Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2016

Χρ. Βερναρδάκης προς ΑΔΕΔΥ: Όταν το δάχτυλο έδειχνε το φεγγάρι ο γραφειοκράτης κοιτούσε το δάχτυλο

Απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορου Βερναρδάκη στην ανακοίνωση της ΕΕ
της ΑΔΕΔΥ, η οποία αφορούσε την ΑΔΕΔΥ και τον συνδικαλισμό κατά την ομιλία του υπουργού την Κυριακή στη ΔΕΘ.

«Όταν το δάχτυλο έδειχνε το φεγγάρι ο γραφειοκράτης κοιτούσε το δάχτυλο. Όταν το Υπουργείο αμύνεται στις επιθέσεις του ΣΕΒ ο γραφειοκράτης επιτίθεται στο Υπουργείο», τονίζεται στην απάντηση του υπουργού, ο οποίος προειδοποιεί για «κατάργηση κάθε είδους κρατικής χρηματοδότησης σε φορείς της κοινωνικής αντιπροσώπευσης, όπως τα συνδικάτα».

Την Κυριακή, στη ΔΕΘ, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, είχε πει:
 
«Όταν το ΥΔΜΗΔ έχει το θάρρος και τα βάζει με το ΣΕΒ που ζητά 150.000 απολύσεις, θα πρέπει οι παρεμβάσεις των συνδικαλιστικών οργάνων να μην περιέχουν ανοησίες και να είναι υπέρ των εργαζομένων και όχι υπέρ των ηγεσιών», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βερναρδάκης. Και πρόσθεσε:
 
«Δεν θα ανεχθούμε να κρύβονται συνδικαλιστικές ηγεσίες πίσω από αυτό το καρτέλ εξουσίας που έχει δημιουργηθεί».
 
Μάλιστα, ο κ. Βερναρδάκης επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης το 2018 το δημόσιο να κάνει τις πρώτες συλλογικές συμβάσεις, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Προσδοκούμε σε μια σοβαρή ηγεσία της ΑΔΕΔΥ.»

Στη συνέχεια , η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, εκδίδει την παρακάτω ανακοίνωση:

«Ο ΣΕΒ θέλει μικρότερο κράτος για να επεκταθεί και να διευρυνθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης, της Αυτοδιοίκησης, των Συγκοινωνιών, της Ενέργειας κ.α.

Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση θεωρεί αξιόπιστο κοινωνικό εταίρο τον ΣΕΒ και τον επικαλείται στον διάλογο για τα εργασιακά δικαιώματα, τον συνδικαλιστικό νόμο, τον κατώτερο μισθό, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Ζητά μάλιστα και από όλα τα κόμματα να υιοθετήσουν αυτή τη συμφωνία. Πριν αλέκτωρ λαλήσει, στο περιοδικό του ο ΣΕΒ αναίρεσε πολλά από αυτά που υποτίθεται ότι συμφώνησε στη σύσκεψη των κοινωνικών εταίρων με την Κυβέρνηση. Κύριε Υπουργέ,


Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο έχουν εργοδότη εσάς και όχι τον ΣΕΒ, εκτός εάν συγκυβερνάτε μαζί του. Άρα η ευθύνη της διατήρησης των θέσεων εργασίας και της κάλυψης των τεράστιων κενών που δημιουργήθηκαν από τις μνημονιακές πολιτικές είναι αποκλειστικά δική σας. Ήδη έχετε αθετήσει τη δέσμευσή σας στην ΑΔΕΔΥ για 20 έως 25.000 νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού κυρίως στις κοινωνικές υπηρεσίες και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για το 2016.


Έχετε, επίσης, αθετήσει τη δέσμευσή σας, εσείς και ο προκάτοχός σας, για τη μονιμοποίηση των υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, μέτρο το οποίο δεν δημιουργεί καμία επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό.

Ακόμη, έχετε ουσιαστικά καταργήσει πλήρως τη συμμετοχή των εκπροσώπων των εργαζομένων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, όπως προκύπτει και από το σχέδιό σας για την κινητικότητα στο Δημόσιο.

Όσο για τον ΣΕΒ, η παροιμία λέει «αν άκουγε ο Θεός τα κοράκια, δεν θα είχε μείνει κανένα ζωντανό». Το κράτος, το έχουν ανάγκη οι φτωχοί και όχι οι βιομήχανοι. Οι ποσοτικοί στόχοι μέσω μνημονίων έχουν υπερκαλυφθεί. Από 950 χιλιάδες εργαζόμενοι στο δημόσιο με όλες τις μορφές απασχόλησης το 2009 έχουν μειωθεί στους 550 χιλιάδες.

Το κονδύλι της μισθοδοσίας για πάσης φύσεως αμοιβές έχει μειωθεί από 25 δις ευρώ σε 15 δις ευρώ για το ίδιο διάστημα.
Είναι προκλητικό να ισχυρίζονται κάποιοι πως η Ελλάδα δεν αντέχει τόσο μεγάλο δημόσιο, όταν έχουν φορτώσει με 150 δις ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές την ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Με 40 δις ευρώ τις εφορίες, 28 δις τα ασφαλιστικά ταμεία και 80 δις θαλλασοδάνεια τις τράπεζες.

Ιδού λοιπόν πεδίο δόξης λαμπρόν να βάλετε μια τάξη και να εισπράξετε αυτά τα ποσά χαλαρώνοντας την θηλιά από τον λαιμό των μισθωτών, των συνταξιούχων και των μικρομεσαίων επαγγελματιών. Κύριε Υπουργέ, μην ανησυχείτε.

Η ΑΔΕΔΥ έχει αποδείξει στην πράξη πως αντιστέκεται σε όλες τις ανάλγητες πολιτικές και δεν χρειάζεται υποδείξεις.

Η πολιτική μας είναι διαχρονική και υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων και της κοινωνίας.

Τέλος, σας υπενθυμίζουμε το εδώ και καιρό υποβληθέν αίτημά μας για συνάντηση μαζί σας ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου για την κινητικότητα στο Δημόσιο».
 
Σήμερα, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, απαντά με την παρακάτω ανακοίνωση:

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, 
Έλαβα την επιστολή σας και θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:

1. Χάρηκα για τα γρήγορα αντανακλαστικά σας. Απαντήσατε εντός διημέρου σε μια αποστροφή μου που αφορούσε την ΑΔΕΔΥ και τον συνδικαλισμό κατά την ομιλία μου στην ΔΕΘ. Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου το απόγευμα μίλησα, την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου είχατε ήδη συνεδριάσει και συντάξει την επιστολή σας.
 
Δυστυχώς, δεν είχατε τα ίδια αντανακλαστικά όταν ο ΣΕΒ με το Μηνιαίο Δελτίο του εξαπέλυσε μια πρωτοφανή επίθεση στο δημόσιο τομέα, με ασύστολα δυσφημιστικά ψεύδη για το μισθολογικό του κόστος και την απασχόληση. Εχουν περάσει πέντε μήνες από τότε, και ακόμα η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ να μιλήσει για αυτό. Το παραδέχεστε άλλωστε και στην επιστολή σας. Συγχαρητήρια!!! 
 
2. Επειδή είναι προφανές ότι εξαιτίας αυτής της «αμέλειας» έχετε ανεπανόρθωτα εκτεθεί ως εργατικό συνδικάτο, καταφεύγετε στο πρωτοφανές επιχείρημα ότι έχετε εργοδότη το Κράτος και όχι τον ΣΕΒ. Συγχαρητήρια για το εύρημα, μόνο που προδίδει επικίνδυνη για τα συμφέροντα των εργαζομένων δοκησισοφία.  Όταν δηλαδή ένας «άλλος» εργοδότης και μάλιστα ισχυρός επιτίθεται στην εργασία σας εσείς δηλώνετε αμέτοχοι; Δεν αισθάνεσθε τη στοιχειώδη ανάγκη να καταρρίψετε τα ανεπίτρεπτα ιδεοληπτικά του επιχειρήματα; Και είναι μήπως ο ΣΕΒ ένας απλός «εργοδότης»; Δεν είναι το κέντρο παραγωγής της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, με συνολικό σχέδιο για τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, όπως έχει πλειστάκις αποδειχθεί; Ωραία αντίληψη για την ενότητα των εργαζομένων έχετε!!!
 
Όταν το δάχτυλο έδειχνε το φεγγάρι ο γραφειοκράτης κοιτούσε το δάχτυλο. Όταν το Υπουργείο αμύνεται στις επιθέσεις του ΣΕΒ ο γραφειοκράτης επιτίθεται στο Υπουργείο! 
 
3. Η πρωτοφανής σας θέση ότι η σημερινή κυβέρνηση στη δημόσια διοίκηση ακολουθεί νεοφιλελεύθερη πολιτική προδίδει βαθύτατη άγνοια δεδομένων, θεωρητική ένδεια, ιστορικό αναλφαβητισμό και τεράστιο πολιτικό κυνισμό. Κατά μία έννοια καλά κάνετε και το γράφετε, δείχνετε το βασικό λόγο για τον οποίον βιώνετε ως συνδικάτο βαθιά κρίση στην εκπροσώπηση των εργαζομένων. 
 
4. Στην επιστολή σας δεν είδα ουδεμία αναφορά -θετική ή αρνητική- στη «νεοφιλελεύθερη» θέση για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο δημόσιο από την 1/1/2018. Κανονικά θα έπρεπε να ήταν η πρώτη και κύρια αναφορά σας. Πρωτοφανές για συνδικάτο. Μιλά για πράγματα που δεν γνωρίζει και σιωπά για πράγματα που θα έπρεπε να είναι στρατηγικής σημασίας για τον εργατικό συνδικαλισμό!!!
 
5. Και για να συμφωνήσουμε σε κάτι: εγώ πιστεύω χρόνια τώρα στην αυτονομία των συνδικάτων από το κράτος και την εργοδοσία. Αφού θεωρείτε λοιπόν το κράτος (και εμένα!!) εργοδότη σας, ο οποίος μάλιστα ακολουθεί «νεοφιλελεύθερη» πολιτική και «συγκυβερνά με τον ΣΕΒ», θα συμφωνήσετε ασφαλώς ότι κάθε είδους οικονομική σχέση μεταξύ του κράτους και των συνδικάτων θα πρέπει να διαρραγεί. Με διευκολύνετε με την επιστολή σας και τη σχετική τοποθέτησή σας να εφαρμόσω μια πάγια θεωρητική μου θέση περί κατάργησης κάθε είδους κρατικής χρηματοδότησης σε φορείς της κοινωνικής αντιπροσώπευσης, όπως τα συνδικάτα, για οποιαδήποτε δραστηριότητά τους. 
 
Τέλος, με την άδειά σας βεβαίως, θα επιθυμούσα η αλληλογραφία μας αυτή να δημοσιοποιηθεί. Τίποτα κρυφό από τους εργαζόμενους και το λαό. Νομίζω ότι θα συμφωνήσετε….
 
Με εκτίμηση, 
 
Χρ.Β.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου