Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

Εγκρίθηκε η πρόταση για τις ΟΧΕ (Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις) των Δήμων Καλλιθέας, Π. Φαλήρου & Αλίμου

Την υψηλότερη βαθμολογία από τη Διαχειριστική Αρχή του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) Αττικής έλαβε η πρόταση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) του Δήμου Πειραιά. 

Εγκρίθηκε επίσης η πρόταση για τις «Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ)», που υποβλήθηκε με επικεφαλής εταίρο τον Δήμο Καλλιθέας, σε συνεργασία με τους Δήμους Αλίμου και Π.Φαλήρου.
 
Μετά την αξιολόγηση, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης δήλωσε: «Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα επενδυτικά σχέδια στην ιστορία της πόλης του Πειραιά ύψους 80 εκατ. ευρώ που αξιοποιεί ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο του ΠΕΠ της Περιφέρειας Αττικής. Σε συνδυασμό με τα έργα που έχουν ήδη εγκριθεί και χρηματοδοτούνται από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής ύψους 31,6 εκατ. ευρώ, η πόλη μπορεί να αλλάξει όψη, να γυρίσει σελίδα, να αναβαθμίσει κατακόρυφα τις υποδομές, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και προϋποθέσεις κοινωνικής και οικονομικής επανεκκίνησης. Στην ίδια φιλοσοφία και κατεύθυνση κινείται και το μεγάλο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται με 105 εκατ. ευρώ από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής για έργα και παρεμβάσεις σε όλους τους Δήμους της Β΄Πειραιώς. Παράλληλα, για πρώτη φορά συντάσσεται ένα Ολοκληρωμένο Επιχειρησιακό και Αναπτυξιακό Σχέδιο με διαδημοτικά χαρακτηριστικά για την περιοχή της Β΄ Πειραιώς που αισιοδοξούμε ότι θα αντλήσει πρόσθετες χρηματοδοτήσεις από πολυταμειακά προγράμματα, εθνικά και ευρωπαϊκά. Έτσι για πρώτη φορά στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά υλοποιείται ένας ολοκληρωμένο πρόγραμμα με ικανή και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση σηματοδοτώντας μια τομή με το παρελθόν όταν η περιοχή αυτή είχε συστηματικά τη χαμηλότερη χρηματοδότηση ανά κάτοικο στην Ελληνική Επικράτεια».

Ερωτηθείσα σχετικά η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου τόνισε ότι πρόκειται για την «επιβράβευση μιας σοβαρής, συλλογικής προσπάθειας όλων των βαθμίδων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όλων των αρμόδιων υπηρεσιών, που εργάστηκαν με συνέπεια, σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις που αλλάζουν τα δεδομένα, όχι μόνο για τον Πειραιά αλλά ευρύτερα για την Αττική». «Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι εργάστηκαν συστηματικά συμβάλλοντας, όχι απλά σε άλλο ένα έργο αλλά σε ένα νέο οικονομικό, επιχειρηματικό, επενδυτικό περιβάλλον, με τη χρήση σύγχρονων αναπτυξιακών και χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως είναι οι ΟΧΕ», τόνισε η Περιφερειάρχης. Η ίδια προσέθεσε ότι «οι ΟΧΕ των Δήμων της Αττικής που εγκρίθηκαν, αποδεικνύουν με έμπρακτο τρόπο, δύο πράγματα. Πρώτον, τη σπουδαιότητα του αποτελεσματικού συντονισμού Περιφέρειας και Δήμων, στο πλαίσιο ισότιμης συνεργασίας. Και δεύτερον τη σημασία των δομικών αλλαγών με όρους βιώσιμης ανάπτυξης, δημιουργίας θέσεων δουλειάς και κοινωνικής συνοχής, προς όφελος των πολιτών και του περιβάλλοντος της Αττικής».

 
Εγκρίθηκε η πρόταση για τις «Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ)», που υποβλήθηκε με επικεφαλής εταίρο τον Δήμο Καλλιθέας, σε συνεργασία με τους Δήμους Αλίμου και Π.Φαλήρου.

Η πρόταση προέκυψε μέσα από συνεργασία του Παντείου Πανεπιστημίου, του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Εθνικής Βιβλιοθήκης και του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», καθώς και έπειτα από ευρεία διαβούλευση με όλους τους κοινωνικούς φορείς, τους συλλόγους και τα σωματεία της πόλης.

Η πρόταση αυτή εγκρίθηκε μετά από ανταγωνιστική διαδικασία, μέσα από την οποία ο Δήμος Καλλιθέας κατατάχθηκε τρίτος στην συνολική βαθμολογία των κριτηρίων. Το πρόγραμμα είναι ύψους 35.240.000,00 και προχωράμε στην εξειδίκευση με βάση την έγκριση της Περιφέρειας.

 
Απορρίφθηκε η πρόταση για ΟΧΕ Βορείου Τομέα, με επικεφαλής τον δήμο Αμαρουσίου.


Ο δήμος σε ανακοίνωσή του ζητά από τη Περιφέρεια Αττικής αιτιολογημένη θέση για τους λόγους απόρριψης. Ειδικότερα στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε επισημαίνει: «Μετά τη δημοσιοποίηση από τη Διαχειριστική Αρχή του ΠΕΠ Αττικής για τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) που έλαβαν έγκριση και με δεδομένο ότι δε συμπεριλαμβάνεται σε αυτές η πρόταση που κατατέθηκε για το Βόρειο τομέα και έχει αναπτυξιακό πυρήνα το Μαρούσι, ζητάμε από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής να μας καταθέσει αιτιολογημένη θέση για τους λόγους της μη έγκρισης της πρότασής μας, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στη σχετική πρόκληση.

Ο Δήμος Αμαρουσίου, ως επικεφαλής των δήμων που συμμετέχουν στη κατάθεση της ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης για την συγκρότηση του «Μητροπολιτικού Επιχειρηματικού και Αναπτυξιακού Πυρήνα» (ΜΕΑΠ) της Αττικής, εκφράζει την έκπληξή του για τη μην έγκριση του φακέλου που υποβλήθηκε.

Για το λόγο αυτό θα αξιοποιήσει όλα τα προβλεπόμενα μέσα προκειμένου να λάβει την αναγκαία πληροφόρηση για τους λόγους απόρριψης της πρότασης.

Θα θέλαμε να ελπίζουμε ότι οι λόγοι απορρίψεις εδράζονται στα κριτήρια της σχετικής πρότασης και δεν έχουν παρεισφρήσει άλλου είδους παράγοντες και σκοπιμότητες.

Με δεδομένο ότι τα χρήματα αυτά προέρχονται από την Ευρώπη και έχουν ως τελικό αποδέκτη τους πολίτες και δημότες μας θέλουμε να ενημερωθούμε το συντομότερο δυνατό για το τι έχει συμβεί».

Να σημειωθεί ότι η πρόταση υπεβλήθη, από τους δήμους Αμαρουσίου, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Μεταμόρφωσης, Παπάγου- Χολαργού, Πεντέλης και Φιλοθέης-Ψυχικού, με την συγκρότηση «Εταιρικής Συνεργασίας» και τη σύσταση κοινής «Αστικής Αρχής» με την Επωνυμία «Εταιρική Σχέση Βόρειου Τομέα Αθηνών» (North Athens Partnership).

Ο πληθυσμός της περιοχής παρέμβασης ανέρχεται στα 420.423 άτομα και αποτελεί το 71% του συνολικού πληθυσμού του Βόρειου Τομέα Αττικής.

Στον Στρατηγικό Στόχο της πρότασης ήταν η ανάδειξη της ειδικής αναπτυξιακής δυναμικής της περιοχής, αλλά και της Αττικής γενικότερα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου