Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα για να αποτραπεί η υπερθέρμανση

Η πλήρης απεξάρτηση από τη χρήση ορυκτών καυσίμων με απαγόρευσή τους το 2050 και στο μεσοδιάστημα ο προσδιορισμός σαφών και μετρήσιμων στόχων θα πρέπει να περιληφθούν στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, εκτιμά η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη Διάσκεψη του ΟΗΕ που θα ξεκινήσει στο τέλος του μήνα.

Όπως επισημαίνεται στην απόφαση: "Οι μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις δεν δείχνουν ότι θα υπάρξουν δεσμεύσεις, αλλά μόνο γενικές κατευθύνσεις προς τα κράτη.


Είναι, λοιπόν, επιτακτική ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να αναζητήσει συμμαχίες με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, με στόχο η συμφωνία που θα υπογραφεί στο Παρίσι να υποχρεώνει τα κράτη να συμβάλουν με συγκεκριμένο τρόπο στην αντιμετώπιση των ζητημάτων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή ανάλογα με το μερίδιο της ιστορικής τους ευθύνης (αρχή της κοινής, αλλά διαφοροποιημένης ευθύνης).

Για να επιτευχθούν οι εν λόγω στόχοι, απαιτούνται η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και η ταυτόχρονη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων".

Η Πολιτική Γραμματεία παρατηρεί ότι στο σχέδιο απόφασης, το οποίο αποτελεί τη βάση των συζητήσεων στη Διάσκεψη του Παρισιού, δεν γίνεται καμία αναφορά στην ανάπτυξη των ΑΠΕ ή την ανάγκη περιορισμού των ορυκτών καυσίμων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηλιτεύει την αθέτηση της δέσμευσης για χρηματοδότηση με 100 δισ. των φτωχών χωρών για τον μετριασμό των επιπτώσεων από την υπερθέρμανση του πλανήτη, έτσι όπως είχε συμφωνηθεί στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης τον Δεκέμβριο του 2009, ζητώντας την άμεση εκταμίευση του ποσού αυτού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα αγωνιστεί με όλες τις δυνάμεις που επιθυμούν μια διαφορετική πορεία της Ε.Ε., στην οποία κυρίαρχο ρόλο θα έχει η προοδευτική μετάβαση σε ένα νέο οικονομικό και ενεργειακό μοντέλο με βάση την κλιμακούμενη «αποανθρακοποίηση» της οικονομίας, την εξοικονόμηση ενέργειας και την ενίσχυση των ΑΠΕ, τον εξορθολογισμό των μεταφορών, την αλλαγή μοντέλου αγροτικής παραγωγής και την ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας. Αυτή η πολιτική, όπως υπογραμμίζει, θα επιτρέψει και φυσικοί πόροι να εξοικονομούνται, και η πορεία του φαινομένου του θερμοκηπίου να αντιστραφεί.

Τα παραπάνω θα πρέπει να εξειδικευτούν και να εφαρμοστούν σε εθνικό επίπεδο" με κατεύθυνση την ικανοποίηση των τοπικών αναγκών μέσω της ανάπτυξης των κοινωνικών - συνεργατικών τομέων της οικονομίας έτσι ώστε και η απασχόληση να ενισχυθεί και η προστασία του περιβάλλοντος να εξασφαλιστεί" καταλήγει.

Πηγή: www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου