Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Ιωνικές Γιορτές 2016 Νέας Σμύρνης : Χρόνια άστοχο το όνομα του Πολιτιστικού Φεστιβάλ

του Δημήτρη Πετρόπουλου
 
Εδώ και πολλά χρόνια ο δήμος Νέας Σμύρνης υπό την εκάστοτε δημοτική αρχή αλλά κυρίως πάντα υπό τον ίδιο Πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού Βαγγέλη Χατζαντουριάν οργανώνει με ομολογουμένως αρκετά μεγάλη προσέλευση, αν και αδικαιολογήτως πολύ συχνά με εισητήριο, τις Ιωνικές Γιορτές στο Αλσος Νέας Σμύρμης.

Με το κόστος του θεσμού έχουμε ασχοληθεί κατ’ επανάληψη όχι μόνο για να είναι ενήμεροι οι πολίτες για το «πού πάνε τα χρήματά τους» αλλά και για να γνωρίζουν αν, πού και πόσες φορές ξαναπληρώνουν το πολιτισμό που τους παρέχει ο δήμος αν και έχει χρόνια διαχειριστικό πλεόνασμα.

Εδώ όμως θα ασχοληθούμε με τις Ιωνικές Γιορτές σχετικά με το βασικό ποιοτικό τους χαρακτηριστικό. Τον τίτλο, τον κράχτη δηλαδή, τη λεζάντα που διαφημίζεται εντός αλλά και εκτός πόλης.

Αν κάποιος κάτοικος ή μη, δημότης ή μη, νιώθει κάτι προφέροντας τη λέξη Σμύρνη (από το Νέα Σμύρνη), ας ψάξει στο internet απλά για την περιοχή και την αρχαία ιστορία του ελληνικού αποικισμού της Ιωνίας... (πηγή)

Πίσω λοιπόν στις Ιωνικές Γιορτές των τελευταίων ετών.


Ποιός δεν αναγνωρίζει το επίπεδο των παραστάσεων του Εθνικού Θεάτρου με έργα σύγχρονα ή αρχαία, τις ποιοτικές παραστάσεις του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος καθώς και την πλειάδα επιτυχημένων θεατρικών παραστάσεων και παιδικών έργων αναγνωρισμένων παραγωγών και καλλιτεχνών.

Ποιός μπορεί να αμφισβητήσει την επιτυχία -και εμπορική- καλλιτεχνών όπως ο Μαχαιρίτσας, ο Χατζηγιάννης, ο Κότσιρας και πολλοί άλλοι που πέρασαν από το Αλσος Νέας Σμύρνης τα τελευταία χρόνια; Ακόμη και για το Σάκη Ρουβά -που τραγούδησε όπως και αν τα κατάφερε το ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ εκτός Αλσους- ποιός μπορεί να μην αναγνωρίσει το pop μεγεθός του, αν και όχι φυσικά την μεγάλη ικανότητά του να τραγουδήσει Ελήτη; Κανείς.

Εδώ βέβαια θα παρατηρήσει κάποιος ότι όλοι οι παραπάνω ή σχεδόν όλοι έλαβαν χρήματα ή/και από τον Πολιτιστικό Οργανισμό ή/και από τα εισητήρια των παραστάσεων, μια και αυτές τις συγκεκριμένες εκδηλώσεις -τουλάχιστον κατά 60-65%- οι νεοσμυρνιώτες τις πληρώνουν για να τις δουν.

Όμως μιλάμε για ένα θεσμό που ονομάζεται ΙΩΝΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ.


Με μία λίγο πιό προσεκτική ματιά κατ’ αρχήν στο φετινό πρόγραμμα διαβάσαμε πως «...το κυρίως πρόγραμμα περιλαμβάνει όλες τις επιτυχημένες θεατρικές παραγωγές του τελευταίου έτους, συναυλίες από καταξιωμένους καλλιτέχνες [...] και το φεστιβάλ χαρακτηρίζεται από υψηλή ποιότητα και δημιουργία». Δίνει και έναν αυτοχαρακτηρισμό επιτυχίας τύπου «Μπράβο ΜΟΥ».

Εκτός λοιπόν από τους 1-2 πολιτιστικούς συλλόγους που λόγω εντοπιότητας μπορεί να μας θυμίσουν κάτι από Ιωνία και Μικρά Ασία και ίσως κάποια τραγούδια που θα ερμηνευθούν από τους καλλιτέχνες, μόνο ο Πανιώνιος ΓΣΣ θα κάνει, όπως πάντα, αναφορές στις «θύμησες» της ευρύτερης περιοχής. Πιθανόν κατά τη διάρκεια των περίπου 40 ημερών και κάποιο θεατρικό τύπου «Λωξάνδρα» να δώσει λίγο σμυρνιώτικο χρώμα στο θεσμό.

Είναι ξεκάθαρο πως ΔΕΝ είναι πολιτιστικά ορθρό να ονομάζεται ΙΩΝΙΚΕΣ γιορτές το φεστιβάλ και κυρίως δεν έχει ΤΙΠΟΤΕ να μεταλαμπαδεύσει από την ΙΩΝΙΑ, τις γύρω περιοχές και την ιστορία τους στις επόμενες γενιές τα περισσότερα χρόνια που ο θεσμός αυτός υπάρχει στην Νέα Σμύρνη.

Έχει και αυτό την πολιτιστική του σημασία, οι παραστάσεις των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων στο έντυπο αναλυτικό πρόγραμμα του φετινου φεστιβάλ που τυπώθηκε, δεν προβάλλονται -για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια-ολοσέλιδα όπως όλες οι άλλες εκδηλώσεις, παρά μόνο στο ημερήσιο πρόγραμμα. Λάθος ή οικονομία;

Επειδή φυσικά οι πολιτιστικές επιλογές είναι, μαζί με την οικονομική τους διαχείριση, επιλογές αιρετών, αναγκαστικά οφείλουμε να θυμίσουμε στο Βαγγέλη Χατζαντουριάν τον τίτλο των Γιορτών «ΙΩΝΙΚΕΣ» που για χρόνια φαίνεται ότι ξεχνάει, στο βωμό της εμπορικότητας και της σχεδόν πλήρους εμπορευματοποίησης των Γιορτών.

Στο Δήμαρχο Τζουλάκη που «ανέχεται» πολιτικά -στα πλαίσια της νομιμότητας φυσικά- ό,τι διαλέγει ο υφιστάμενός του Χατζαντουριάν δεν έχουμε να προσάψουμε κάτι. Είναι και μεγάλος άνθρωπος.

Στο Γιώργο Κουτελάκη -με καταγωγή από την Κων/πολη- προτείνουμε να μην αποκτά αληθινές πολιτιστικές ευαισθησίες ΜΟΝΟ όταν βρίσκεται στην αντιπολίτευση, καθώς και επί των δικών του χρόνων Δημαρχίας και «Δημαρχίας» πάλι το «πανυγηράκι» ΙΩΝΙΚΕΣ Γιορτές των εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, είχε ψήγματα που δικαιολογούσαν την πλήρη ονομασία του, πάντα υπό τον Βαγγέλη Χατζαντουριάν. Επίσης αν έχει κάτι ουσιώδες να προσφέρει αντιπολιτευτικά στον πολιτισμό, προϋπόθεση είναι και να περιορίσει τις πρόσφατες απουσίες του από τα ΔΣ του ΝΠΔΔ του πολιτιστικού.

Αλλάξτε λοιπόν τον τίτλο, έστω και τώρα, σε κάτι άλλο που να μην περιλαμβάνει την λέξη «Ιωνικές» ή κάποια άλλη ιστορικής σημασίας λέξη -διότι κάτι άλλο δεν ξέρετε ή δεν θέλετε να κάνετε τόσα χρόνια- και μάλιστα αν η αλλαγή γινόταν να πραγματοποιηθεί και αναδρομικά τόσο το καλύτερο.

Τέλος, ΑΝ επιτέλουν υπάρξει περισσότερο φιλότιμο (κομψά και ευγενικά) κύριοι του Πολιτιστικού Οργανισμού, αλλά και γενικότερα κύριοι σύμβουλοι και κε Δήμαρχε -έστω την 7η χρονιά δημαρχίας σας-, επειδή υπάρχει κρίση πολύ τραγική που μπορεί κάποιοι από εσάς να την νιώθετε και κάποιοι ίσως όχι, σταματήστε να χρεώνετε είσοδο στο Αλσος κατά τη διάρκεια των «Ιωνικών Γιορτών». Εχετε ταμειακό πλεόνασμα χρόνια τώρα για να καλύψετε τη διαφορά αφού θέλετε να μην κατεβάσετε το επίπεδο των γιορτών κατά 10-15%.

nstv.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου