Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Τέλος οι εργολάβοι καθαριότητας και οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι (ηχητικό)

Ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι και εργολάβοι, τέλος. Διέκοψαν τη σύμβαση που είχαν με το ιδιωτικό συνεργείο καθαριότητας και προσέλαβαν τις εργαζόμενες με
σύμβαση ορισμένου χρόνου, αύξηση αποδοχών και μείωση κόστους για το νοσοκομείο κατά 25%.

Συνέβη στην Πολυκλινική Ολυμπιακού Χωριού και το Κέντρο Αποκατάστασης Κερατέας, βάσει εγκυκλίου του υπουργού Υγείας, στο πλαίσιο του Παράλληλου Προγράμματος, λέει στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά, ο Μιχάλης Σταύρου, πρόεδρος της ΑΕΜΥ.

«Σταματήσαμε τη σύμβαση που είχαμε με την ιδιωτική εταιρεία και προχωρούμε στην πρόσληψη των 4 καθαριστριών με σύμβαση ορισμένου χρόνου στην Πολυκλινική Ολυμπιακού Χωριού και στο Κέντρο Αποκατάστασης Κερατέας.

Αυτοί οι άνθρωποι πληρώνονταν ελάχιστα, κάτω και απο το βασικό μισθό. Εμείς μπορούμε να κάνουμε αύξηση στις αποδοχές των εργαζομένων, τουλάχιστον 20%, και θα το κάνουμε.

Το δε κόστος μας μειώθηκε στο 25%, σε σχέση με τη σύμβαση που είχαμε με τα εξωτερικά συνεργεία καθαριότητας», εξηγεί ο πρόεδρος της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας (σσ η ΑΕΜΥ ΑΕ είναι Δημόσια Επιχείρηση Κοινής Ωφέλειας (ΔΕΚΟ) που τελεί υπό την εποπτεία του κράτους, η οποία ασκείται από τη Διυπουργική Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών και από τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης)

«Πλέον δεν θα είναι έρμαιο στη διαχείριση κάποιων η καθαριότητα, τονίζει ο Μ. Σταύρου. Ο νόμος επιβάλλει και η εγκύκλιος το διευκρινίζει, ότι οι εργαζόμενοι που ήταν σε συνεργείο, μόνο αυτοί μπορούν να προσληφθούν ή εργαζόμενοι που ήταν εκεί κι αυτή τη στιγμή είναι άνεργοι». Και πρόσθεσε πως «από τη στιγμή που έχουμε εγκύκλιο στα χέρια μας, είναι θέμα διοίκησης φορέα η ταχύτητα που θα κάνει αυτές τις μεταβολές».

Να σημειωθεί πως, προσπαθώντας να σπάσει το καθεστώς της αποκλειστικής εκχώρησης της καθαριότητας των νοσοκομείων σε ιδιωτικά συνεργεία, το υπουργείο Υγείας καθορίζει πλέον με εγκύκλιο πως τα νοσοκομεία του ΕΣΥ μπορούν πλέον να συνάπτουν ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου με καθαριστές/στριες που απασχολούνται ή απασχολούνταν στις σχετικές υπηρεσίες με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, δηλαδή ακόμη και εάν εργάζονταν σε συνεργεία καθαριότητας.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρ. Ξανθός απέστειλε σε όλους τους εποπτευόμενους φορείς εγκύκλιο, στην οποία περιγράφονται οι προϋποθέσεις και το περιεχόμενο των ατομικών συμβάσεων μίσθωσης έργου.

Η εγκύκλιος έρχεται προς εφαρμογή διάταξης του ν. 4368/2016 (παράλληλο πρόγραμμα) που έδινε αυτήν τη δυνατότητα και, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ανάλογες οδηγίες θα δοθούν και για τις υπηρεσίες σίτισης και φύλαξης.

Ακούστε:

στο κόκκινο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου