Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Άνω Κάτω στο Καλαμάκι: «… όλα τριγύρω αλλάζουνε, κι όλα τα ίδια μένουν …»

Η χρονική περίοδος μετά τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου, θα μπορούσε να μας θυμίζει τους στίχους «…όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν», αν δε χειροτερεύουν, σε κάποιες περιπτώσεις.

Το βλέπουμε παντού, στη γειτονιά μας, στη κοινωνία, στη χώρα ολόκληρη. Γιατί πίσω από τις αλχημείες του success story και των αριθμών, που «βιάζονται» για να εμφανίσουν «ανάπτυξη» και «έξοδο από τη κρίση», υπάρχει η ζοφερή πραγματικότητα.

Στο 26% η ανεργία, 1,5 εκατομμύριο οι άνεργοι, εκτός εργασίας το μεγαλύτερο μέρος της νεολαίας. Διαλυμένες οι εργασιακές σχέσεις, πολλοί εργαζόμενοι υποαπασχολούμενοι, ανασφάλιστοι ή απλήρωτοι. Καταστάσεις γνώριμες στον καθένα μας, τις συναντάμε συχνά στο άμεσο περιβάλλον μας.

Το σχέδιο της «σωτηρίας» δια των μνημονίων (που κάποιοι βάφτισαν «ευλογία», ενώ κάποιοι άλλοι φλερτάρουν με τις «θετικές» πλευρές του…) δεν εξαντλείται, μόνο στο συντελεστή «εργασία» και τη διαρκή, στόχευση και σύνδεση δικαιωμάτων, μισθών ή συντάξεων, με τη λέξη «περικοπή».

Επεκτείνει την βουλιμική του διάθεση για «εκμετάλλευση», στη γη, στις παραλίες στα κοινόχρηστα πράγματα, ενώ ταυτόχρονα εφαρμόζει πολιτική συρρίκνωσης στη κοινωνική πρόνοια, την υγεία και τη παιδεία. Όλα αυτά συνδυασμένα με μια άγρια και άδικη φορολόγηση μικρών και μεσαίων στρωμάτων, την ίδια στιγμή που αποκαλύπτεται όργιο μεγάλης «συγκαλυμμένης» φοροδιαφυγής με επίκεντρο το Λουξεμβούργο και συμμετοχή μεγάλων ελληνικών εταιριών. Αυτές είναι -δυστυχώς- οι συνθήκες της πρόσφατης περιόδου στη χώρα μας. Γενικότερα, αλλά και εδώ.

ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ

Μέσα σε τούτες τις συνθήκες, γενικές και τοπικές, το ΑΝΩ-ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι, παραμένει σταθερό στο στόχο του και προσπαθεί να δίνει καθημερινά το παρόν στα ζητήματα της πόλης και των πολιτών της. Η ενεργή συμμετοχή της Κίνησης και των μελών της συνεχίζεται αμείωτη και ενισχυμένη, μέσα (με τρεις δημοτικούς συμβούλους, πλέον) αλλά και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο.



relocate home Ήδη, αναπτύξαμε πρωτοβουλίες κατά του «ληστρικού» ΕΝΦΙΑ, συμμετέχοντας στις κινήσεις πολιτών, που αναδεικνύουν τον άδικο και ταξικό χαρακτήρα του φόρου, την αντίθεσή του σε συνταγματικές διατάξεις και ζητούν την κατάργησή του ενώ φέραμε το ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου η Δημοτική Παράταξη του κ. Κονδύλη ΑΡΝΗΘΗΚΕ (μόνη αυτή από όλες
τις παρατάξεις) να ψηφίσει σχετική απόφαση κατά του φόρου, (όπως έγινε σε δεκάδες άλλους Δήμους και ανεξάρτητα της πολιτικής προέλευσης του Δημάρχου) με το καινοφανές επιχείρημα ότι απέχει σχετικών αποφάσεων, που αφορούν ζητήματα κεντρικής πολιτικής !!!
             

enfia8Είναι κάτι που ακούγεται για πρώτη φορά στον Άλιμο και απορούμε αν η Διοίκηση θα απέχει στο μέλλον από ζητήματα αυτονόητης κεντρικής πολιτικής αναφοράς, όπως είναι π.χ. η προστασία της παραλίας, το πρώην αεροδρόμιο., ο τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων κ.λπ.

Σε σχέση με το χώρο του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού, οι εξελίξεις διαγράφονται, δυστυχώς, αρνητικές. Ενώ εκκρεμεί δικαστική κρίση στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη νομιμότητα της σύμβασης, το Ελληνικό Δημόσιο έσπευσε άρον άρον να υπογράψει τη σύμβαση με τη Lamda Development (συμφερόντων Ομίλου Λάτση) αγνοώντας, εκτός των άλλων, την έκθεση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), κατά νόμο επίσημου τεχνικού συμβούλου του Κράτους, με την οποία εκτίμησε (χρησιμοποιώντας για την εκτίμηση αυτή την ίδια «μεθοδολογία» της «Ελληνικόν ΑΕ» και του «ΤΑΙΠΕΔ») ότι η έκταση παραχωρήθηκε με τιμή χαμηλότερη, δηλαδή στο ένα πέμπτο (1/5) της πραγματικής!!!

Δεν ακούσαμε τον κ. Δήμαρχο να αναφέρεται στις εξελίξεις για το Αεροδρόμιο εκτός κι αν θεωρεί, πως το μόνο σημαντικό είναι να προχωρήσει η «αξιοποίηση», ως παρουσιάζεται, (με τη οποία, άλλωστε, δεν διαφωνεί), και η οποία σημαίνει τσιμεντοποίηση και άγρια εμπορική εκμετάλλευση αυτού του τελευταίου μεγάλου «ελεύθερου» χώρου στη πρωτεύουσα.

lefteria_afisa
Τα ίδια συμβαίνουν και με το Παράκτιο Μέτωπο Αλίμου. Η «πρώην Ακτή ΕΟΤ» Αλίμου, με την τεχνητή της χερσόνησο που έχει διαμορφωθεί και η έκταση «Λουτρά Αλίμου» παραχωρούνται στην εταιρία «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ», με δυνατότητα να πωληθούν στη συνέχεια σε ιδιώτες. Ο Άλιμος (ενόψει και της ιδιωτικοποίησης της Μαρίνας) κινδυνεύει να γίνει ένας Δήμος, που θα στερείται πρόσβασης σε οποιαδήποτε ελεύθερη παραλία ή χώρο στο παράκτιο μέτωπό του!! Ποια είναι η αντίδραση της Δημοτικής Αρχής σε αυτό; Όταν θεωρείς
τις ιδιωτικοποιήσεις αναγκαίες και το ΤΑΙΠΕΔ χρήσιμο για να τις προωθεί, περιθώρια ουσιαστικής αντίδρασης δεν έχεις, όσες αντιρρήσεις κι αν ψελλίσεις. Τις παραλίες θα τις χάσεις σε όφελος αυτών που τις εκμεταλλεύονται με τους γνωστούς τρόπους και οδηγούν τους δημότες να βάζουν συνεχώς το χέρι στη τσέπη για να πληρώνουν υπηρεσίες.

Το ΑΝΩ-ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι από τη πλευρά του συμμετέχει ενεργά στις κινήσεις των πολιτών (συνίδρυση της επιτροπής «Άλιμος - Ακτές Ώρα Μηδέν», άσκηση από τους δημοτικούς του συμβούλους αίτησης ακύρωσης στο ΣτΕ) ΕΝΑΝΤΙΑ σε αυτή τη πολιτική εκχώρησης των παραλιών.

Στην κορυφαίας σημασίας για τούτο το χρονικό διάστημα, διαδικασία κατάρτισης του Ετήσιου Σχεδίου Δράσης, του Προϋπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου, στην οποία από το νόμο προβλέπεται η συμμετοχή των πολιτών (ατόμων ή συλλογικοτήτων) μέσω της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, η Δημοτική Αρχή, αγνοώντας πρόωρα τις διακηρύξεις της περί ουσιαστικής συμμετοχής των πολιτών κλπ, ακολούθησε μια διαδικασία «κοροϊδία», που την «βάφτισε» ως διαβούλευση, για να καλύψει «τυπικά» τη σχετική υποχρέωση της.

Ο δήμαρχος παρουσίασε μια περίληψη μόνο των προτεραιοτήτων της νέας διοίκησης, ενώ οι φορείς και οι δημότες προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν δίχως να γνωρίζουν το περιεχόμενο του Προϋπολογισμού Εσόδων-Εξόδων και του Προγράμματος Δράσης του δήμου, αφού δεν υπήρχε καμία σχετική γραπτή εισήγηση. Μια τέτοια διαδικασία, μόνο «επικοινωνιακά» μπορεί να χαρακτηριστεί ως «διαβούλευση».

Σε ζητήματα, εξάλλου, που αφορούν την λειτουργία του Δήμου, επισημαίνουμε μια διαφαινόμενη έλλειψη διάθεσης συνεργασίας της Διοίκησης με τους εργαζόμενους, που συνοδεύεται με φαινόμενα επίδειξης «πυγμής» απέναντι τους, στα όρια του αυταρχισμού με πρόσφατο παράδειγμα την χωρίς τήρηση νόμιμων διατυπώσεων, «δια τηλεφώνου» απόλυση εργαζομένου, ανεξάρτητα των αιτιών, που προβάλλονται ότι την προκάλεσαν.

Χωρίς να παραγνωρίζουμε ότι μια «περίοδο χάριτος» με επιεική αντιμετώπιση δικαιούται κάθε νέα διοίκηση, δεν μπορούμε να αγνοούμε τα πρώτα δείγματα γραφής της, όπως τα παραπάνω. Αυτά, που πρώιμα έστω, δείχνουν τη κατεύθυνση, που θα κινηθεί.

Άλλωστε ο νυν Δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης και η ηγετική του ομάδα, μόνο καινούργιοι και «άβγαλτοι» δεν είναι στη διαχείριση της δημοτικής εξουσίας, έχοντας συνδεθεί με αυτήν χρόνια τώρα, έστω κι αν όψιμα «αντιπολιτεύονται» τον εαυτό τους για το παρελθόν αυτό...

Εμείς το μόνο που υποσχόμαστε είναι ότι θα είμαστε δίπλα στους πολίτες του Αλίμου και θα παρεμβαίνουμε καθημερινά, για τα προβλήματά τους.

Ελπίζουμε μαζί με αυτούς να ανατρέψουμε τη δυσάρεστη πραγματικότητα των ημερών μας, με την οποία δεν συμβιβαζόμαστε.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

Δείτε την ανακοίνωση της δημοτικής μας κίνησης εδώ.

Πηγή: anokatostokalamaki.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου