Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Ρένα Δούρου : Η μόδα ξεπερνιέται, το στυλ ποτέ

Οι πολίτες δεν ξέρουν καν, ότι υπάρχει περιφέρεια

από την Γιάννα Παπαδάκου

H κα Ρένα Δούρου είναι σήμερα μόλις 39 χρόνων, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει ότι έχει περάσει απαρατήρητη από την πολιτική. Σίγουρα σήμερα δίνει τη μεγαλύτερη πολιτική της μάχη. Προβεβλημένο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, παραιτήθηκε πρόσφατα από βουλευτής 
και ρίχτηκε για τα καλά στην προεκλογική μάχη για την περιφέρεια. Ο βασικός της αντίπαλος όπως όλα δείχνουν είναι ο απερχόμενος περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός
Σήμερα μιλάει στο Fe mail για όλα... Για τα μεγάλα προβλήματα της Αττικής αλλά και για το στυλ την οδήγηση, το πολιτικό της όραμα αλλά και τα σκουπίδια, ακόμα και για ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ.
Επιθετική σε κάποιες περιπτώσεις "σερφάρει" με την καθημερινότητά της, αλλά και την αλήθεια της όπως την βιώνει. Η συνέντευξη που μας παραχώρησε λίγες εβδομάδες πριν από τη μεγάλη μάχη έχει ως εξής:

Πως εξελίσσεται για σας η προεκλογική περίοδος; είστε αισιόδοξη;
Εκείνο που με θλίψη διαπιστώνω είναι ότι οι πολίτες, όχι από δικό τους λάθος αλλά γιατί αυτό καλλιεργήθηκε και από την απερχόμενη διοίκηση, δεν γνωρίζουν καν …ότι υπάρχει η Περιφέρεια. Αγνοούν τις σημαντικές της αρμοδιότητες. Η αισιοδοξία μου και το πείσμα μου θα συμπλήρωνα πηγάζει από τη διάθεση των πολιτών που αναγνωρίζουν ότι κάτι πρέπει να γίνει. Που πιστεύουν ότι δεν μας αξίζει η ζωή που ζούμε. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι οι πολίτες θέλουν να προσφέρουν στην εκστρατεία. Κάτοικοι από τη Φυλή και το Π. Φάληρο προσφέρουν ανιδιοτελώς τις γνώσεις τους αλλά και το χρόνο τους. Νέοι και μεγαλύτεροι σε ηλικία πράττουν όπως ακριβώς έχουμε ανάγκη στην Αττική κι σε όλη τη χώρα: χωρίς ανταλλάγματα, χωρίς μωροφιλοδοξία, με αυταπάρνηση.


Τελικά ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Αττικής και ποια η λύση του;
Είναι η ίδια η πραγματικότητα που θέτει τις προτεραιότητες, όποια κι αν ήταν η δική μου αγωνία. Για αυτό κι ενώ η Αττική αποτυπώνει τις παθογένειες όλης της πατρίδας στο περιβάλλον και τα σκουπίδια, στον αθλητισμό και τον ελλιπή αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, πρέπει να ξεκινήσουμε από τους πολίτες που δοκιμάζονται από την ανεργία και την εξαθλίωση. Στην περιφέρεια Αττικής οι γυναίκες έχουν ένα τραγικό ρεκόρ: διπλασιάστηκε η ανεργία τους τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Επομένως, προτεραιότητα μας οι κοινωνικές υποδομές, η ανεργία και οι δυνατότητες του νέου ΕΣΠΑ. Θέλω μονάχα να προσθέσω ότι  η δική μας αντιμετώπιση των προβλημάτων της Αττικής δεν είναι μια αντιμετώπιση προεκλογικού φυλλαδίου που πετιέται το βράδυ των εκλογών. Εμείς βλέπουμε την Αττική ως σύνολο, στη βάση μιας συγκεκριμένης προσέγγισης. Αυτής που έχει επίκεντρο τον πολίτη και το περιβάλλον. Γύρω από αυτούς τους πόλους περιστρέφονται όλα. Η έλλειψη πρασίνου, το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ο ανεπαρκής αντιπλημμυρικός σχεδιασμός, το ελλιπές αποχετευτικό σύστημα, οι καχεκτικές δομές κοινωνικής πρόνοιας – ειδικά σήμερα που ζούμε περίοδο ανθρωπιστικής καταστροφής και οι μητέρες, για παράδειγμα, δεν έχουν που να αφήσουν τα παιδιά τους όταν κυνηγάνε το μεροκάματο στο πλαίσιο των, κατ’ ευφημισμό, «ευέλικτων» σχέσεων εργασίας. Όταν δηλαδή δεν ξέρουν αν θα δουλεύουν πρωί ή απόγευμα…
 
Τί λέτε για το περίφημο πλεόνασμα του κ Σγουρού;
Λέμε ότι πρόκειται για πλεόνασμα θράσους. Κυρία Παπαδάκου, όπως ήδη είπα, ζούμε περίοδο ανθρωπιστικής κρίσης, με ανεργία –ρεκόρ, άστεγους, νεόπτωχους, συσσίτια… Σας φαίνεται ηθικά ανεκτό και κοινωνικά παραδεκτό, ο απερχόμενος Περιφερειάρχης να κρατά κλειδωμένα στο συρτάρι της Περιφέρειας, 313 εκατομμύρια και να μην τα δίνει για κοινωνικό έργο; Θα σας φέρω ένα μικρό παράδειγμα. Είχε εγκριθεί στον προϋπολογισμό του 2013 κονδύλι 350 χιλιάδων ευρώ για κοινωνικές δράσεις στο Πέραμα, δηλαδή κοινωνικά φροντιστήρια, πετρέλαιο για τα σχολεία, κ.α., στο Πέραμα. Και ξέρετε πόσα έδωσε η Περιφέρεια τελικά; Μηδέν. Ούτε ένα ευρώ… Έτσι το έκτισε το πλεόνασμά του ο απερχόμενος Περιφερειάρχης. Σε βάρος των πιεστικών αναγκών των πολιτών…


Τι μηνύματα έχετε από τους νέους, πόσο απαξιωμένο είναι το πολιτικό μας  σύστημα;
Από την πρώτη στιγμή, κυρία Παπαδάκου, έκανα λόγο για την πολιτική περιθωριοποίηση. Όταν οι νέοι βρίσκονται μπροστά σε μια ανεργία της τάξης του 60%, όταν δεν έχουν κανένα μέλλον στη χώρα τους, όταν δεν έχουν ρεύμα στο σπίτι τους, όταν βλέπουν τους γονείς τους να συνθλίβονται από τις καθημερινές υποχρεώσεις, τι ενδιαφέρον να δείξουν για τα κοινά; Μηδαμινό. Και δικαίως. Οι μνημονιακές πολιτικές λιτότητας ισοπέδωσαν την ελάχιστη πολιτική αξιοπιστία ύστερα από σαράντα χρόνια δικομματισμού ΠΑΣΟΚ – ΝΔ. Βιώνουμε κρίση δημοκρατίας και αυτή θα αναστραφεί μόνο με μια συνολική αλλαγή ρότας, που θα δώσει πραγματική ελπίδα στους νέους, στους πολίτες, ότι ο τόπος μπορεί να σταθεί στα πόδια του με αξιοπρέπεια, μακριά από τις δουλείες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.


ΧΥΤΑ και σκουπίδια μεγάλες μπίζνες, ποια είναι η λύση;
Με λίγες λέξεις θέσατε το ακριβώς πρόβλημα, κυρία Παπαδάκου. Τα σκουπίδια είναι χρυσός για κάποια συγκεκριμένα εργολαβικά συμφέροντα. Απέναντι λοιπόν στην επιλογή των φαραωνικών έργων για την επεξεργασία σύμμεικτων απορριμμάτων, που εξυπηρετούν συμφέροντα ομίλων και θα βλάψουν την τσέπη των δημοτών, με την εκτόξευση των δημοτικών τελών, υποστηρίζουμε ένα διαφορετικό μοντέλο. Μικρής κλίμακας, με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, που μειώνουν τον όγκο των απορριμμάτων και άρα την ανάγκη για τεράστιες εγκαταστάσεις που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής.

Σας ακούσαμε στην τηλεόραση σε μια διαφορετική συνέντευξη τελικά ντύνεστε με γόβες και περνάτε από τα διόδια του κ Μπόμπολα;
Νομίζω ότι στη συνέντευξη στην οποία αναφέρεστε, είπα ότι ακριβώς δεν φοράω γόβες γιατί πρέπει να… τρέχω εξαιτίας των υποχρεώσεών μου. Και από τα διόδια, που έχουν γεμίσει την Αττική με αρωγό την κυβέρνηση, τον απερχόμενο Περιφερειάρχη και που έχει εκτοξεύσει προκλητικά το τίμημά τους, περνώ αναγκαστικά όπως όλοι οι πολίτες.

Οδηγείτε; μιλήστε μας για σας: είστε μοναχικός  τύπος; Είστε λίγο αστή και πολύ ΣΥΡΙΖΑ;
Αν και έχω δίπλωμα οδήγησης, προτιμώ να μην οδηγώ για να… κερδίζω χρόνο μέσα στο μετρό για διάβασμα σημειώσεων… συγγραφή άρθρων, ενημέρωση. Μοναχικοί είμαστε λίγο – πολύ όλοι μας, ανάλογα με τις φάσεις της ζωής μας, ακόμη κι όταν γύρω μας είναι πολύς κόσμος. «Αστή» σε σχέση με τι; Με τον ΣΥΡΙΖΑ;… Νομίζω ότι υποκύπτετε σε κλισέ. Η πραγματικότητα είναι πιο σύνθετη, πιο περίπλοκη, δεν μπαίνει σε καλούπια…

Τί είναι για σας "στυλ", ποια γυναίκα θαυμάζετε;
«Η μόδα», λέει «ξεπερνιέται, το στυλ ποτέ». Και βέβαια δεν εννοώ εδώ επώνυμα, ακριβά ρούχα. Γιατί το στυλ δεν έχει να κάνει με χρήματα αλλά με το πώς αντιλαμβάνεται τον εαυτό της η κάθε γυναίκα. Τι θέλει να εξωτερικεύσει και πως.
Δεν θαυμάζω μια αλλά πολλές γυναίκες. Συγγραφείς, επιστήμονες αλλά και γυναίκες «της διπλανής πόρτας», γυναίκες που με μαθαίνουν με το παράδειγμά τους. Με το πείσμα και με την αξιοπρέπειά τους. Γυναίκες που δίνουν καθημερινά παραδείγματα ζωής. Πραγματικά και όχι μέσα από ιλουστρασιόν σελίδες περιοδικών.

Ίντερνετ, σερφάρετε πόσο συχνά, ποιο είναι το αγαπημένο σας site;
Καθημερινά βρίσκομαι μπροστά σε μία οθόνη, κυρίως για λόγους ενημερωτικούς. Και παρακολουθώ ενημερωτικές σελίδες, ελληνικές αλλά και ξένες. Η αλήθεια είναι ότι παλιότερα είχα περισσότερο χρόνο για σερφάρισμα, ήμουν από τους πρώτους που άνοιξα λογαριασμό twitter και Facebook. Τώρα πια αντιμετωπίζω το διαδίκτυο περισσότερο εργαλειακά.

Γυναίκα και πολιτική, τί θα αλλάξει αν εσείς αναλάβετε την περιφέρεια;
Η αλλαγή στην Περιφέρεια Αττικής δεν είναι θέμα φύλου αλλά πολιτικής βούλησης. Αυτής ακριβώς που λείπει σήμερα, περίοδο ανθρωπιστικής κρίσης, που δεν υπάρχουν στην Περιφέρεια δομές κοινωνικής πρόνοιας αλλά τολμά ο απερχόμενος Περιφερειάρχης να διαφημίσει ότι έχει χρήματα στο συρτάρι. Η «Δύναμη Ζωής», με τη στήριξη μιας πλατιάς κοινωνικής συμμαχίας θα προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και τομές, προκειμένου να λειτουργήσει ο σημαντικός θεσμός της Περιφέρειας ως ασπίδα κοινωνικής προστασίας και ως παράγοντας πραγματικής ανάπτυξης. Ανάπτυξης που δημιουργεί μόνιμες, αξιοπρεπείς θέσεις δουλειάς.

Ποιά ήταν η πιο δύσκολη ερώτηση που σας έγινε ποτέ;
Κυρία Παπαδάκου δεν υπάρχουν δύσκολες ερωτήσεις. Ούτε εύκολες απαντήσεις. Το θέμα σε μια συνέντευξη είναι να προσφέρει κάτι στον αναγνώστη. Να μην είναι ένα κλειστό «παιχνίδι» από όπου θέλουν να κερδίσουν συνεντευξιαζόμενος και
δημοσιογράφος – αυτή άλλωστε η λογική απαξίωσε και τη δημοσιογραφία και την πολιτική.
Δεν μπορώ να μην ρωτήσω για ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ τί γνώμη έχετε;
Μία παρατήρηση, εν είδει ευχής. Εύχομαι να μην είναι προϊόν της μιντιοκρατίας, και να λειτουργήσει ως πόλος έλξης για να επανέλθουν οι νέοι στην πολιτική. Να μην υιοθετήσει δηλαδή χρεοκοπημένες αρχηγοκεντρικές μεθόδους. Τα ενός ανδρός αρχή κόμματα έχουν αποδειχθεί καταστροφικά για τον τόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου