Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019

Το ισπανικό πολιτικό θρίλερ «Ο έκπτωτος» προβάλλεται στον Χώρο Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «Καλλίπολις»


Με ισπανικό κινηματογράφο ξεκινάει τις προβολές για τον μήνα Νοέμβριο ο Χώρος Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «Καλλίπολις», σύμφωνα με το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε στη σύσκεψη μελών & φίλων της συλλογικότητας που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 29/10.

Το βραβευμένο ισπανικό πολιτικό θρίλερ του Ροδρίγο Σορογκόγιεν «Ο έκπτωτος -
El Reino», θα προβληθεί
στο «Καλλίπολις», την Κυριακή 3 Νοεμβρίου στις 8.00μμ, ενώ οι σινεφίλ μπορούν να απολαύσουν το αναψυκτικό, το ρόφημα ή το ποτό τους στον φιλόξενο Χώρο.


Λίγα λόγια για την ταινία από το athinorama.gr:

Βραβευμένο ισπανικό πολιτικό θρίλερ, 2018, έγχρωμη, 132’, σε σκηνοθεσία Ροδρίγο Σορογκόγιεν, με τους Αντόνιο ντε λα Τόρε, Μόνικα Λόπεζ, Γιοσέπ Μαρία Που.


Ένα ανερχόμενο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος παλεύει να σώσει την καριέρα του όταν εμπλέκεται σε σκάνδαλο διαφθοράς, το οποίο τον απειλεί με πολιτικό αφανισμό.

Περισσότερα:

Δεινός διαχειριστής του σασπένς και λάτρης του σινεμά των ειδών, ο Ισπανός Ροδρίχο Σορογκογέν βάζει την υπογραφή του σε ένα αγωνιώδες θρίλερ αφιλτράριστου ρεαλισμού που απέσπασε συνολικά 7 Βραβεία Γκόγια.
Όπως και στην προηγούμενη ταινία του, το ατμοσφαιρικό «Κανείς δεν Μπορεί να μας Σώσει», ο Μαδριλένος σκηνοθέτης ευθυγραμμίζεται με την τάση του μοντέρνου ισπανικού σινεμά που θέλει τα θρίλερ να δίνουν έμφαση στο μυστήριο, στις ασφυκτικές καταστάσεις και τις έμμεσες πολιτικές αναφορές.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα του είδους αποτελούν το υποβλητικό «Μικρό Νησί» (Αλμπέρτο Ροντρίγκεζ) και το καταιγιστικό «Η Οργή ενός Υπομονετικού Ανθρώπου» (Ραούλ Αρεβάλο), αμφότερα με πρωταγωνιστή των Αντόνιο ντε λα Τόρε.
Και αν η έννοια της εξουσίας βρισκόταν στο φόντο των ταινιών του Σορογκογέν μέχρι τώρα, εδώ έχει τον πρώτο λόγο, σε ένα ωμό πολιτικό θρίλερ με καύσιμο την απόγνωση.

Στην πρώτη σκηνή όλα κυλούν ειδυλλιακά, με μέλη του κυβερνώντος κόμματος (δεν κατονομάζεται) να απολαμβάνουν το γεύμα τους σε ένα πολυτελές εστιατόριο.
Πρόκειται για μια ομάδα πρωτοκλασάτων στελεχών που έχουν στήσει μια κομπίνα διασπάθισης δημόσιου χρήματος, στην οποία συμμετέχει κι ένας περιφερειακός γραμματέας που προορίζεται για την ηγεσία της παράταξης.
Η παράνομη δραστηριότητά τους θα λάβει απότομα τέλος, όταν ένα μέλος της ομάδας συλληφθεί και οι αποκαλύψεις σφίξουν τον κλοιό γύρω από τον ισχυρό γραμματέα, ο οποίος μάχεται ενάντια στο χρόνο για να αποφύγει τον πολιτικό αφανισμό.

Η υπόθεση θυμίζει έντονα το σκάνδαλο που έριξε την κυβέρνηση του πρώην πρωθυπουργού της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι και μέσω αυτής ο Σορογκογέν τοποθετεί την ασυδοσία στο επίκεντρο της κρίσης των σύγχρονων δημοκρατιών.
Αποφεύγει συνειδητά να χρωματίσει πολιτικά τους χαρακτήρες, μια τολμηρή επιλογή που υπαινίσσεται το τέλος των ιδεολογιών και θέλει τη ροπή προς τη δια­φθορά να είναι σύμφυτη με την εξουσία.
Διότι μπορεί ο άνθρωπος να είναι ένα ον πολιτικό, πρωτίστως όμως είναι ένα ον με συμφέροντα, τα οποία τροφοδοτούν ένα ολόκληρο σύστημα.
Έτσι τα πολιτικά «πιστεύω» αποτελούν απλώς το παραπέτασμα των προσωπικών επιδιώξεων, ενώ η όποια έννοια ηθικής καταντά στην πράξη (πολιτική) φάρσα.

Όταν λοιπόν χάνεται η πίστη στις αξίες, αυτό που μένει είναι ένας αμείλικτος και βρόμικος πόλεμος για (προσωπική) επιβίωση, όπως συνειδητοποιεί και ο χαρακτήρας του Αντόνιο ντε λα Τόρε, ο οποίος δίνει ακόμη μία αποθεωτική ερμηνεία.
Ο Σορογκογέν κρατάει αποστάσεις από τις (πολιτικές) μεγαλοστομίες κι επικεντρώνεται σε αυτό που ξέρει καλύτερα, την προσφορά γερών δόσεων αγνής, εθιστικής αγωνίας.
Οι χειρουργικής ακρίβειας αυξομειώσεις του ρυθμού κορυφώνουν το σασπένς μέχρι το εντελώς απροσδόκητο φινάλε, μια εν μέρει εκβιαστική κατακλείδα, που όμως κόβει την ανάσα.

Διαβάστε:


Για το «Καλλίπολις»:

Ο Χώρος Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «
Καλλίπολις» έχει την έδρα στο Ελληνικό (Καλλιπόλεως 33) και βρίσκεται 200 μέτρα από τον τερματικό σταθμό του μετρό και 100 μέτρα από την Ιασωνίδου.


Η είσοδος στις εκδηλώσεις του είναι δωρεάν και όποιος επιθυμεί μπορεί να προσφέρει φάρμακα, που δεν χρειάζεται, τρόφιμα μακράς διάρκειας και είδη πρώτης ανάγκης τα οποία διατίθενται σε οικογένειες που έχουν πληγεί από την κρίση ή είδη που είναι απαραίτητα για την ενίσχυση του «Καλλίπολις».

Ο Χώρος λειτουργεί καθημερινά και τις 7 μέρες της εβδομάδας από τις 7.00μμ.

Για την αμεσότερη και πληρέστερη ενημέρωσή σας, μπορείτε να ανατρέχετε στην
Ομάδα και τη Σελίδα του Χώρου στο facebook καθώς και στο κανάλι του στο YouTube.

Διαβάστε:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου