Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

Διήμερο Αφιέρωμα στην Εξέγερση του Πολυτεχνείου στον Χώρο Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «Καλλίπολις», το Σαββατοκύριακο 18 & 19 Νοεμβρίου στις 7.00μμ



Ο Χώρος Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «Καλλίπολις», με αφορμή την 44η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, διοργανώνει διήμερο αφιέρωμα με εκδηλώσεις λόγου και τέχνης.

Οι εκδηλώσεις θα γίνουν το Σαββατοκύριακο 18 & 19 Νοεμβρίου στις 7.00μμ, στον Πολυχώρο «Καλλίπολις» (Καλλιπόλεως 33, Ελληνικό), ο οποίος βρίσκεται 200 μέτρα από τον τερματικό σταθμό του μετρό και 100 μέτρα από την Ιασωνίδου.

Πιο αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

Το Σάββατο 18/11 στις 7.00 μμ θα γίνει συζήτηση με τον ιστορικό Στάθη Κουτρουβίδη για το «πώς φτάσαμε την 21η Απριλίου στη χούντα των συνταγματαρχών».


Ήταν το κλείσιμο ενός κύκλου  ή ένας νέος ανοιγόταν; Το πραξικόπημα του Παπαδόπουλου και των υπολοίπων ήταν αναμενόμενο γεγονός ή όχι; Ποιά ή στάση των τότε πολιτικών κομμάτων κατά την εκδήλωση του πραξικοπήματος; Ποιές και από πού προέρχονταν οι πρώτες αντιδράσεις; Πώς φτάσαμε στη μεγαλειώδη εξέγερση της νεολαίας τον Νοέμβρη του 1973; Είναι ορισμένα από τα πολλά ερωτήματα που διατρέχουν τη σκέψη όσων μελετούν τα γεγονότα της περιόδου.

Η βραδιά θα συνεχισθεί με ζωντανή ακουστική μουσική από τους Τάκη Κωτίδη (κιθάρα), Γιάννη Κολοβό (φωνητικά) και Λευτέρη Κωτίδη (πλήκτρα).


Θα ακουστούν τραγούδια που σημάδεψαν εκείνη την ιστορική περίοδο ή σχετίζονται με αυτήν, όπως: «Έβαλε ο Θεός σημάδι», «Ποιος τη ζωή μου κυβερνά», «Ακορντεόν», «Ήτανε μια φορά», «Εμβατήριο», «Το δίχτυ», «Ο Δρόμος», «Γυρίζω τις πλάτες μου στο μέλλον», «Λεβέντης», «Κεμάλ» κ.α.

Την επόμενη μέρα, Κυριακή 19/11, στις 7:00 μμ θα προβληθεί η ταινία - ντοκουμέντο «Εδώ Πολυτεχνείο» του Δημήτρη Μακρή και θα ακολουθήσει συζήτηση με τον ίδιο τον σκηνοθέτη - δημιουργό.

Δυο λόγια για την ταινία «Εδώ Πολυτεχνείο»:


Δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ παρεμβατικού χαρακτήρα, με στόχο την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, ιδιαιτέρως μετά τα γεγονότα του Νοεμβρίου, το 1973.

Πρόκειται για μεταφορά του κλίματος και των γεγονότων της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, με μια ανασύνθεση κινηματογραφικών επικαίρων και δραματοποιημένων διασυνδετικών σκηνών. Στην ταινία υπάρχουν πλάνα που έχουν κινηματογραφηθεί από φοιτητές που βρίσκονταν στο Πολυτεχνείο.



Περισσότερα για την ταινία διαβάστε κάνοντας κλικ εδώ.

Για τον σκηνοθέτη Δημήτρη Μακρή και το έργο του διαβάστε κάνοντας κλικ εδώ.
 

Διαβάστε:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου