Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

Περί Πρότυπου Κανονισμού του Δημοτικού Συμβουλίου ο λόγος...

της Δήμητρας Παπανίκου


Πρόσφατα έπεσαν στα χέρια μου συνεντεύξεις διακεκριμένων ανθρώπων με θέματα όπως τι είναι νόμος, αιρετός… Στο Δήμο μας καλούνται οι αιρετοί να διαχειριστούν τους νόμους, την ηθική και το δίκαιο.

Βασική αρχή όμως για να κυλήσει κάτι ομαλά πιστεύω πως πρέπει από την αρχή οι νόμοι να εφαρμόζονται για όλους με Διαφάνεια - Αξιοκρατία - Δικαιοσύνη.
Περί Πρότυπου Κανονισμού του Δημοτικού Συμβουλίου ο λόγος αυτή τη φορά.


Στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 20/7/2016 ο Πρόεδρος κ. Ιωάννης Τσαρπαλής ίσως για πρώτη φορά ενημερώνεται από το ΥΠΕΣ και αναφέρεται στο ΦΕΚ Β 661/20-4-2011 περί πρότυπου κανονισμού Δημοτικού Συμβουλίου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο λοιπόν κατά το ΦΕΚ διατηρεί πάντα το δικαίωμα να συζητεί, να εκφράζει τις θέσεις του σε θέματα τοπικού ενδιαφέροντος, να εξασφαλίζει στους δημότες του πλήρη πληροφόρηση.


Μέχρι τέλος Ιουνίου, μάλιστα, ανακοινώνεται δεκαπέντε (15) τουλάχιστον ημέρες νωρίτερα, με κάθε πρόσφορο τρόπο, προκειμένου ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου σε συνεργασία με το Δήμαρχο και τις αρμόδιες υπηρεσίες να οργανώσει την συνεδρίαση και εμπεριστατωμένα με ευθύνη του Προέδρου καλώντας τους κατοίκους και τους φορείς της πόλης θα πραγματοποιήσει τον απολογισμό των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής και θα τους ενημερώσει στους τομείς που αφορούν την οικονομική κατάσταση, τη Διοίκηση του Δήμου, την αξιοποίηση δημοτικής περιουσίας και άλλα ζητήματα που αφορούν το δήμο. Στην πραγματικότητα, γίναμε αποδέκτες πλούσιου φωτογραφικού υλικού χωρίς ενημέρωση από τη σελίδα του Δήμου μεταγενέστερα όμως και όχι όπως ορίζει τα παραπάνω το άρθρο 13 του κανονισμού.

Τα τελευταία δυο χρόνια γινόμαστε επίσης και θεατές διαφόρων ειρωνικών, απαξιωτικών σχολίων από πλευράς της Δημοτικής Αρχής. Προσωπικές αντιπαραθέσεις που σε καμία περίπτωση δεν αφορούν τους δημότες χάνοντας έτσι την ουσία.

Με έκπληξη σε σοβαρά ζητήματα (π.χ. έκτακτο Δημ. Συμβούλιο με θέμα την Αξιοποίηση του πρώην Αεροδρομίου) είδαμε τον Δήμαρχο της πόλης μας κ. Γιάννη Κωνσταντάτο να απομακρύνεται από τα «υπό συζήτηση» θέματα από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου επειδή έπρεπε να μοιράσει βραβεία όπως επικαλέστηκε ο ίδιος ή άλλες φορές με το πρόσχημα πως αρνείται να ακούσει τον εκλεγμένο συνομιλητή του. Δημοτικούς Συμβούλους της Δημοτικής Αρχής να τρώνε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ή να απασχολούνται με τα κινητά τους. Η αλήθεια είναι πως ο Κανονισμός που μας υποδείξατε κ. Τσαρπαλή ούτε εδώ φαίνεται να συμφωνεί (άρθ.4) σε αντίθεση με εσάς.

Πολλά τα παραδείγματα. Καταγεγραμμένα από την κάμερα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αυστηρός ο κανονισμός με τον Πρόεδρο που δεν το εφαρμόζει και που προβλέπεται πειθαρχική ποινή αργίας, έκπτωσης κατά το ΦΕΚ όπως επεσήμανε ο ίδιος.

Γιατί όμως, όπως αναφέρει ο κ. Τσαρπαλής στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 20/7/2016, ουδέποτε τον έχει εφαρμόσει ή μάλλον τον εφαρμόζει μονομερώς…

Η μία περίπτωση είναι να μην γνωρίζει καλά τον κανονισμό εφόσον σε ερώτηση που του έγινε πριν καιρό από δημότη κοινοποίησε αρχικά την Απόφαση 17552/19.03.2008 σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ενώ στην συνέχεια στο δημοτικό συμβούλιο στις 20/7/2014 επικαλέστηκε το ΦΕΚ 661Β/20-4-2011 το οποίο μάλιστα χρειάστηκε λίγη ώρα προκειμένου να βρει τον αριθμό του.

Θα μπορούσε όμως να πει κανείς πως φοβούμενος από κάθε τι αντιφατικό επιλέγει να προεδρεύσει με έναν αυστηρά καθορισμένο, τακτοποιημένο και οριοθετημένο τρόπο ώστε να νιώσει ασφαλής είτε ο ίδιος είτε η παράταξη του.

Αντίθετα όμως με όλα αυτά, ρόλος -θεωρώ- του Πρόεδρου είναι να ενδυναμώνει τη διαδικασία ώστε να γίνεται εύρυθμη η λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου με αίσθημα περί δικαίου και εξέλιξης προς το καλύτερο και όχι υπό μορφή απειλής ώστε να γίνεται σαφές από όλες τις πλευρές. Δίχως στρεβλώσεις και υποθάλποντας υπεροπτικές συμπεριφορές οι οποίες όχι μόνο δεν ωφελούν καμία παράταξη πολύ περισσότερο δε κανέναν δημότη.

Το Αεροδρόμιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου