Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Ξανά στα σκαριά -από την Περιφέρεια Αττικής- η ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου

Με την «εγγραφή» 150 εκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό του 2016 για τον Φαληρικό Ορμο, η Περιφέρεια Αττικής δείχνει καταρχήν να επιβεβαιώνει την
πρόθεσή της να ξεκινήσει την υλοποίηση της πολύπαθης ανάπλασης.

Στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους να δημοπρατηθεί η πρώτη φάση των έργων, που αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα, τη «μετακίνηση» της παραλιακής λεωφόρου και άλλα έργα υποδομής.

Πάντως, δεν θα πρέπει να αναμένονται θεαματικές εξελίξεις, με δεδομένο και το ατυχές ιστορικό του έργου που έφθασε αρκετές φορές σε αυτό το σημείο.


Στη συνεδρίαση, λοιπόν, του Περιφερειακού Συμβουλίου την προηγούμενη Πέμπτη αποφασίστηκε η τροποποίηση του προϋπολογισμού της τρέχουσας χρονιάς, ώστε να συμπεριλάβει και τα απαραίτητα κονδύλια για την εκκίνηση της πρώτης φάσης του έργου.

«Το πρώτο κομμάτι του έργου αφορά τις υποδομές», λέει ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, Χρήστος Καπάταης. «Κατ’ αρχάς τα αντιπλημμυρικά έργα που είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία του Μοσχάτου και της Καλλιθέας και περιλαμβάνουν τη δημιουργία καναλιών, ξηρού καναλιού και υπογείων υποδομών. Κατά δεύτερον, την κατεδάφιση της υφιστάμενης λεωφόρου Ποσειδώνος (σε μήκος 1,8 χλμ.) και την ανακατασκευή της στο επίπεδο του εδάφους, προκειμένου να μη λειτουργεί ως “τείχος” που κόβει την πρόσβαση από τις παραλιακές περιοχές κατοικίας προς τη θάλασσα».


Οι τοπικοί σύλλογοι

Το τελευταίο διάστημα, πάντως, ακούστηκαν και άλλες απόψεις, όπως εκείνη των τοπικών συλλόγων που υποστηρίζουν ότι αρκούν τα αντιπλημμυρικά έργα. «Πιστεύω ότι τα υφιστάμενα κτίρια του beach volley και της ναυταθλητικής μαρίνας αρκούν για να φιλοξενήσουν τις απαραίτητες χρήσεις, δεν χρειάζεται νέα δόμηση», λέει ο κ. Μπάμπης Μπιλίνης, από την Κίνηση Πολιτών Μοσχάτου «Μεσοποταμία». «Το υπόλοιπο μπορεί με ήπιες παρεμβάσεις να μετατραπεί σε ένα υπέροχο φυσικό πάρκο».

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με εκτίμηση της ΕΤΑΔ (στην οποία ανήκαν τα ολυμπιακά ακίνητα της περιοχής πριν παραχωρηθούν για 40 χρόνια στην Περιφέρεια), το κτίριο του Beach Volley μπορεί να γίνει απολύτως λειτουργικό με 100.000 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα κτίρια με ελάχιστες παρεμβάσεις.


Ο κ. Καπάταης εκτιμά πως η Περιφέρεια πρέπει να προχωρήσει στη βάση των μελετών ανάπλασης που έχουν ήδη εκπονηθεί. «Δεν υπάρχουν άλλες σκέψεις, πλην των όσων ορίστηκαν με Προεδρικό Διάταγμα το 2013. Οτιδήποτε άλλο θα απαιτούσε μελέτη εξαρχής και αρκετά χρόνια ωρίμανσης των έργων», λέει. «Το ζήτημα βέβαια είναι να βρούμε τους πόρους για την υλοποίηση της επόμενης φάσης των έργων, δηλαδή του πάρκου, των κτιριακών εγκαταστάσεων και των λιμενικών έργων. Διερευνούμε διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το πακέτο Γιούνκερ. Πάντως, αν δεν προχωρήσουν πρώτα τα έργα υποδομής, ώστε να βελτιωθεί η προσβασιμότητα του χώρου, δεν μπορεί να ξεκινήσει κάτι. Κρατάμε μικρό καλάθι, θέλουμε να είμαστε προσεκτικοί και να δούμε πώς θα προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα».

Ο χρόνος κατασκευής της πρώτης φάσης των έργων εκτιμάται στα 2 - 2,5 χρόνια.


η Καθημερινή

Διαβάστε:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου