Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Ισπανία: Το 88,23% του Podemos απέρριψε συμφωνία με "Πολίτες" και σοσιαλιστές - Εκλογές τον Ιούνη;

του Αργύρη Παναγόπουλου

Το 88,23% του Podemos ψήφισε εναντίον μιας συμφωνίας με "Πολίτες" και σοσιαλιστές για το σχηματισμό κυβέρνησης, από τα σχεδόν 150.000 μέλη του κόμματος που συμμετείχαν στο εσωτερικό δημοψήφισμα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Οργανωτικού γραμματέα του Podemos Πάμπλο Ετσενίκε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Το 88,23% από τα 149.444 μέλη του Podemos που συμμετείχαν στο εσωτερικό δημοψήφισμα ψήφισαν εναντίον της συμφωνίας "Πολιτών" και σοσιαλιστών και μόλις 11,77% ψήφισε υπέρ.

Το 91,79% ψήφισε υπέρ μιας κυβέρνησης της αλλαγής "τύπου Βαλένθια" με το Podemos και τα ενωτικά ψηφοδέλτια En Comù Podem, Mareas και Compromis, ενώ μόνο 8,21% ψήφισε κατά.

"Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική από πλευράς συμμετοχής ψηφοφορία.. από το Σοσιαλιστικό Κόμμα εξαρτάται αν θα κάνει ένα μεγάλο συνασπισμό με το Λαϊκό Κόμμα ή μια κυβέρνηση της πραγματικής αλλαγής με το Podemos ή νέες εκλογές", τόνισε ο Ετσενίκε, επαναλαμβάνοντας ότι "έχουμε το χέρι απλωμένο στο Σοσιαλιστικό Κόμμα με τις 20 πραγματικές παραχωρήσεις που κάναμε στη τελευταίας μας συνάντηση και για τις οποίες έθεσαν βέτο οι "Πολίτες"".

"Η εντολή της βάσης του Podemos σημαδεύει τη γραμμή που θα έχει το κόμμα για να οδηγηθεί σε συμφωνίες με το Σοσιαλιστικό Κόμμα", τόνισε ο Ινίχο Ερεχόν, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Podemos, εκτιμώντας ότι "το πρόβλημα είναι η πολιτική θέληση" για να υπάρξει μια κυβέρνηση της αλλαγής, γιατί οι σοσιαλιστές έχουν κρατήσει μέχρι σήμερα μια θέση που "δεν αθροίζει" τις προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις.

Την ίδια στιγμή οι σοσιαλιστές και οι "Πολίτες" επιμένουν ότι η συμφωνία που υπέγραψαν τα δύο κόμματα και απέρριψαν τα μέλη του Podemos αποτελεί τη βάση για το σχηματισμό κυβέρνησης με την αποχή του... Podemos!

Ο Ραχόι από τη πλευρά του κάλεσε τους σοσιαλιστές να σχηματίσουν με το Λαϊκό Κόμμα μια κυβέρνηση "μεγάλου συνασπισμού" με την άμεση ή έμμεση στήριξη των "Πολιτών".

Ο βασιλιάς Φελίπε θα ξεκινήσει νέο γύρο διαβουλεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ όλα τα κόμματα υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να γίνει μια τελευταία προσπάθεια για να αποφευχθούν οι εκλογές, χωρίς όμως να υπάρχουν οι προϋποθέσεις πολιτικών και κυβερνητικών πλειοψηφιών.

η Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου