Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Διακήρυξη Αρχών Ριζοσπαστικής Κίνησης Πολιτών Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης



Πολίτες της Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης,
 
Ζούµε την εποχή της καταστροφικής Πολιτικής των μνημονίων. Πολιτική που υλοποιείται τα τελευταία χρόνια από τις Ελληνικές Κυβερνήσεις των προθύµων κατ‘ εντολή του ΔΝΤ και των Κυρίαρχων δυνάµεων της ΕΕ, και οδηγεί στην οικονοµική και κοινωνική καταστροφή.
 
Οι πολίτες της Ελλάδας και του Ευρωπαϊκού Νότου υφίστανται την επίθεση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Το κοινωνικό κράτος διαλύεται, τα κοινωνικά δικαιώµατα καταργούνται, η Δηµόσια περιουσία ξεπουλιέται.
 
Στη χώρα µας οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές δηµιουργούν πλέον συνθήκες ακραίας µαζικής φτωχοποίησης των πολιτών, καθώς οι µισθοί καταβαραθρώνονται, η ανεργία καλπάζει και η νέα γενιά βλέποντας ότι δεν υπάρχει καµιά προοπτική, µεταναστεύει, ενώ το εσωτερικό και εξωτερικό χρέος της γιγαντώνεται παρά τα σκληρά μέτρα της τρόικας.

Κανένας κοινωνικός χώρος, καµιά κοινωνική δραστηριότητα δεν µένει ανεπηρέαστη από αυτόν τον καταστροφικό τυφώνα. Η Τοπική αυτοδιοίκηση, ο κατ εξοχήν φορέας άσκησης κοινωνικής πολιτικής είναι και αυτή θύµα των Μνηµονίων. 
 
Ο «Καλλικράτης» εισάγοντας ένα γραφειοκρατικό, περίπλοκο και αντιδηµοκρατικό θεσµικό πλαίσιο, επιβάλλει νέες αρµοδιότητες στην Τ.Α., ενώ παράλληλα περικόπτει δραστικά τους πόρους της. Η µείωση των θεσµοθετηµένων πόρων κατά 60%, οδηγεί τους δήµους σε ασφυξία, και πλήρη διάλυση. Ηδη τίθενται σε εφαρμογή η απαξίωση, η ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών και άλλων υπηρεσιών των δήµων , οι µαζικές απολύσεις εργαζοµένων, η µετακύληση του κόστους των υπηρεσιών στους δηµότες. Tο τελευταίο διάστημα υπηρεσιακές μονάδες καταργήθηκαν, μεθοδεύτηκε η εκποίηση της ακίνητης περιουσίας και μέσα από την ασφυκτική 'επιτροπία' στους Δήμους, εκμηδενίστηκαν ουσιαστικά οι πόροι που οφείλουν να διαθέτουν οι Δήμοι για την Παιδεία, τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό και κάθε άλλη κοινωνική παροχή. 
 
Πολίτες της Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης,

Οι συνθήκες αυτές υπονοµεύουν το µέλλον της χώρας, των παιδιών µας και αποτελεί αναγκαιότητα για όλους µας η πάλη για την ανατροπή τους, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε δήµο, σε κάθε εργασιακό χώρο. Ο αγώνας μας σήμερα είναι πρώτα απ’ όλα αγώνας επιβίωσης της Αυτοδιοίκησης και στη συνέχεια επαναπροσδιορισμού της σε νέες βάσεις. Δεν επιδιώκουμε τον εξωραϊσμό, αλλά την ανατροπή της βάρβαρης κυρίαρχης πολιτικής, την ανατροπή των συσχετισμών στη χώρα συνολικά και στις τοπικές κοινωνίες .

Στους αγώνες αυτούς η Δημοτική αρχή απαιτείται σήµερα να αναλάβει πρωτοπόρο ρόλο. Αυτό το ρόλο, αυτές τις ευθύνες δεν θέλει και δεν µπορεί να αναλάβει η σηµερινή Δηµοτική Αρχή. Γιατί από τη µια λειτουργεί ως υπάκουος εφαρµοστής των επιταγών της Κεντρικής Εξουσίας και από την άλλη, με τις επιλογές της, ανεξαρτήτως προθέσεων, εξυπηρετεί διαπλεκόµενα συµφερόντα. Γιατί οι προσωπικές φιλοδοξίες και στρατηγικές των στελεχών της, οδηγούν τον Δήµο σε διάλυση και απαξία.

Καθήκον της Δηµοτικής Αρχής είναι σήµερα να οργανώσει το συλλογικό αγώνα, να υπερασπίσει αρχές και αξίες.
  • Να βρεθεί αλληλέγγυα µε όλους τους δηµότες που πλήττονται από τα µέτρα της µνηµονιακής πολιτικής. Να υπερασπιστεί όσους γονατίζουν από δυσβάσταχτα δάνεια, φόρους, χαράτσια, όσους έχασαν η κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, όσους αντιµετωπίζουν προβλήµατα περίθαλψης , στέγασης ,σίτισης. Να δηµιουργήσει δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης, ενισχύοντας της Κοινωνικές Υπηρεσίες , στηριζόµενη στην αυτοοργάνωση των δηµοτών.
  • Nα αγωνιστεί ώστε να ανατραπούν τα σχέδια για εκποίηση της Δηµόσιας περιουσίας. Να µην επιτρέψει την εκχώρηση του φυσικού µας πλούτου σε όφελος των µεγαλοεπενδυτών. Παραλίες ελεύθερες για όλους τους πολίτες και διαχείριση τους µε κοινωνικό έλεγχο.
  • Να αγωνιστεί για να αποτραπεί η διάλυση των δομών υγείας και ειδικά του 'Ασκληπιείου' Νοσοκομείου.
  • Να υπερασπιστεί το ανθρώπινο πρόσωπο της πόλης απέναντι στην εµπορευµατοποίηση και ιδιωτικοποίηση και να προτάξει το κοινωνικό συµφέρον σε βάρος µεγάλων η µικρών ιδιωτικών συµφερόντων.
  • Να ενισχύσει τη δηµοκρατία και να καθιερώσει τη συµµετοχή των πολιτών στην άσκηση και τον έλεγχο της εξουσίας (συνελεύσεις γειτονιάς, δηµοψηφίσµατα συµµετοχικό προϋπολογισµό, στήριξη σε συλλογικότητες, φορείς, κινήµατα κλπ).
  • Να συµβάλει στην αλλαγή του θεσµικού πλαισίου λειτουργίας των Δήµων, να διεκδικήσει αυξηµένη χρηµατοδότηση από την Κεντρική εξουσία.
  • Να διεκδικήσει ανάπτυξη µε σεβασµό στο περιβάλλον και στις ανάγκες των πολιτών για παιδεία, υγεία, πολιτισµό & αθλητισµό.

Συμπολίτες και συμπολίτισσες,

Σας καλούµε στη βάση των παραπάνω αρχών να παλέψουµε µαζί, να συγκροτήσουµε µια νέα, µαζική, αγωνιστική, ανατρεπτική δηµοτική κίνηση. 
 
Μια δημοτική κίνηση που θα αντιτάξει στην ιδιοτέλεια, στο ψέμα, στους εκβιασμούς, στους παραγοντισμούς μια άλλη λογική, μια άλλη ηθική, μια άλλη αισθητική για την τοπική αυτοδιοίκηση και τη δημοκρατία που αγκαλιάζει και υπολογίζει όλους τους πολίτες και τον καθένα ξεχωριστά.

Μια δηµοτική κίνηση µε δηµοκρατική οργάνωση, λειτουργία και ανοιχτές διαδικασίες, όπου κυρίαρχο αποφασιστικό όργανο θα είναι η συνέλευση των μελών της. Με κινηµατική αντίληψη και πρακτική.

Μια κίνηση που έχει σκοπό να κινητοποιήσει να ενοποιήσει και να εκφράσει κάθε δημοκρατικό πολίτη του δήµου µας, που ανεξάρτητα από κοµµατική η ιδεολογική τοποθέτηση, επιθυµεί να συµβάλλει στην οργάνωση της αντίστασης απέναντι στις πολιτικές του νεοφιλελευθερισµού και των Μνηµονίων που ασκούνται σήµερα από την κυβέρνηση.
 
Μια κίνηση που θα στηρίζεται και θα στηρίζει κάθε κίνηµα πολιτών, συλλογικότητα, φορέα που παλεύει για την βελτίωση της ζωής των δηµοτών αλλά και την αλλαγή των συνθηκών στη χώρα µας
.
Σας καλούμε να δημιουργήσουμε μιά κίνηση που θα εγκαινιάσει μια νέα εποχή στη διακυβέρνηση του Δήμου.
 
ΟΡΑΜΑΤΙΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ για να μετατρέψουμε την πόλη μας :

  • σε μια πόλη με ΦΥΣΙΚΕΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ που θα αναδεικνύονται και θα αξιοποιούνται σε όφελος των δημοτών και όχι των μεγαλοσυμφερόντων που τις λυμαίνονται
  • σε μια πόλη που θα είναι ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ και ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, τομείς μέχρι σήμερα υποβαθμισμένους στη περιοχή μας
  • σε μια πόλη που θα αποτελέσει πυρήνα ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ για το σύνολο των συμπολιτών μας που πλήττονται από την οικονομική κρίση
  • σε μια πόλη που θα λειτουργεί ως ΚΥΤΤΑΡΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ αγκαλιάζοντας όλους τους δημότες, μακριά από προσωπικές φιλοδοξίες και συμφέροντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου