Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Στρατρούλης για ΟΑΕΔ: Τη διάψευση του υπουργού Εργασίας δεν την πιστεύουν ούτε τα μικρά παιδιά

Αποσπάσματα συνέντευξης Δημήτρη Στρατούλη στoν ραδιοφωνικό σταθμό Real fm (Α. Λιάτσος)

Πώς σχολιάζετε το σημερινό άρθρο στην Εφημερίδα των Συντακτών σχετικά με το σχέδιο τεμαχισμού του ΟΑΕΔ και τις αντιδράσεις από πλευράς κυβέρνησης; Είχατε προβεί και σε σχετική δήλωση χθες.

Μιάμιση ώρα μετά τη δήλωσή μου ο υπουργός Εργασίας, ο κ. Βρούτσης, απάντησε σε αυτήν την τοποθέτησή μας, λέγοντας ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο τεμαχισμού και ιδιωτικοποίησης έργου του ΟΑΕΔ.

Ωστόσο, δεν μας έπεισε για τους εξής λόγους. Ο πρώτος είναι ότι ήδη στον ΟΑΕΔ αλλά και στο Υπουργείο Εργασίας λειτουργούν ομάδες εργασίας για την ανασυγκρότηση του ΟΑΕΔ, βάσει της μνημονιακής δέσμευσης της κυβέρνησης. Ακόμη, όμως, ο υπουργός Εργασίας δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα τις προτάσεις που προκύπτουν από το έργο των συγκεκριμένων ομάδων εργασίας. Επομένως, εάν θέλει να μας πείσει για το αληθές των λόγων του, θα πρέπει να τις δώσει στη δημοσιότητα, για να δούμε προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η σχεδιαζόμενη ανασυγκρότηση του ΟΑΕΔ.

Ο δεύτερος λόγος, για τον οποίο δεν πεισθήκαμε, είναι ότι η task force, δηλαδή η επιτροπή της Κομισιόν που επιβλέπει την προώθηση των μνημονιακών προγραμμάτων, πολιτικών και αναδιαρθρώσεων στην Ελλάδα, έχει κάνει επανειλημμένα προτάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση και κυρίως για μεγαλύτερη εμπλοκή ιδιωτικών συμφερόντων στην υλοποίηση των προγραμμάτων απασχόλησης του ΟΑΕΔ, τα οποία χρηματοδοτούνται κυρίως από το ΕΣΠΑ ή από άλλα κοινοτικά προγράμματα.


Επίσης, μας έκανε εντύπωση ότι, μέσα στην αοριστία της απάντησής του, ο υπουργός προχώρησε και στην επίθεση. Με άλλα λόγια, κατηγόρησε τη συγκεκριμένη εφημερίδα για παραπληροφόρηση, ενώ ως γνωστόν δημοσίευμα αντίστοιχου περιεχομένου υπήρξε και στη γερμανική εφημερίδα Bild. Το δημοσίευμα αυτό όμως δεν τόλμησε να το διαψεύσει, παρότι η είδηση αυτή εκθέτει την κυβέρνηση, ούτε έδωσε κάποια απάντηση σε αυτό, επειδή προέρχεται από τον γερμανικό Τύπο. Όταν όμως δημοσιεύεται κάτι σχετικό από ελληνική εφημερίδα ή από ελληνικό μέσο ενημέρωσης, βγαίνουν από την κυβέρνηση και τα κατηγορούν για παραπληροφόρηση.

Τρίτον, όχι μόνο κατήγγειλε ο υπουργός Εργασίας τη συγκεκριμένη εφημερίδα για παραπληροφόρηση, αλλά υποστήριξε επίσης ότι υπονομεύει και το έργο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Μα πώς είναι δυνατόν να λέει κάτι τέτοιο ο υπουργός Εργασίας, όταν επί υπουργίας του οι άνεργοι έχουν φθάσει από 9% το 2009, πριν μπούμε στα μνημόνια, σε 27,6%, δηλαδή από 400.000 σε ενάμισυ εκατομμύριο, και συνεχίζει να θεωρεί ότι κάνει έργο για την αντιμετώπιση της ανεργίας και ότι αυτό υπονομεύεται από συγκεκριμένα ελληνικά ΜΜΕ; Η ίδια η κυβέρνηση είναι αυτή που υπονομεύει την αντιμετώπιση της ανεργίας, μέσω των μνημονιακών πολιτικών της που παράγουν ύφεση, δημιουργούν φτώχεια, συρρικνώνουν τα εισοδήματα και την αγοραστική δύναμη των λαϊκών νοικοκυριών και οδηγούν σε κλείσιμο καταστημάτων και επιχειρήσεων, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την ανεργία. Εμείς θεωρούμε ότι η απάντηση αυτή του υπουργού Εργασίας ήταν αόριστη, μη πειστική και, ταυτόχρονα, προκλητική και επιθετική.


Τη Δευτέρα ανοίγει η Βουλή για να συνεχιστεί το Β’ θερινό τμήμα και, όπως γίνεται αντιληπτό, αυτό είναι ένα θέμα που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα το αφήσει να περάσει έτσι. Ξεκινώντας από τις διαψεύσεις του υπουργού, εμείς θα ασκούμε συνεχώς αυστηρό κοινοβουλευτικό έλεγχο, προκειμένου αφενός να μάθουμε την αλήθεια και, αφετέρου, για να μην κάνουμε μόνο κριτική, να παρουσιάσουμε και τις προτάσεις μας. Και οι δικές μας προτάσεις δεν είναι να φύγει ο δημόσιος έλεγχος από τον ΟΑΕΔ. Αντιθέτως, με τόσο υψηλά ποσοστά ανεργίας, εμείς θεωρούμε ότι ο δημόσιος έλεγχος θα πρέπει να ενισχυθεί και, κατά συνέπεια, να ενισχυθεί και ο ΟΑΕΔ.


Εδώ, βέβαια, υπάρχει και ένα σημείο που μας προκαλεί αγανάκτηση. Με άλλα λόγια, βγαίνει και λέει ο υπουργός Εργασίας ότι οι δημοσιογράφοι υπονομεύουν το έργο του ΟΑΕΔ, τον οποίο η κυβέρνηση στηρίζει αυτή τη στιγμή για να αντιμετωπίσει την ανεργία. Ποιον ακριβώς στηρίζει η κυβέρνηση, όταν οι υπάλληλοι του ΟΑΕΔ που έφυγαν με συνταξιοδότηση δεν έχουν αντικατασταθεί; Μάλιστα πέρυσι, πλέον των όσων έφυγαν με συνταξιοδότηση και δεν αντικαταστάθηκαν, έφυγαν άλλοι 239 υπάλληλοι με κινητικότητα-διαθεσιμότητα και απολύσεις. Πώς τολμά λοιπόν η κυβέρνηση να μιλά για ενίσχυση του έργου του ΟΑΕΔ; Το 2009 Ο ΟΑΕΔ, που είχε να αντιμετωπίσει πολύ λιγότερη δουλειά, είχε πολύ περισσότερο προσωπικό, ενώ τώρα που έχει να αντιμετωπίσει ενάμισυ εκατομμύριο ανέργους και εκατοντάδες χιλιάδες, που δικαιούνται επιδότηση ανεργίας, τον αποδυναμώνουν, αντί να τον ενισχύουν.


Η Εφημερίδα των Συντακτών συνεχίζει σήμερα το θέμα, με ένα άρθρο που λέει ότι ο κ. Βρούτσης και η κυβέρνηση αποκρύπτουν την αλήθεια για τεμαχισμό και παράδοση του ΟΑΕΔ στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Ένα επιχείρημα που στηρίζει τη θέση αυτή είναι ότι, εάν αλήθευαν τα λεγόμενα του κ. Βρούτση περί μη τεμαχισμού του ΟΑΕΔ, το ΠΑΣΟΚ δεν θα έβγαζε το περασμένο Σάββατο ανακοίνωση, μετά το δημοσίευμα της Bild, ότι διαφωνεί με μια τέτοια εξέλιξη. Δεν ήταν τυχαία όμως η κίνηση αυτή, καθότι το ΠΑΣΟΚ είναι κυβερνητικό κόμμα και συγκυβερνά με τη ΝΔ. Και ναι μεν υποπτεύεται ότι θα γίνουν σύντομα εκλογές και φροντίζει να διαφοροποιείται σε διάφορα ζητήματα, το να βγάλει όμως ανακοίνωση μετά το δημοσίευμα της Bild και πριν από το δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών κάτι δείχνει. Γιατί όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά. Και σήμερα το πρωί σε διάφορα ΜΜΕ στελέχη του ΠΑΣΟΚ επέμεναν ότι υπάρχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Επομένως, δεν είναι ένα θέμα που έβγαλε η Εφημερίδα των Συντακτών ή ο ΣΥΡΙΖΑ, με δηλώσεις δικές μου και άλλων στελεχών χθες. Αντίθετα, φαίνεται ότι πρόκειται για ένα υπαρκτό ζήτημα. Διότι όταν ένα κόμμα της συγκυβέρνησης βγάζει ανακοίνωση, ασχέτως των λόγων για τους οποίους το κάνει –που φυσικά το κάνει προκειμένου να ξεπλύνει τις αμαρτίες του για την υπογραφή των μνημονίων, αμαρτίες που όμως δεν ξεπλένονται ούτε από όλους τους ωκεανούς του πλανήτη μας–, σημαίνει ότι κάτι συμβαίνει. Εμείς θα επιμείνουμε στο συγκεκριμένο ζήτημα, ωσότου μάθουμε την πραγματική αλήθεια και, εάν η αλήθεια είναι αυτή, θα προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε αυτό το αντεργατικό και αντικοινωνικό έγκλημα.

Στη φετινή ΔΕΘ ο κ. Τσίπρας θα ανακοινώσει το πρόγραμμα διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση που γίνει κυβέρνηση. Μπορείτε να μας πείτε σε ποια κατεύθυνση θα είναι η ομιλία του;

Από την ερχόμενη Δευτέρα θα μπούμε στον ΣΥΡΙΖΑ σε μια διαδικασία συλλογικής συζήτησης, προκειμένου να προκύψουν οι τελικές αποφάσεις. Υπάρχει ήδη ένα προσχέδιο προγράμματος, το οποίο θα συζητήσουμε στην Πολιτική Γραμματεία καθώς και στα άλλα συλλογικά όργανα του κόμματός μας, για να καταλήξουμε στις βασικές κυβερνητικές προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ, που θα δοθούν στη δημοσιότητα το διήμερο της ΔΕΘ.

Ως γνωστόν, βασική μας προτεραιότητα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η ακύρωση των μνημονίων και η αντικατάστασή τους από ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, το οποίο θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτεραιότητες στήριξης της βιομηχανικής και αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής, του τουρισμού καθώς και άλλων κλάδων της ελληνικής οικονομίας, όπως οι υποδομές, η ναυτιλία, η βιομηχανία κλπ, που θεωρούμε ότι έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα. Επομένως, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσει πλευρές αυτού του αναπτυξιακού προγράμματος παραγωγικής ανασυγκρότησης, το οποίο θα στηρίζεται σε μεγάλες δημόσιες και κοινωνικές επενδύσεις. Επίσης, θα προωθεί και ιδιωτικές επενδύσεις, κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εφόσον αυτές στηρίζουν την ανάπτυξη της χώρας, τις σωστές εργασιακές σχέσεις, το περιβάλλον και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.


Δεύτερη προτεραιότητα του προγράμματός μας είναι η δημιουργία ενός δικαιότερου φορολογικού συστήματος, που θα επιβαρύνει τον μεγάλο πλούτο και τα μεγάλα κέρδη, ενώ θα ανακουφίζει τα μικρομεσαία στρώματα.


Επίσης, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει κοινωνικές προτεραιότητες. Με άλλα λόγια, προβλέπει μια ασπίδα κοινωνικής προστασίας, με στόχο να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κρίσης. Αυτό σημαίνει επαναφορά του επιδόματος ανεργίας από τα 361 ευρώ στα 461 ευρώ τον μήνα, επαναφορά του κατώτατου μισθού από τα 586 ευρώ και 511 ευρώ μικτά για τους νέους σε 751 ευρώ τον μήνα, ώστε όχι μόνο να πάρουν ανάσα τα λαϊκά νοικοκυριά αλλά και να αυξηθεί η αγοραστική τους δύναμη, προκειμένου να πάρει μπροστά η οικονομία. Προβλέπει επίσης κούρεμα του ιδιωτικού χρέους των υπερχρεωμένων νοικοκυριών ή μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις τράπεζες και ρύθμιση των χρεών τους.


Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα για εμάς είναι αυτό του δημόσιου χρέους. Όλοι γνωρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του δημόσιου χρέους, για να μπορέσουν η χώρα και ο λαός να πάρουν ανάσα, να γίνουν επενδύσεις στη χώρα και να επιστρέψουν οι καταθέσεις στις τράπεζες. Χωρίς τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, η χώρα μας δεν θα μπορέσει να κάνει ούτε ένα βήμα μπροστά.


Τέλος, στις βασικές μας προτεραιότητες περιλαμβάνεται και ο δημόσιος έλεγχος των τραπεζών, η εθνικοποίηση και κοινωνικοποίησή τους, προκειμένου να μπορέσουν να αποτελέσουν εργαλείο στα χέρια μιας αριστερής, αντιμνημονιακής, προοδευτικής κυβέρνησης, που θα στηρίζει την ανάπτυξη και την κοινωνία και όχι τα κέρδη κάποιων τραπεζιτών που χρεωκόπησαν τις τράπεζες και κάποιων μεγαλομετόχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου