Κυριακή 17 Απριλίου 2016

Ζαγορίν: φρούτα με ταυτότητα και λογότυπο

της Ιωάννας Σωτήρχου


Εκατό χρόνια από τότε που έγιναν συνεταιρισμός. Τριάντα χρόνια από την υιοθέτηση του εμπορικού τους σήματος. Είκοσι από τότε που κατοχυρώθηκαν ως
προϊόν ονομασίας προέλευσης, οι πρώτοι του είδους τους στην Ευρώπη.

Ο ιστορικός πλέον συνεταιρισμός Ζαγοράς, των πασίγνωστων μήλων που πρώτα σε όλη την Ευρώπη «φόρεσαν» διακριτική ετικέτα στο προϊόν τους, έχει πολλούς λόγους να γιορτάζει φέτος.

Ποιο είναι το μυστικό της... μακροβιότητας;

«Υπήρχε μια κουλτούρα συνεργατισμού στη Ζαγορά που έρχεται από τα παλιότερα χρόνια της Τουρκοκρατίας αφενός και αφετέρου είναι η γεωγραφική απομόνωση του χωριού και οι δύσκολες συνθήκες, εδαφικές και καιρικές, που συσπείρωσαν τον κόσμο.

Ενας τρίτος και καθοριστικός ήταν το γεγονός ότι όταν επεκτάθηκε η καλλιέργεια της ποικιλίας που μας έκανε γνωστούς («στάρκιν ντελίσιους»), σχεδόν 50 χρόνια πριν, και πλάκωσαν οι ιδιώτες έμποροι τότε σαν τους λύκους, αυτό το γεγονός δημιούργησε μια νέα συσπείρωση στον συνεταιρισμό και μια ομάδα προοδευτικών παραγωγών, 48 τον αριθμό, αποφάσισαν να τον πάρουν στα χέρια τους κάνοντας δύο καθοριστικές κινήσεις: πήραν δικό τους μαγαζί στην κεντρική λαχαναγορά του Ρέντη, που μόλις είχε δημιουργηθεί, και αγόρασαν το πρώτο ιδιόκτητο φορτηγό για τη μεταφορά των προϊόντων στα μεγάλα αστικά κέντρα μπαίνοντας απευθείας στην εμπορία και την προώθηση του προϊόντος» διηγείται στην «Εφ.Συν.» ο γενικός διευθυντής του συνεταιρισμού Διονύσης Βαλασσάς.

Οι καινοτομίες συνεχίστηκαν: δεν είναι μόνο ότι προχώρησαν «χωρίς μεσάζοντες» αλλά ότι αξιοποίησαν τις επιδοτήσεις τη δεκαετία του 1980 επενδύοντας σε υποδομές, κτίρια και μηχανήματα «απαραίτητα για μια μοντέρνα διαχείριση του προϊόντος, την τυποποίηση, την ταξινόμηση κατά ποιοτική κατηγορία».

Η γενικότερη κουλτούρα εκσυγχρονισμού έφερε προσωπικό πανεπιστημιακού επιπέδου, μηχανογράφηση, τις πρώτες χάρτινες συσκευασίες, απευθείας εξαγωγές και το εμπορικό τους σήμα με το οποίο είναι γνωστοί μέχρι σήμερα.

Τη δεκαετία του ‘90 γίνονται πλήρη μέλη του πανευρωπαϊκού οργανισμού Εurofru αποκτώντας ευρωπαϊκό ορίζοντα προώθησης του προϊόντος: το 1996 γίνονται από τα πρώτα φρούτα με ταυτότητα -βάζοντας αυτοκόλλητο με το λογότυπό τους σε κάθε φρούτο- και το πρώτο μήλο στην Ευρώπη που κατακτά -με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) απογειώνοντας την προώθησή του.

Μετά το 2000 δίνεται έμφαση στον πρωτογενή τομέα, στην παραγωγή του προϊόντος με ισχυρά πιστοποιημένες φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους, την ένταξη ολόκληρης της περιοχής της Ζαγοράς στη μέθοδο ολοκληρωμένης διαχείρισης και καλλιέργειας.

Σήμερα τηρείται πρωτόκολλο για τα 700 άμεσα μέλη, συνδέονται με τον συνεταιρισμό επιπλέον 50 παραγωγοί από διπλανά χωριά, ενώ ισχύουν μηχανισμοί ιχνηλασιμότητας με τους οποίους μπορούν να ανατρέχουν από το ράφι προς το χωράφι αν εντοπιστεί οποιοδήποτε πρόβλημα.

Τι μπορεί να σημαίνουν αυτά για την κοινωνία;

«Όλοι οι αγρότες είναι συνεταιριστές. Εχουμε 44 άτομα μόνιμο προσωπικό και πολλές δεκάδες έως εκατοντάδες εποχικό που προέρχεται κυρίως από τις οικογένειες των μελών στη νεκρή περίοδο του χειμώνα, ώστε να εξασφαλίζουν εισόδημα και από τη διαχείριση του προϊόντος τους. Διακινούμε 13 εκατομμύρια κιλά προϊόντων -το 90% των οποίων είναι τα μήλα.

»Κάνουμε τζίρο 15 εκατ. ευρώ ετησίως. Παρέχουμε υπηρεσίες στα μέλη μας (ασφάλειες, δηλώσεις ΟΣΔΕ, επιστροφή ΦΠΑ αγροτών, παροχές σε εφόδια, μηχανήματα). Εχουμε το μοναδικό σούπερ μάρκετ στην περιοχή. Διαμορφώσαμε τις παλιές αποθήκες στο Χορευτό στη θάλασσα σε τουριστικές επιχειρήσεις εξασφαλίζοντας επιπλέον έσοδα.

»Λειτουργούμε με διαφάνεια, κρινόμαστε από την τιμή που πετυχαίνουμε να δώσουμε και όλα αυτά χωρίς να λειτουργούμε κερδοσκοπικά κι εκεί είναι η σύγκριση με το ελεύθερο εμπόριο».

Κάπως έτσι συνοψίζει ο κ. Βαλασσάς το έργο του συνεταιρισμού, που αποτελεί τον οικονομικό στυλοβάτη της περιοχής, πέρα από τη στήριξη σε αναξιοπαθούντα μέλη, κοινωνικούς φορείς και ιδρύματα της περιοχής αλλά και τις χορηγίες.

«Ο,τι μπορούμε κάνουμε, πληρώνουμε τις οφειλές μας σε Ταμεία και φόρους, κρατάμε τον τόπο όρθιο».

efsyn

Διαβάστε:
Εγχειρήματα αλληλέγγυας οικονομίας & παραγωγικής ανασυγκρότησης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου