Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Έκθεση φόρος τιμής σε δύο εμβληματικούς δημάρχους - Εγκαίνια αύριο (1/3) από τον ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλο

Αφιέρωμα σε δύο εμβληματικούς δημάρχους, που καθόρισαν τη λειτουργία και το μέλλον των πόλεών τους, τον Ανδρέα Λεντάκη στον Υμηττό και τον Χρήστο Μιχαλόπουλο στη Δάφνη, οργανώνει το Μουσείο Μπουζιάνη από την 1η Μαρτίου.

Η έκθεση με το φωτογραφικό και τεκμηριακό υλικό από τη δράση και το έργο των δύο ιστορικών δημάρχων, πληροφορεί τους νεότερους και συγκινεί τους παλαιότερους, υπενθυμίζοντας τους αγώνες και τις κατακτήσεις δύο δημάρχων που έγραψαν ιστορία σε μια εποχή που τίποτε δεν ήταν δεδομένο στην τοπική αυτοδιοίκηση.


Στους ορόφους του υπερσύγχρονου πολιτιστικού κέντρου του Μουσείου Μπουζιάνη, δίπλα στην κατοικία-μουσείο του ζωγράφου, η έκθεση συμπυκνώνει τους σταθμούς στην πορεία του διανοούμενου Έλληνα ομογενή από την Αιθιοπία, Ανδρέα Λεντάκη, αγωνιστή της Νεολαίας Λαμπράκη, κρατούμενου της χούντας στον οποίο ο Μίκης Θεοδωράκης αφιέρωσε τα «Τραγούδια του Αντρέα». Διετέλεσε δήμαρχος Υμμητού τρεις θητείες (1978, 1982, 1986).

Ο θεσμός του Ε.Α.Π. (Ελεύθερου Ανοικτού Πανεπιστημίου) με την τότε υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη, το Θέατρο Βράχων Υμηττού-Βύρωνα, τα υπαίθρια-διεθνή Συμπόσια Γλυπτικής, οι Κινηματογραφικές Λέσχες (στη γειτονιά), είναι, ενδεικτικά, κάποιες από τις καινοτομίες που εισήγαγε τα χρόνια της θητείας του.

Ακόμα παλαιότερος δήμαρχος, και ηλικιακά μεγαλύτερος από τον Ανδρέα Λεντάκη, ήταν ο Χρήστος Μιχαλόπουλος στον οποίον αφιερώνεται το άλλο σκέλος της έκθεσης. Ο μαχητής, ο ενοχλητικός στις διεκδικήσεις του στα υπουργεία, δήμαρχος Δάφνης εκλέχθηκε για πρώτη φορά δήμαρχος της πόλης το 1954 ενώ κατά τη διάρκεια της θητείας του, που κράτησε 35 χρόνια, ασχολήθηκε με την ανάπτυξη της Δάφνης σε όλους τους τομείς (παιδεία, πολιτισμό, ύδρευση, συγκοινωνίες, κ.λ.π.).

Επέβαλε τέλη στις ιδιωτικές εταιρείες Πάουερ, Ούλεν και Μποδοσάκη, έλυσε το αποχετευτικό πρόβλημα της Δάφνης, εγκατέστησε δημοτικό φωτισμό και κατασκεύασε παιδικούς σταθμούς και σχολεία για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

Όπως και άλλοι δήμαρχοι ΕΑΜικής πολιτικής καταγωγής, ο Χρήστος Μιχαλόπουλος, εξορίστηκε πολλές φορές για τις πολιτικές του πεποιθήσεις ενώ κατά τη διάρκεια της πολυετούς δημαρχιακής του θητείας υπέστη πολλές αργίες από τα καθήκοντά του.


Η έκθεση, που εγκαινιάζεται αύριο (1/3) από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, είναι πρωτοβουλία του δημάρχου Δάφνης-Υμηττού Mιχάλη Σταυριανουδάκη.

Σαν «αναγνώριση της δημιουργικής παρουσίας των δύο εμβληματικών ανθρώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και συνεκτικός κρίκος και κοινό σημείο αναφοράς και ενότητας των δύο δήμων, Δάφνης και Υμηττού».

Συμβολικά, ως εικαστικός φόρος τιμής στην αρμονική συνύπαρξη των δύο περιοχών, στον χώρο της έκθεσης που επιμελείται η Ελένη Κυπραίου, παρουσιάζονται ελαιογραφίες του Σπύρου Βασιλείου με θέμα τον Υμηττό. Οι ιστορικές αποτυπώσεις τοπίων που έχουν αλλάξει του Σπ. Βασιλείου βρίσκονται σε ζωντανό διάλογο με τις πορσελάνινες «Δάφνες» του 'Αγγελου Παπαδημητρίου, διατηρώντας τον μύθο της νύμφης των δασών που γοήτευσε με την ομορφιά της τον Απόλλωνα και για να σωθεί από την καταδίωξή του, μεταμορφώθηκε σε δέντρο, αποποιείται την ουράνια μορφή της και προσλαμβάνει τα χαρακτηριστικά της καθημερινότητας.


ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου