Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2015

Γ.Κατρούγκαλος (video): «Χρειάζεται συνολική μεταρρύθμιση, όχι τσεκούρι»

Φως στο μείζον θέμα των συντάξεων και του ασφαλιστικού θέλησε να ρίξει ο Υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος προανήγγειλε ουσιαστικά το τέλος των επικουρικών συντάξεων με το νέο ασφαλιστικό σύστημα που θα ψηφιστεί εντός του Νοέμβριου και εξηγώντας πως εισήγησή του είναι ο ασφαλισμένος να λαμβάνει διπλή σύνταξη.

Σύμφωνα με δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ ο κ. Κατρούγκαλος εξήγησε πως η μία σύνταξη θα είναι η εθνική ή βασική, ίδια για όλους τους πολίτες, ύψους περί τα 390 ευρώ, που δεν θα συνδέεται με τις εισφορές αλλά θα χρηματοδοτείται από το κράτος.

Η δεύτερη σύνταξη θα συνδέεται με τις εισφορές με τον ασφαλισμένο να παίρνει εξτρά ποσό ανάλογα με τα χρόνια εργασίας του και τις εισφορές του.

Μάλιστα, διευκρίνισε ότι στη βασική σύνταξη θα υπάρχει και ρήτρα ανάπτυξης, ώστε να υπάρχουν αυξήσεις στο μέλλον.

«Η ουσία είναι να κυβερνήσουμε όχι να δώσουμε πρόχειρα διαγωνίσματα στους δανειστές… Τολμούμε να ομογενοποιήσουμε το χάος. Κάθε μήνα είναι ένα μαρτύριο η πληρωμή συντάξεων, μεταφέρουμε από το ένα λογαριασμό στον άλλο. Κάνουμε τη μεταρρύθμιση για να μην έχουμε αυτό το μαρτύριο γιατί αλλιώς θα σκάσει το κανόνι» προειδοποίησε ο υπουργός Εργασίας.

«Το νομοσχέδιο πρέπει να περάσει μέσα στο Νοέμβριο, για να είμαστε συνεπείς με τα μνημονιακά… δυστυχώς δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για διάλογο, αλλά είμαστε ώριμοι πλέον μετά από τόσα χρόνια συζητήσεων» παραδέχθηκε.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος επισήμανε ότι δεν συμφωνούσε με τη λεγόμενη μεταρρύθμιση Γιαννίτση, τονίζοντας ότι «στόχος μας είναι ένα κοινωνικό σύστημα, όχι μόνο βιωσιμότητα και εισπραξιμότητα», αλλά αναγνώρισε ότι ο Τάσος Γιαννίτσης «ήταν θαυματουργός μπροστά σε άλλους υπουργούς».

Επιπλέον επισήμανε πως: «Η Επιτροπή Σοφών δεν προτείνει κανένα νούμερο την ποσοτικοποίηση την κάνουμε τώρα. Συμφωνώ με την ενοποίηση ταμείων φτάνει να είναι λειτουργική ενοποίηση» τόνισε ακόμη, ενώ κατέστησε σαφές ότι απορρίπτει τη σύνταξη με εισοδηματικά κριτήρια που εισηγείται η Επιτροπή Σοφών. «Χρειάζεται συνολική μεταρρύθμιση, όχι τσεκούρι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, σε χθεσινή συνέντευξη στο Star επεσήμανε, ότι για να υπάρχει αποθεματικό στα ταμεία προκειμένου να καταβληθούν οι συντάξεις τα επόμενα τρία χρόνια θα πρέπει να υπάρξουν:
• Συγχώνευση της επικουρικής με την κύρια σύνταξη προκειμένου να διασωθεί η τελευταία ως συμπληρωματικό κομμάτι της κύριας. 
• Τμηματική συγχώνευση των ταμείων, με μόνη εξαίρεση κάποια επαγγελματικά και τον ΟΓΑ. 
• Διαφοροποίηση του ποσοστού αναπλήρωσης ανάλογα με την αμοιβή, κατάργηση των διαφορετικών τρόπων υπολογισμού των συντάξεων που ίσχυαν έως τώρα στο Δημόσιο και στα ειδικά ταμεία. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών, το ποσοστό αναπλήρωσης για κύρια και επικουρική σύνταξη πρέπει να περιοριστεί στο 55%, από 70% που είναι σήμερα για 35 χρόνια ασφάλισης. Αυτό σε πρώτη φάση θα επιβαρύνει όσους παίρνουν σύνταξη από δω και πέρα, ωστόσο το μέτρο θα επεκταθεί άμεσα και σε όσους ήδη παίρνουν σύνταξη, με δραματική μείωση των αποδοχών. 
• Η μόνη σύνταξη που θα εγγυάται ως προς το ποσό της το κράτος θα είναι η εθνική σύνταξη των 390 ευρώ, αλλά και αυτό το ποσό θα αναπροσαρμόζεται σύμφωνα με τις συνθήκες. 
• Επανυπολογισμός των καταβαλλόμενων συντάξεων. Αυτό, σύμφωνα με ειδικούς, ενδεχομένως θα οδηγήσει σε μειώσεις συντάξεων έως 30%. 
• Μέτρα για την πάταξη της «μαύρης» εργασίας. Ο υπουργός Εργασίας επεξεργάζεται προτάσεις όπως η είσπραξη της εισφοράς στην πηγή, δηλαδή κατά τη διαμόρφωση του εισοδήματος κάθε επαγγελματία, όσον αφορά τις εισφορές του ΟΑΕΕ καθώς και την πληρωμή των εισφορών μαζί με τη μισθοδοσία όσον αφορά το ΙΚΑ.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος το Σάββατο ουσιαστικά προανήγγειλε την επιβολή χαρατσιού υπέρ της κοινωνικής ασφάλισης στους επαγγελματίες του ΟΑΕΕ, η οποία θα εισπράττεται μέσω των αποδείξεων, με πληροφορίες, χθες, να αναφέρουν συγκεκριμένα ότι το ύψος της νέας αυτής έκτακτης εισφοράς θα φθάσει τα 100 ευρώ.

Ωστόσο, αργότερα το ίδιο το υπουργείο Εργασίας έκανε λόγο για «μυθεύματα που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα», απορρίπτοντας ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Πηγή: enter4news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου