Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

Εκδρομή - Ξενάγηση στο Μουσείο Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα διοργανώνει ο Χώρος Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «Καλλίπολις»


68 χρόνια μετά την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη και των τριών συντρόφων του (του Νίκου Καλούμενου, του Δημήτρη Μπάτση, και του Ηλία Αργυριάδη), ο Χώρος Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «Καλλίπολις» διοργανώνει εκδρομή στην γενέτειρα πόλη του Νίκου Μπελογιάννη, την Αμαλιάδα, το Σάββατο 14 Μαρτίου.

Εκεί τα μέλη και οι φίλοι/ες του «Καλλίπολις» θα επισκεφτούν τη Μόνιμη Έκθεση «Νίκος Μπελογιάννης» που στεγάζεται στο παλαιό οίκημα της οικογένειας και η οποία εγκαινιάστηκε τον Μάρτιο του 2017.
Την ξενάγηση στο μουσείο θα κάνει ο ιστορικός και επιστημονικός υπεύθυνος της έκθεσης Στάθης Κουτρουβίδης.


Το πούλμαν θα ξεκινήσει από το Ελληνικό (παράδρομος Λ. Βουλιαγμένης & Ροδοπόλεως, κοντά στο μετρό) στις 9.00πμ, με την άφιξη στην Αμαλιάδα θα γίνει η ξενάγηση, στη συνέχεια θα υπάρχει ελεύθερος χρόνος για καφέ, φαγητό, περίπατο κλπ και η επιστροφή θα γίνει το απόγευμα της ίδιας μέρας.

Σημαντικό: Οι ενδιαφερόμενοι/ες πρέπει να δηλώσουν έγκαιρα συμμετοχή με επώνυμο γραπτό μήνυμα στο 6970081056 και να την «κλειδώσουν» μέχρι το Σάββατο 7 Μαρτίου.



Το Πρόγραμμα του Μαρτίου 2020 θα δημοσιευθεί και εδώ μετά τη Σύσκεψη μελών & φίλων του «Καλλίπολις» της 27ης Φεβρουαρίου

Για τη Ιστορία:

Με το «στοιχείο» των ασυρμάτων που εντοπίστηκε δύο μέρες πριν την ολοκλήρωση της πρώτης δίκης των 92 κομμουνιστών από την ασφάλεια στη βίλα «Αύρα», ξεκινά στις 15 Φλεβάρη 1952 η δεύτερη δίκη από το Διαρκές Στρατοδικείο Αθηνών του Νίκου Μπελογιάννη και ακόμα 28 κομμουνιστών, με την κατηγορία της «διενέργειας κατασκοπείας κατά των συμφερόντων του κράτους» (πρόκειται για το μεταξικό νόμο 375).

Την 1η Μαρτίου του 1952, οι στρατοδίκες αποσύρονται για να εκδώσουν την τελική απόφαση.
Μετά από τρεισήμισι ώρες, στη μία το μεσημέρι, εκδίδεται η απόφαση.
Οκτώ από τους κατηγορούμενους καταδικάζονται σε θάνατο. Οι υπόλοιποι 21 σε βαριές ποινές φυλάκισης. Οι κατηγορούμενοι που μέχρι τότε βρίσκονται στις φυλακές Καλλιθέας μαθαίνουν τα νέα από την γραμματεία του στρατοδικείου.

Στις 29 Φεβρουαρίου αγόρευσαν οι συνήγοροι υπεράσπισης και μια μέρα μετά εκδόθηκε η καταδικαστική απόφαση. Από τους 29 κατηγορούμενους ο Νίκος Μπελογιάννης και ο Ηλίας Αργυριάδης καταδικάστηκαν δις εις θάνατο, ο Δημήτρης Μπάτσης, ο Τάκης Λαζαρίδης, ο Νίκος Καλούμενος και η Έλλη Ιωαννίδου μια φορά σε θάνατο. Ο Τάκης Λαζαρίδης λόγω ηλικίας και η Έλλη Παππά λόγω ανήλικου τέκνου δεν οδηγήθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα και η ποινή τους μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Στις 3:48, η κλούβα με την φάλαγγα αυτοκινήτων που μεταφέρει τους μελλοθάνατους, φθάνει στο Γουδί πίσω από το Σωτηρία. Στις 4 όλοι βρίσκονται στις θέσεις τους.
Εικοσιτέσσερις κάννες σημαδεύουν τέσσερα κορμιά που μέσα τους χωρά όλη η δύναμη και η αξιοπρέπεια ενός λαού.

Την Κυριακή 30 Μαρτίου και ώρα 4:15 τα ξημερώματα εκτελέστηκαν υπό το φως των προβολέων των στρατιωτικών οχημάτων στο Γουδί οι 4 κατηγορούμενοι: Νίκος Μπελογιάννης, Δημήτριος Μπάτσης, Νίκος Καλούμενος και Ηλίας Αργυριάδης.
Η αίτηση χάριτος είχε απορριφθεί από τον Γεώργιο τον Β΄.

Σημαντικές ενημερώσεις - υπενθυμίσεις:

Οι ενδιαφερόμενοι/ες για συμμετοχή στα Εργαστήρια Στιχουργικής, στα Μαθήματα Μπριτζ, στις Συνεδρίες Ψυχολογίας και στα Σεμινάρια Κατασκευών Οικιακής Οικονομίας & Κοσμήματος πρέπει να δηλώνουν συμμετοχή με επώνυμο γραπτό μήνυμα στο 6970081056

Για το Πρόγραμμα Γυμναστικής «Κουνήσου από τη θέση σου» τα τμήματα και τα ραντεβού καθορίζονται μετά από συνεννόηση με τη Χαρά Γερούκη στο 6989699374.

Παράλληλες Δραστηριότητες:

Συνεχίζεται η Έκθεση Κοσμήματος Μακραμέ με δημιουργίες της φίλης του Χώρου Ελένης Μπερβανάκη.
Συνεχίζονται το Παζάρι Κοσμήματος και η ανανεωμένη Έκθεση Βιβλίου &
DVD.
Μέρες και ώρες λειτουργίας:
Καθημερινά: 7.00 - 9.00μμ

Μη χάσετε:

Πυρογραφία σε ξύλο και δέρμα, την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, ώρα 6.30μμ
Σεμινάριο εικαστικών κατασκευών οικιακής οικονομίας, με τη Μαρία Νικολιά.

«
Έτσι φτιάχνονται οι στίχοι»: Παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Τσακαλία», την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, ώρα 8.00μμ
Γνωριμία με τον συγγραφέα - στιχουργό με στόχο την έναρξη Εργαστηρίων Στιχουργικής και παρουσίαση του βιβλίου του, ενώ η βραδιά θα ολοκληρωθεί με μουσικό πρόγραμμα.
Τα Εργαστήρια θα πραγματοποιούνται στο «Καλλίπολις» με προοπτική τη δημιουργία στίχων, που θα μελοποιηθούν και θα κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και σε CD με την υπογραφή των δημιουργών.
Παράλληλα θα σχηματιστεί ορχήστρα για παρουσίαση και των έργων των σεμιναρίων σε μουσικούς χώρους.

Αποκριάτικο πάρτι, το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου, ώρα 8.30μμ
με
dj τη Δήμητρα Νικηφοράκη.

Για το «
Καλλίπολις»:


Ο Χώρος Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «
Καλλίπολις» έχει την έδρα στο Ελληνικό (Καλλιπόλεως 33) και βρίσκεται 200 μέτρα από τον τερματικό σταθμό του μετρό και 100 μέτρα από την Ιασωνίδου.



Η είσοδος στις εκδηλώσεις του είναι δωρεάν και όποιος επιθυμεί μπορεί να προσφέρει φάρμακα, που δεν χρειάζεται, τρόφιμα μακράς διάρκειας και είδη πρώτης ανάγκης τα οποία διατίθενται σε οικογένειες που έχουν πληγεί από την κρίση ή είδη που είναι απαραίτητα για την ενίσχυση του «Καλλίπολις».

Ο Χώρος λειτουργεί καθημερινά και τις 7 μέρες της εβδομάδας από τις 7.00μμ.

Για την αμεσότερη και πληρέστερη ενημέρωσή σας, μπορείτε να ανατρέχετε στην
Ομάδα και τη Σελίδα του Χώρου στο facebook καθώς και στο κανάλι του στο YouTube.

Διαβάστε:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου