Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021

Ειρηάννα Κλειδή: η χοροδιδάσκαλος που διδάσκει Ελληνικούς Παραδοσιακούς Χορούς στο «Καλλίπολις»

Με δύο τμήματα συνεχίζονται τον Νοέμβριο τα Μαθήματα του Εργαστηρίου Παραδοσιακών Χορών του Χώρου Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «Καλλίπολις», διάρκειας μιας ώρας ανά εβδομάδα το καθένα.

Τα Μαθήματα, τα οποία επιμελείται και διδάσκει η χοροδιδάσκαλος Ειρηάννα Κλειδή, γίνονται στο «Καλλίπολις» κάθε Παρασκευή, ώρα 7.30-8.30μμ με Ελληνικούς Παραδοσιακούς Χορούς και 8.30-9.30μμ με Κρητικούς.


Λίγα λόγια για τη Ειρηάννα Κλειδή:


Με καταγωγή από το Ρέθυμνο, η 
Ειρηάννα Κλειδή ξεκίνησε την ουσιαστική επαφή με την παράδοση της Κρήτης σε ηλικία 8 ετών ως μαθήτρια στη Σχολή Μαυροκώστα Σταυρακάκη και σε ηλικία 14 ετών άρχισε να διδάσκει Κρητικούς Χορούς σαν βοηθός του δασκάλου της.

Το 1989 μαζί με την μητέρα της Λέλα Κλειδή -η οποία ερευνά, αναβιώνει και κατασκευάζει παραδοσιακές φορεσιές- ξεκίνησαν μια μελέτη γύρω από την γυναικεία κρητική ενδυμασία, τους χορούς και τις μελωδίες της Κρήτης που χάθηκαν στο πέρασμα του χρόνου.
Το 1990 ιδρύει το πρώτο γυναικείο κρητικό χορευτικό συγκρότημα, τις 
«Κρήσσες».

Η χορευτική αυτή ομάδα έγινε και σύλλογος (Πολιτιστική Ένωση Κρήσσες) στον οποίον ορίζεται καλλιτεχνικός διευθυντής και αποκτά και μία δεύτερη χορευτική ομάδα ανδρών τους «Κρήτες».
Έχει λάβει μέρος σε αμέτρητες πολιτιστικές εκδηλώσεις και εξακολουθεί την έρευνα για τη διάσωση, τη διατήρηση και κυρίως τη διάδοση του πολιτισμού μας.

Κυρίως ασχολείται με την διδασκαλία του κρητικού χορού, της κεντητικής της Κρήτης και της παραγωγής (κείμενα - σκηνοθεσία) χοροθεατρικών παραστάσεων που αποδίδουν στον πολιτισμό μας το σεβασμό που του πρέπει!!!

Οι 
«Κρήσσες», ακροπατούν, χορεύοντας στα ίχνη της παράδοσης δίνοντας μορφή στις ρυθμικές δονήσεις της μουσικής, αποδίδοντας τον ήχο σε εικόνα, αποτελώντας τη γέφυρα που χρειάζεται για αυτό το μουσικό πέρασμα.
Μια εικόνα ντυμένη με χρυσοκέντημα και δαντέλα, με τις αέρινες μορφές μιας άλλης εποχής, που ιχνηλατεί τη διαδρομή της παράδοσης στο πέρασμα του χρόνου, και προσδίδει το μοναδικό και συνάμα δυνατό αποτύπωμά της.


Σε όλες τις εκδηλώσεις και τα προγράμματα του «Καλλίπολις» τηρούνται όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας & οι κανόνες της πολιτείας και γι' αυτό τα ομαδικά τμήματα είναι ολιγομελή και οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Για επικοινωνία, ραντεβού και δηλώσεις συμμετοχής στα Εργαστήρια & Προγράμματα του «Καλλίπολις»:
  • στα τηλέφωνα 6907528823 & 6944692711
  • με επώνυμο γραπτό μήνυμα στο 6970081056
  • με email στο kallipolis33@gmail.com
Τα Εργαστήρια & Προγράμματα του «Καλλίπολις» που έχουν οριστικοποιηθεί μέχρι τώρα:
Για το «Καλλίπολις»:

Ο Χώρος Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «Καλλίπολις» έχει την έδρα στο Ελληνικό (Καλλιπόλεως 33) και βρίσκεται 200 μέτρα από τον τερματικό σταθμό του μετρό και 100 μέτρα από την Ιασωνίδου.


Η είσοδος στις εκδηλώσεις του είναι δωρεάν και όποιος επιθυμεί μπορεί να προσφέρει φάρμακα, που δεν χρειάζεται, τρόφιμα μακράς διάρκειας και είδη πρώτης ανάγκης τα οποία διατίθενται σε οικογένειες που έχουν πληγεί από την κρίση ή είδη που είναι απαραίτητα για την ενίσχυση του «Καλλίπολις».

Ο Χώρος λειτουργεί καθημερινά και τις 7 μέρες της εβδομάδας από τις 7.00μμ.

Για την αμεσότερη και πληρέστερη ενημέρωσή σας, μπορείτε να ανατρέχετε στην Ομάδα και τη Σελίδα του Χώρου στο facebook καθώς και στο κανάλι του στο YouTube.

Διαβάστε:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου