Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Μείωση του ΕΝΦΙΑ φέρνουν οι νέες αντικειμενικές

Την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών ως τον Ιούνιο ώστε να προσεγγίσουν οι αντικειμενικές τις εμπορικές αξίες σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, η αναπροσαρμογή θα φέρει μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, αφού ο φόρος ακινήτων σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, σύμφωνα με τις δηλώσεις του επιτελείου της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών, Νάντιας Βαλαβάνη, οι μειώσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα κινηθούν σε μέσα επίπεδα σε ποσοστά της τάξεως του 28%-30% - εξέλιξη η οποία θα προκαλέσει μειώσεις κατά 20%-33% στον ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες για το 2015.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ θα μειωθούν από τα 2,65 δισ. ευρώ στα 1,855 δισ. ευρώ, δηλαδή θα είναι λιγότερα κατά 795 εκατ. ευρώ. Οι νέες τιμές της αναμένεται να τεθούν σε ισχύ την 1η Ιουλίου και πάνω σε αυτές θα υπολογισθεί ο ενιαίος φόρος ακινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει τη μεσοσταθμική μείωση των αντικειμενικών κατά 20%. Στις ακριβές περιοχές η μείωση θα ξεπερνάει το 30%, ενώ αντίθετα το ποσοστό της μείωσης των τιμών θα είναι μικρότερο (κάτω από 20%) στις περιοχές όπου η διαφορά μεταξύ αντικειμενικών είναι σχετικά μικρή.

Στελέχη του υπουργείου αναφέρουν ότι οι μεγαλύτερες διορθώσεις θα γίνουν στις "ακριβές" περιοχές όπου οι αξίες των τιμών έχουν μειωθεί σημαντικά (Κηφισιά, Αγία Παρασκευή, Χαλάνδρι, Ψυχικό, Φιλοθέη, Μαρούσι, Γλυφάδα).

Τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων θα αναρτηθούν στο ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου