Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Τον Πόντιο φιλόλογο Παναγιώτη Ηλιάδη τίμησε ο Ποντιακός Σύλλογος Καλλιθέας «Αργοναύτες Κομνηνοί» (video)

γράφει η Εριέλλα Χρυσού

Φιλολογικό μνημόσυνο για τον αείμνηστο Παναγιώτη Ηλιάδη πραγματοποίησε ο Σύλλογος Ποντίων Καλλιθέας Αργοναύτες Κομνηνοί
στην αίθουσα του συλλόγου «Άγγελος Δεληγιώργης».

Ο Παναγιώτης Ηλιάδης ήταν φιλόλογος και συγγραφέας, που με το έργο του βοήθησε στην τεκμηρίωση της ιστορίας και της ποντιακής διαλέκτου, όντας συνοδοιπόρος της ποντιακής ιδέας.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο πρόεδρος του συλλόγου Θεόφιλος Καστανίδης, ενώ προβλήθηκε βίντεο σχετικά με τη ζωή του Πάνου Ηλιάδη, όπως την είχε περιγράψει ο ίδιος.

Το βίντεο, ανάμεσα στα άλλα, περιλάμβανε αποσπάσματα από ομιλίες του για τα θύματα της ναζιστικής κατοχής, καθώς είχε υπάρξει και ο ίδιος αιχμάλωτος σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.


Ακολούθησαν ομιλίες της φιλολόγου και λαογράφου Έλσας Γαλανίδου - Μπαλφούσια σχετικά με τη γνωριμία της με τον επιστήμονα Πάνο Ηλιάδη και της αρχαιολόγου Λένας Καλπίδου για τη συμβολή του στην τεκμηρίωση της ιστορίας και της ποντιακής διαλέκτου.

Ο φιλόλογος και ιστορικός Χρήστος Ανδρεάδης μίλησε για τον Πάνο Ηλιάδη, όπως τον είχε γνωρίσει μέσα από τη μακροχρόνια φιλία τους, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του ομότιμου καθηγητή του ΕΜΠ Ιωάννη Ερμόπουλου με θέμα τα βιογραφικά του στοιχεία.

Ο Θεόφιλος Καστανίδης, πρόεδρος του συλλόγου, μίλησε στην διαδικτυακή τηλεόραση της Νέας Σμύρνης  www.nstv.gr, χαρακτηρίζοντας τον Πάνο Ηλιάδη ως το συνδετικό κρίκο της πρώτης, τρίτης και τέταρτης γενιάς Ελλήνων του Πόντου, προσθέτοντας ότι προσέφερε πολλά σε τομείς όπως η ποντιακή διάλεκτος, η έρευνα, η μελέτη και η καταγραφή.


Τέλος, η Άννα Ηλιάδου - Κοντογιώργου, αδερφή του αείμνηστου, μίλησε για τη σεμνότητα και ταπεινότητα του αδερφού της, προσθέτοντας πως, όπως ανακοίνωσε και δημόσια, σκοπεύει να δωρίσει στο σύλλογο τη βιβλιοθήκη του αδερφού της, όπως ήταν επιθυμία του.

nstv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου