Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2015

Αλλαγή του πλαισίου δανειοδότησης των κομμάτων εξετάζει η κυβέρνηση - 250 εκατ. ευρώ χρωστούν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ

“Το ζήτημα του τραπεζικού δανεισμού των πολιτικών κομμάτων είναι μείζον και συνδέεται ευθέως με την πάταξη της διαπλοκής και την ποιότητα της λειτουργίας
του δημοκρατικού πολιτεύματος”, υπογραμμίζει ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή γνωστοποιώντας τον προσανατολισμό της κυβέρνησης να βάλει πλαφόν στο δανεισμό των κομμάτων.

Απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκος Νικολόπουλος, με την οποία ζητούσε στοιχεία για το αν χαρίστηκαν δάνεια στα ελληνικά κόμματα εξουσίας που τα πληρώνει ο ελληνικός λαός, ο κ. Βούτστης σημείωσε ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη “μεταρρύθμιση του ισχύοντος για τον τραπεζικό δανεισμό των πολιτικών κομμάτων πλαισίου, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης των πολιτικών κομμάτων και της κατοχύρωσης της ανεξαρτησίας τους”.

Στην ερώτηση του κ. Νικολόπουλου απάντησε και ο υπουργός Επικρατείας Παναγιώτης Νικολούδης, ενημερώνοντας ότι “στον κατάλογο των μεταρρυθμιστικών μέτρων που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση προς τους Ευρωπαίους εταίρους και τα θεσμικά όργανα περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, και η περαιτέρω αυστηροποίηση της νομοθεσίας που αφορά στη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων με την καθιέρωση ανωτάτων επιπέδων δανεισμού από χρηματοπιστωτικά και άλλα ιδρύματα”.

Σημειώνεται ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθης Παναγούλης και Νάσος Αθανασίου, ζήτησαν εκ νέου τα στοιχεία για τις δανειακές υποχρεώσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές ζήτησαν να μάθουν με ποιο τρόπο σκοπεύει η κυβέρνηση να εισπράξει τα 200 εκατομμύρια ευρώ, που χρωστάνε στην Εθνική Τράπεζα και στην πρώην Αγροτική η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

«Σύμφωνα με ομολογία των αρχηγών των κομμάτων, της Ν.Δ. κ. Αντώνη Σαμαρά και του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, τα κόμματά τους χρωστούν στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και στην (πρώην) Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος, ποσόν, το οποίο συνολικώς υπερβαίνει τα 250.000.000 ευρώ», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι βουλευτές.

Συγκεκριμένα ρωτούν:
  • Ποιο είναι το ακριβές ποσό που οφείλουν το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. και σε ποιες τράπεζες χρωστούν τα παραπάνω ποσά;
  • Με ποιες εγγυήσεις δόθηκαν τα παραπάνω ποσά;
  • Με ποιο τρόπο σκοπεύει η κυβέρνηση να διεκδικήσει την πλήρη εξόφληση των δανειακών τους υποχρεώσεων;
  • Ποιος είναι οι νομικές δυνατότητες αν δεν συμμορφωθούν οι κύριοι Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος; Υπάρχει το ενδεχόμενο να δεσμευτούν οι περιουσίες τους ώστε να μην χρεωθούν οι Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες την κακοδιαχείριση των αρχηγών των κομμάτων της ανθρωπιστικής καταστροφής;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου