεπτέμβρη του 2014 λοιπόν,το φεστιβάλ περιλαμβάνει περισσότερες από 100 ταινίες μεγάλου μήκους, από όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου, 60 ελληνικές παραγωγές μικρού μήκους, και ένα πρόγραμμα το οποίο χωρίζεται σε τρεις διαγωνιστικές ενότητες. Παράλληλα θα υπάρχουν αφιερώματα, το "Μουσική και φίλμ", ντοκιμαντέρ, μια επετειακή σειρά installation, καθώς και πολλές άλλες εκδηλώσεις.

Νέα ταινία: Παζολίνι (Pasolini) του Αμπέλ Φεράρα (2014)

του Αμπέλ Φεράρα
με τους Γουίλεμ Νταφόε, Βαλέριο Μαστρανδρέα, Ρικάρντο Σκαμάρτσιο
Υπόθεση:
Νοέμβριος 1975. Σε μία διεφθαρμένη Ιταλία, όπου ο φόβος της αλήθειας και του πάθους βασιλεύει, ο Πιερ Παόλο Παζολίνι, ο οποίος ολοκληρώνει το αριστούργημα του SALO, καταγγέλλει και επιτίθεται διαρκώς στους πολιτικούς της χώρας του, γράφοντας οργισμένα άρθρα, τα οποία τελικά βάζουν την ζωή του σε κίνδυνο.


Περισσότερα:
Επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα Φεστιβάλ Βενετίας 2014
Μια βιογραφική ταινία για τις τελευταίες ημέρες του μεγάλου Ιταλού σκηνοθέτη Πιέρ Παολο Παζολίνι και τη σύγχυση που επικρατεί σχετικά με τον θάνατό του.

Πηγή: www.myfilm.gr

Παγκόσμια προβολή για το απολιθωμένο δάσος Λέσβου

Η πρώτη παρουσίαση της υποψηφιότητας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για ένταξη στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO πραγματοποιήθηκε
από τον καθηγητή Νίκο Ζούρο, διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
    
Αρχικά, παρουσιάσθηκε από τον κ. Ζούρο η διακήρυξη της UNESCO για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς από το Γενικό Συνέδριο της UNESCO το 1972. Ακολούθως, αναφέρθηκε στα κριτήρια που θα πρέπει να πληροί ένα μνημείο προκειμένου να ενταχθεί στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό παρουσίασε στους συμμετέχοντες σημαντικά και ιδιαίτερα γνωστά μνημεία από όλο τον κόσμο που περιλαμβάνονται στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς, όπως το ηφαίστειο της Αίτνας, το Grand Canyon, το ηφαίστειο Φούτζι, κ.ά.

Ο Ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα στη Βουλιαγμένη

Ο ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα, ήρθε στο φως όταν τα παιδιά του Ορφανοτροφείου της Βουλιαγμένης παίζοντας στην άμμο κοντά σε ερείπια τοίχων εντόπισαν μαρμάρινα βάθρα, τμήματα κιόνων και τμήμα επιγραφής. Η επιγραφή αναφέρονταν σε ιερό του Απόλλωνα Ζωστήρα και έτσι την περίοδο 1926-1027, ξεκίνησε ανασκαφική έρευνα από τους αρχαιολόγους Κ.Κουρουνιώτη και Μ.Πιττίδη.

Με την ανασκαφή και την αποκάλυψη του ναού επαληθέφθηκαν οι αρχαίες πηγές και συγκεκριμένα ο Στράβωνας (1ος αι. π.Χ.) που αναφέρονταν στην τοπογραφία της περιοχής και ο Παυσανίας (2ος αι. μ.Χ.) που μιλούσε για την ίδρυση στην περιοχή, ναού αφιερωμένου στον Απόλλωνα, στην Αρτέμιδα και στη Λητώ. Ο Παυσανίας μάλιστα ερμήνευσε με γλαφυρό τρόπο το προσωνύμιο «Ζωστήρ», όπου σύμφωνα με το μύθο στο σημείο αυτό η Λητώ κυνηγημένη από την εξαγριωμένη Ήρα και θεωρώντας ότι έφτασε η ώρα να γεννήσει τους δίδυμους θεούς, παιδιά του Δία, έλυσε τη ζώνη της.


Ωστόσο σύμφωνα με τον ανασκαφέα, Κ. Κουρουνιώτη, το ορθό αρχικό επίθετο του Απόλλωνος είναι «Ζωστήριος» και όχι «Ζωστήρ», επομένως η ονομασία του δεν είχε τοπική προέλευση, αλλά αναφέρονταν στην πολεμική ιδιότητα του θεού. Είναι ο Απόλλωνας ο ζωσμένος με την πολεμική εξάρτηση του, που ετοιμάζεται για πόλεμο.

Νέα ταινία: Birdman

του Αλεχάντρο Γκονζάλεθ Ιναρίτου
με τους Έμα Στόουν, Έντουαρντ Νόρτον, Μάιλλ Κίτον, Ναόμι Γουότς, Ζακ Γαλιφιανάκις, Άντρεα Ράισμπορο, Έιμι Ράιαν
Υπόθεση:
Ένας ξοφλημένος ηθοποιός που έπαιζε κάποτε έναν εμβληματικό υπερήρωα πρέπει να ξεπεράσει τον εγωισμό του και τα οικογενειακά προβλήματα, καθώς ετοιμάζει να ανεβάσει ένα θεατρικό έργο στο Μπρόντγουεϊ σε μια προσπάθεια να ανακτήσει την δόξα του παρελθόντος.

Περισσότερα:
Ο Μάικλ Κίτον που μας είχε γοητεύσει ως Μπρους Γουέιν στις δύο ταινίες Batman του Τιμ Μπάρτον, ερμηνεύει σ’ αυτή την μαύρη κωμωδία έναν ηθοποιό που σκοπεύει να ανεβάσει στο Μπρόντγουεϊ ένα έργο. Παλεύει όχι μόνο
με το παρελθόν του ως σπουδαίος εμπορικός ηθοποιός του κινηματογράφου που δεν έχει καμιά σχέση με την υψηλή κουλτούρα του θεάτρου, αλλά παλεύει να βρει τον χαμένο εαυτό του, την από καιρό ξεχασμένη από όλους καριέρα του, να καλύψει τις ανασφάλειές του και να τα ξαναβρεί με την οικογένειά του.

"Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων" στο αυτοδιαχειριζόμενο πρ. κάμπινγκ Βούλας την Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου στις 8.30

Η αμερικανική ταινία του Τιμ Μπάρτον "Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων - Alice  In  Wonderland" θα προβληθεί την Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου στις 8.30 το βράδυ στο Αυτοδιαχειριζόμενο πρ. Κάμπινγκ της Βούλας.
 
Η προβολή γίνεται στο κτίριο που βρίσκεται στην παραλία.

Προσοχή: Από αυτή την Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου οι προβολές θα ξεκινάνε στις 8.30μμ.

Σκηνοθεσία: Τιμ Μπάρτον
Πρωταγωνιστούν: Μία Βασικόβσκα, Τζόνι Ντεπ, Έλενα Μπόναμ Κάρτερ, Αν Χαθαγουέι.

Η ταινία:

Η 19χρονη πια Αλίκη συναντά ξανά τον Άσπρο Λαγό κι επιστρέφει στη Χώρα των Θαυμάτων, χωρίς να θυμάται τίποτε από τις προηγούμενες περιπέτειές της. Τώρα πρέπει να συναντήσει το πραγματικό της πεπρωμένο και να βάλει τέλος στην τυρανία
της Κόκκινης Βασίλισσας.

Μια μαγική και ευφάνταστη ανατροπή μιας από τις πιο πολυδιαβασμένες και αγαπημένες ιστορίες όλων των εποχών. 

Η ταινία βραβεύτηκε με Όσκαρ κοστουμιών και καλλιτεχνικής διεύθυνσης.