Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

Παρουσίαση βιβλίου «Το ιδίωμα των Κυθήρων» στο Μουσικό Σχολείο Αλίμου, το Σάββατο 20 Ιανουαρίου στις 6.30μμ

Η δημοτική κίνηση Αλίμου «ΑΝΩ ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι» και ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος περιοχής Κυθηρίων Αλίμου «Η Μυρτιδιώτισσα» συνδιοργανώνουν και καλούν στην
παρουσίαση του βιβλίου της Γεωργίας Κατσούδα «Το ιδίωμα των Κυθήρων».

Η εκδήλωση γίνει το Σάββατο 20 Ιανουαρίου στις 6.30μμ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσικού Σχολείου Αλίμου (Κυθηρίων 69 & Δήμητρος 17).


Με τη συγγραφέα θα συζητήσει η φιλόλογος Αγγελική Τσάτση-Βαγγή.
Μικρά κείμενα στο ιδίωμα των Κυθήρων θα διαβάσει ο Γιώργης Κασιμάτης-Δρυμωνιάτης.
Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρόεδρος της Εταιρείας Κυθηραϊκών Μελετών Καθηγητής Νίκος Πετρόχειλος.


Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Γεωργία Κατσούδα είναι ερευνήτρια Δεύτερης βαθμίδας στο Κέντρο Ερεύνης των Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων της Ακαδημίας Αθηνών. Είναι γλωσσολόγος που ειδικεύεται στη διαλεκτική λεξικογραφία καιδιαλεκτολογία με ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα ετυμολογίας και μορφολογικής μεταβολής.

Σπούδασε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, από το οποίο αποφοίτησε με Άριστα. Στη διάρκεια των σπουδών της ήταν υπότροφος του ιδρύματος Στάη. Το 1994 κατέλαβε την πρώτη θέση σε γραπτές εξετάσεις του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, από το οποίο έλαβε υποτροφία για την εκπόνηση της διδακτορικής της διατριβής.

Συνεργάστηκε με τον επιβλέποντα καθηγητής της κ. Γ. Μπαμπινιώτη στην σύνταξη του έργου Λεξικό για το Σχολείο και το Γραφείο (2004, Κέντρο Λεξικολογίας). Έχει εκδώσει πολλά άρθρα για τη Μορφολογία, τη Διαλεκτολογία και τη Λεξικογραφία. Το 2016 εκδόθηκε και ο 6ος τόμος του Ιστορικού Λεξικού της Νέας Ελληνικής της Ακαδημίας Αθηνών για τον οποίο συνέταξε μεγάλο αριθμό λημμάτων.

Από το 2015 διδάσκει το μάθημα «Εφαρμοσμένη Μορφολογία και διδακτική της γλώσσας» στο α΄ εξάμηνο του Αναμορφωμένου Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής
Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Κατεύθυνση Γλωσσολογία - Διδακτική Γλώσσας).


Εκτός από το βιβλίο «Το ιδίωμα των Κυθήρων. Περιγραφή και Ανάλυση
» (2016, Εταιρεία Κυθηραϊκών Μελετών), η συγγραφέας έχει συγγράψει κι άλλα έργα, μερικά από τα οποία αποτελούν και πανεπιστημιακά εγχειρίδια:
  • (2007) Σύγχρονη Πρακτική γραμματικής τσέπης (Αθήνα, εκδόσεις Άγκυρα)
  • (2007) Ρηματικοί Μεταπλασμοί (Μεταδομήσεις ενεστωτικού και αοριστικού θέματος) (Διδακτορική Διατριβή) (Αθήνα, Βιβλιοθήκη της Σοφίας Σαριπόλου. ΕΚΠΑ)
  • (2008) Σύγχρονο Πρακτικό συντακτικό τσέπης (Αθήνα, εκδόσεις Άγκυρα)
  • (2013) Όψεις της Νεολογίας: Σύμφυρση και Επανετυμολόγηση (Ολικοί και μερικοί λεξικοί συμφυρμοί στη δημοσιογραφία, τη διαφήμιση, τα ιστολόγια και τη λογοτεχνία για παιδιά) (Αθήνα, εκδόσεις Πατάκης.) (από κοινού με Θανάση Νάκα)
  • (2015) «Πιπέρι στο στόμα»: Όψεις του Λεξιλογίου Ταμπού (Αθήνα: Καλλιγράφος) (από κοινού με Μαρία Καμηλάκη και Μαρία Βραχιονίδου).
anokatostokalamaki.wordpress.comΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου