Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Καφές, λεμονάδα & τα «Ψηλά Τακούνια» του Pedro Almodóvar στον Χώρο Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «Καλλίπολις»


Η Ισπανο-γαλλική δραματική/αστυνομική ταινία «Ψηλά τακούνια - Tacones lejanos» του Pedro Almodóvar, η τρίτη από το αφιέρωμα του Χώρου Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «Καλλίπολις» στον μεγάλο ισπανό δημιουργό, θα προβληθεί την Τρίτη 22 Μαΐου στις 9.00μμ.

Το αφιέρωμα στον
Pedro Almodóvar ολοκληρώνεται την άλλη Τρίτη 29 Μαΐου με το «Γυναίκες στα πρόθυρα
νευρικής κρίσης», ενώ οι κυριακάτικες προβολές του Μαΐου ολοκληρώνονται με την κινέζικη δραματική ταινία του Ζαν Γιμού «Σήκωσε τα Κόκκινα Φανάρια» στις 27/5 στις 9.00μμ.


Μιάμισι ώρα πριν την προβολή, στις 7.30μμ, το «Καλλίπολις» καλεί σε «καφέ στις όμορφες γωνιές της αυλής και δροσερή λεμονάδα με μπουφετζή τον Nick Maga», ενώ οι εκδηλώσεις του μήνα ολοκληρώνονται με αφιέρωμα  στον Μάη του ’68, την Τετάρτη 30 Μαΐου στις 7.30μμ.

Λίγα λόγια για την ταινία από το
cine.gr:

Ισπανο-γαλλική δραματική/αστυνομική ταινία, 1991, έγχρωμη, 112΄, σε σκηνοθεσία Πέδρο Αλμοδόβαρ, με τους Μαρίζα Παρέντες, Μιγκουέλ Μποζέ, Φεοντόρ Ατκίν.

Η διάσημη τραγουδίστρια Becky Del Paramo (Marisa Paredes) επισκέπτεται μετά από 15 χρόνια απουσίας την κόρη της (Victoria Abril) για να ανακαλύψει ότι είναι παντρεμένη με έναν πρώην δεσμό της. Η δολοφονία του συζύγου (Miguel Bosé) θα αναστατώσει τις ζωές τους στρέφοντας τις υποψίες επάνω τους.

Με το αστυνομικό μυστήριο στο παρασκήνιο, ο Almodóvar συνθέτει άλλο ένα μελόδραμα της προσωπικής του κινηματογραφικής σχολής, με τα κωμικά στοιχεία υπερτονισμένα και τις εικαστικές παρεμβάσεις να κυμαίνονται στις συνήθεις κιτς αποχρώσεις της πρώιμης περιόδου του. Αν και η ταινία δεν θεωρείται από τα κορυφαία δημιουργήματα του Ισπανού σκηνοθέτη, περιέχει όλα εκείνα τα στοιχεία που τον έκαναν αγαπητό μέσα στην εκκεντρικότητα της αφήγησής του.

Με την προσθήκη αχνών τόνων πολιτικού σινεμά -σε μια προσπάθεια απεικόνισης της αδυναμίας ενός έθνους να αναπτύξει προσωπικότητα στην μεταφρανκική εποχή-, παρανοϊκών καταστάσεων -στοιχείο αναπόσπαστο της Αλμοδοβαρικής παράδοσης- που θυμίζουν έντονα παλιότερες δημιουργίες του (ιδίως το Kika), καθώς και έντονων στιγμών μελοδραματικής έντασης, ο σκηνοθέτης μοιάζει να βρίσκεται στο μεταίχμιο μιας μεταβατικής περιόδου της καριέρας του. Μιας μετάβασης που είχε ως αποτέλεσμα τον παραγκωνισμό των ημίτρελων καταστάσεων για μια πιο ορθολογιστική αφήγηση, με σημαντικότερα δείγματα αναφοράς τα «Καυτή Σάρκα», «Όλα για τη Μητέρα μου» και «Μίλα της».

Έτσι, ακροβατώντας μεταξύ σοβαρότητας και κωμωδίας, ο
Almodovar προσφέρει μια από τις τελευταίες ταινίες της «ανώριμης» περιόδου του. Σχεδόν μετεφηβικής.

Για το «Καλλίπολις»:

Ο Χώρος Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «
Καλλίπολις» έχει την έδρα στο Ελληνικό (Καλλιπόλεως 33) και βρίσκεται 200 μέτρα από τον τερματικό σταθμό του μετρό και 100 μέτρα από την Ιασωνίδου.Η είσοδος στις εκδηλώσεις του είναι δωρεάν και όποιος επιθυμεί μπορεί να προσφέρει φάρμακα, που δεν χρειάζεται, τρόφιμα μακράς διάρκειας και είδη πρώτης ανάγκης τα οποία διατίθενται σε οικογένειες που έχουν πληγεί από την κρίση.

Ο Χώρος λειτουργεί καθημερινά από τις 6.00μμ.
Ειδικά για τα Σαββατοκύριακα, λειτουργεί και το μεσημέρι από τις 12.00 μέχρι τις 3.00μμ.


Για την αμεσότερη και πληρέστερη ενημέρωσή σας, μπορείτε να ανατρέχετε στην
Ομάδα και τη Σελίδα του Χώρου στο facebook καθώς και στο κανάλι του στο YouTube.

Διαβάστε:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου