Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

Δικαίωση των δήμων Ηλιούπολης, Ελληνικού-Αργυρούπολης και Αλίμου κατά των καταπατητών της δημόσιας περιουσίας

Με πρόσφατη δικαστική απόφαση, τα οικόπεδα και οι δασικές εκτάσεις που βρίσκονται στην Ηλιούπολη και σε όμορους δήμους και που επί δεκαετίες διεκδικούνταν από τους κληρονόμους
Νάστου, κατοχυρώνονται πλέον στο ελληνικό Δημόσιο.

Το Εφετείο Αθηνών εξέδωσε απόφαση κατά των διεκδικητών δημόσιων και δασικών εκτάσεων, που βρίσκονται στην περιοχή από τη λεωφόρο Βουλιαγμένης μέχρι τις κορυφές του Υμηττού και υπολογίζονται περίπου στα 12.000 στρέμματα.

Η απόφαση είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς δικαιώνει τον πολύχρονο αγώνα των δήμων Ηλιούπολης, Ελληνικού-Αργυρούπολης και Αλίμου κατά των καταπατητών της δημόσιας περιουσίας.

Παράλληλα, εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο εξελίσσεται η δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών ύστερα από βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών.

Σύμφωνα με αυτό, οι κληρονόμοι Νάστου παραπέμπονται ως κατηγορούμενοι για 19 βαρύτατες κακουργηματικές πράξεις, με σκοπό να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος με αποτέλεσμα τη μεγάλη οικονομική ζημία σε βάρος της περιουσίας του Δημοσίου.

Οι συγκεκριμένοι "δικαιοπάροχοι" είχαν καταφερθεί δικαστικά κατά του ελληνικού δημοσίου από το 1985, όταν μετά από κινητοποιήσεις των κατοίκων των περιοχών με πρωτοστάτη τον τότε δήμαρχο Ηλιούπολης Δ. Κιντή, οι εντός σχεδίου εκτάσεις που δεν είχαν πουληθεί, χαρακτηρίστικαν δημόσιες.

Έκτοτε πετύχαιναν την έκδοση αποφάσεων προς όφελός τους, με διαδικασίες που προκαλούσαν τουλάχιστον, ερωτηματικά στην κοινή γνώμη.

Η δικαστική διαμάχη όμως, ξεκίνησε ουσιαστικά το 2006 όταν οι Νάστοι ζήτησαν την επιστροφή των εκτάσεων ή την αποζημίωσή τους από το Δημόσιο, που εν τω μεταξύ τις είχε παραχωρήσει στους Δήμους για κοινωφελείς δραστηριότητες.

Οι τελευταίες δικαστικές αποφάσεις αποκάλυψαν τον ρόλο και τις πρακτικές των κληρονόμων Νάστου και δίνουν οριστικό τέλος στις αξιώσεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου