Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Τάσος Ταστάνης: Θέλουμε έναν δήμο δίπλα στους ανθρώπους που εξαθλιώνονται

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΤΑΣΤΑΝΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ με την ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ

Θέλουμε έναν δήμο δίπλα στους ανθρώπους που εξαθλιώνονται. 
Στη Γλυφάδα υπάρχουν 500 οικογένειες που προμηθεύονται τρόφιμα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο, δύο καταστήματα του ΙΚΑ που έκλεισαν, το Ασκληπιείο Βούλας που υπολειτουργεί, ενώ 500 παιδάκια δεν έχουν παιδικό σταθμό να πάνε. 
Θέλουμε να δημιουργήσουμε ανάχωμα απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές.
     Απάντηση στην κρίση και στις βλέψεις των δανειστών που εποφθαλμιούν στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας του Δήμου Γλυφάδας συνιστά η υποψηφιότητα του Τάσου Ταστάνη, που εκλέχτηκε με 85% ως επικεφαλής στη νεοσύστατη παράταξη "Ανατροπή για τη Γλυφάδα - Αγωνιστική Ριζοσπαστική Συνεργασία". Έχοντας επίγνωση των περιορισμών που θέτει η μνημονιακή πολιτική, μιλώντας στην "Α" τονίζει ότι "ακόμη και 'σκούρα' να τα βρούμε, εμείς δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε". 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ

* Η κρίση έχει φθάσει και στη Γλυφάδα. Εσείς, ως παράταξη, σε ποιες δράσεις προβαίνετε;
     Είναι αλήθεια ότι η κρίση έχει αγγίξει και τη Γλυφάδα. Προφανώς το πρόβλημα δεν είναι τόσο έντονο όπως στα δυτικά προάστια της Αττικής, αλλά ειδικά στην περιοχή της Τερψιθέας ο κόσμος πλέον αντιμετωπίζει πρόβλημα. Υπάρχουν 500 οικογένειες που κάθε εβδομάδα προμηθεύονται τρόφιμα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο, τα οποία δίνονται από την Εκκλησία, και πολλοί προσφεύγουν στο Κοινωνικό Ιατρείο του Δήμου Ελληνικού. Εμείς και πριν από τη συγκρότηση της παράταξης "Ανατροπή για τη Γλυφάδα - Αγωνιστική Ριζοσπαστική Συνεργασία" συμμετείχαμε, μαζί με συναγωνιστές από την Επιτροπή Ενάντια στα Μνημόνια, και από το ξέσπασμα της κρίσης κάναμε δράσεις αλληλεγγύης, αναδεικνύοντας και την υπόθεση με τα χαράτσια και τους πλειστηριασμούς.
 
* Μιλήστε μου για τις κοινωνικές δομές του δήμου...
    Πρέπει να σας τονίσω πως εμείς δεν θέλουμε η αλληλεγγύη να μετατραπεί σε φιλανθρωπία. Πιστεύουμε πως πρέπει να τσακίσουμε τις συνθήκες που δημιουργούν την κρίση. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι οι δομές υγείας, όπως ο ΕΟΠΥΥ, στη Γλυφάδα, έχουν καταρρεύσει. Τα δυο καταστήματα του ΙΚΑ έχουν κλείσει και το νοσοκομείο (Ασκληπιείο Βούλας) υπολειτουργεί. Εμείς βρισκόμαστε σε διαρκείς κινητοποιήσεις γι' αυτά τα ζητήματα.
     Παράλληλα στον δήμο 500 παιδάκια δεν έχουν παιδικό σταθμό να πάνε, λόγω συρρίκνωσης των δομών. Το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι" έχει καταρρεύσει. Εμείς πιστεύουμε πως αυτή η δημοτική αρχή έχει τελειώσει, γιατί δεν φτάνουν τα έργα βιτρίνας και οι "εργολαβίες" που κάνει κατά καιρούς.

* Μαζί με τα κοινωνικά προβλήματα έχετε να αντιμετωπίσετε και τα περιβαλλοντικά...
     Μπορεί η παράταξη "Ανατροπή για τη Γλυφάδα - Αγωνιστική Ριζοσπαστική Συνεργασία" να συγκροτήθηκε πριν από δυο μήνες, αλλά τα μέλη της είναι αγωνιστές που συμμετείχαν για χρόνια στα κινήματα. Έχουμε ασχοληθεί εδώ και χρόνια με σημαντικά περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως είναι το αεροδρόμιο του Ελληνικού, το παραλιακό μέτωπο (να ανήκει στον δήμο), η μαρίνα και η διαφύλαξη του Υμηττού από τους καταπατητές. Κι ενώ πριν από κάποια χρόνια το ζητούμενο ήταν η υπεράσπιση του περιβάλλοντος, σήμερα είναι η υπεράσπιση της δημόσιας γης και της δημόσιας περιουσίας από το ξεπούλημα στους τροϊκανούς δανειστές. Εμείς λέμε πως ο Υμηττός πρέπει να παραμείνει δάσος και το αεροδρόμιο του Ελληνικού μητροπολιτικό πάρκο, να μην τσιμεντοποιηθεί, και να φτιαχτούν καινούργια μαγαζιά αλλιώς θα είναι ταφόπλακα για τα καταστήματα που ακόμη είναι ανοικτά στην ευρύτερη περιοχή.
 
* Αυτά τα ζητήματα πώς τα αντιμετωπίζει η παρούσα δημοτική αρχή;
     Το μόνο που θα σου πω είναι ότι ο δήμαρχος κ. Κόκκορης είναι μέλος του Δ.Σ. του Αττικού Παράκτιου Μετώπου Α.Ε., που προωθεί το ξεπούλημα ολόκληρης της περιοχής. Είναι μια βαθιά μνημονιακή αρχή. Έχει διαπλοκή με το εφοπλιστικό κεφάλαιο. Αυτή τη στιγμή 27 μέλη του δημοτικού συμβουλίου κατηγορούνται για απιστία για την απευθείας αγορά δύο οικοπέδων έναντι 7-8 εκατ. ευρώ. Και εν γένει υπάρχουν πολλές οικονομικές ατασθαλίες. Παράλληλα υπάρχει πρόβλημα με το αυθαίρετο νεκροταφείο της Γλυφάδας που επεχείρησε να στήσει ο νυν δήμαρχος στην Α' Ζώνη Υμηττού. Η υπόθεση ποινικά είναι σε εξέλιξη και έχει καταλογιστεί από το ΥΠΕΚΑ πρόστιμο 103.000 ευρώ.
 
* Εσείς πως θα αντιμετωπίσετε την κατάσταση εάν εκλεγείτε;
     Θεωρούμε ότι είναι μια δημοτική αρχή με την πλάτη στον τοίχο. Η αντιπρότασή μας είναι να αναλάβουμε τον δήμο για να εκφράσουμε τους ανθρώπους που δεν έχουν φωνή και η δημοτική αρχή να βρίσκεται δίπλα στους ανθρώπους που πεινάνε, που εξαθλιώνονται. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ανάχωμα απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές. Το ζήτημα είναι η διαχείριση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την εποχή του Μνημονίου και εμείς θέλουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην υπηρεσία των πολιτών.
 
* Τα οικονομικά του δήμου σε τι κατάσταση βρίσκονται;
     Θεωρούμε ότι τα οικονομικά του δήμου είναι σε κρίσιμη καμπή. Βέβαια αυτό που ξέρουμε είναι πως ο δήμος δεν χρωστάει. Έχουμε ζητήσει διαφάνεια στα οικονομικά, αλλά δυστυχώς βρήκαμε την πόρτα κλειστή όταν ζητήσαμε να λάβουμε γνώση των οικονομικών του δήμου. Οπότε, δεν έχουμε σαφή εικόνα, αλλά το θέμα είναι τι φαίνεται στην πόλη. Εμείς θέλουμε διαφάνεια.
 
* Υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό;
     Τελευταία η δημοτική αρχή προχώρησε στην πρόσληψη προσωπικού μέσω ειδικών προγραμμάτων σε παιδικούς σταθμούς, στις κοινωνικές δομές, στην καθαριότητα. Είναι από τις δημοτικές αρχές που εφαρμόζουν το σύγχρονο σκλαβοπάζαρο μέσα από αυτά τα προγράμματα. Και δεν έχει διεκδικήσει ποτέ μόνιμες προσλήψεις.
 
* Και ποιο είναι το όραμά σας για τον δήμο εάν εκλεγείτε;
     Εμείς πιστεύουμε ότι το τοπίο θα είναι πολύ διαφορετικό εάν η ανάδειξη της δημοτικής αρχής συνυπάρξει με συνολική πολιτική ανατροπή στη χώρα. Ξέρουμε πως σε αυτή την κατάσταση, με μνημονιακή κυβέρνηση, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι η ανατροπή μαζί με τον κόσμο. Θα κάνουμε καταγραφή των αναγκών του δήμου, του προσωπικού και αυτού που χρειάζεται. Θα ενημερώσουμε τους πολίτες και θα διεκδικήσουμε μαζί τους. Ακόμη και "σκούρα" να τα βρούμε, εμείς δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε...
 
η συνέντευξη δόθηκε στην εφημερίδα "η Αυγή"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου