Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Μικρός απολογισμός από την παραμονή των προσφύγων και μεταναστών στην προσωρινή δομή του Ελληνικού


Η δομή του Ελληνικού έκλεισε οριστικά την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017.

Από τον Οκτώβριο του 2015 φιλοξενηθήκαν πάνω από 6.000 αιτούντες άσυλο από τις χώρες Αφγανιστάν,
Συρίας, Μαρόκου, Ιράν, Ερυθραίας, Αλγερίας, Νιγηρίας, Σομαλίας και Αιγύπτου.

Σε ένα χώρο με αντικειμενικές δυσκολίες και συνθήκες διαβίωσης, υπάλληλοι των Υπουργείων Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη, εθελοντές/τριες, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και Διεθνείς Οργανισμοί, εργάσθηκαν ώστε η υποδοχή και διαβίωση του φιλοξενούμενου πληθυσμού να καταστεί όσο το δυνατόν πιο ομαλή και αξιοπρεπής.

Στο διάστημα λειτουργίας της Δομής αναπτύχθηκαν μηχανισμοί υποδοχής και δράσεις ανακούφισης του πληθυσμού, ποικίλες υπηρεσίες και δραστηριότητες που εξυπηρέτησαν τόσο τον ενήλικο όσο και τον ανήλικο πληθυσμό κατά τη διάρκεια παραμονής του στον εν λόγω χώρο.

Η συμβολή των παραπάνω αναφερόμενων φορέων και ατόμων υπήρξε καταλυτική και από την πλευρά της διαχειριστικής αρχής εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας για τη συνεργασία και το ζήλο που επέδειξαν, σ' έναν αντικειμενικά δύσκολο χώρο, σε μια αντικειμενικά δύσκολη χρονική συγκυρία.

Οι τελευταίοι διαμένοντες του Ελληνικού μετεγκαταστάθηκαν από τον Μάιο ήδη σε διαμερίσματα της ΥΑ/ΟΗΕ, καθώς και σε άλλες δομές της ενδοχώρας, με ασφάλεια και σε απόλυτη συνεργασία, με σεβασμό προς την αξιοπρέπεια, όντας πλήρως ενήμεροι για το νέο περιβάλλον διαμονής τους.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όσους αρκέστηκαν στη μη εποικοδομητική κριτική, την άρνηση συνεργασίας και τη δημιουργία προβλημάτων, καθότι η παρουσία/απουσία τους ενίσχυσε τη συμμετοχή και τη συνεργασία όσων είχαν τη διάθεση να συμβάλλουν ενεργά στη βελτίωση των συνθηκών κατά τη διάρκεια παραμονής μας στη δομή του Ελληνικού.

Το μεγαλύτερο ευχαριστώ όμως το οφείλουμε στους ίδιους τους διαμένοντες, και ευχόμαστε ο καθένας και η καθεμία να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες διαμονής, να αναζητήσει την κοινωνική ενσωμάτωση, να διεκδικήσει την παιδεία και την επαγγελματική αποκατάσταση, ώστε να εξασφαλίσει τα μέγιστα για τον ίδιο και την οικογένεια του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου