Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

"Θέλουμε να είμαστε αυτόνομοι και κοινωνικά χρήσιμοι"

Σε διαδικασία επανεκκίνησης βρίσκεται η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της 2ης Πανελλαδικής της Συνδιάσκεψης στις 20-22 Νοεμβρίου, η οποία έχει διπλή στόχευση.

Πρώτον, την αναζήτηση ενός νέου πολιτικού σχεδίου μετά τη συμφωνία που υπογράφηκε με τους δανειστές, αλλά και τη νέα εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεύτερον, την οργανωτική ανασυγκρότηση της Νεολαίας μετά την αποχώρηση της πλειονότητας των μελών του Κεντρικού Συμβουλίου το καλοκαίρι.

Όπως εξηγούν στελέχη της Νεολαίας στην "Αυγή", "χτίζουμε μια οργάνωση που θα κοιτάξει μπροστά, χωρίς να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος". "Θέλουμε μια αυτόνομη Νεολαία, που δεν θα είναι χειροκροτητής της κυβέρνησης ούτε τασικός μηχανισμός κανενός. Αναζητούμε ένα νέο πολιτικό σχέδιο, το οποίο θα έχει αριστερή προοπτική και θα μεγιστοποιεί την κοινωνική χρησιμότητα μιας οργάνωσης που δεν θα κλείνεται στον εαυτό της" αναφέρουν χαρακτηριστικά.

"Δεν θα προσαρμοστούμε στο Μνημόνιο"

Σχετικά με το νέο πολιτικό σχέδιο και τον ρόλο που θα έχει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη της υπογραμμίζουν: "Δεν θα είμαστε κυβερνητική Νεολαία, δεν θα διστάσουμε ακόμη και να συγκρουστούμε με την κυβέρνηση, δεν θα επερωτήσουμε τις αρχές της Αριστεράς για να προσαρμοστούμε στις συνθήκες του Μνημονίου". Αντιθέτως, "θα είμαστε παρόντες όπου ανοίξουν μέτωπα πάλης της νέας γενιάς για την υπέρβαση της λογικής του Μνημονίου".

Μάλιστα, στη συζήτηση που έχει ανοίξει στην Επιτροπή Πολιτικής Απόφασης περιέχονται και πέντε σημεία κριτικής προς τις επιλογές της κυβέρνησης στην πορεία τής επτάμηνης διαπραγμάτευσης: η αστοχία της ανάλυσης για τον συσχετισμό δυνάμεων στην Ευρώπη, η υπερεκτίμηση της δύναμης του δίκαιου των επιχειρημάτων, η μη επάρκεια μονομερών πράξεων με ταξικό πρόσημο, η επιλογή εξάντλησης των αποθεματικών κρατικών φορέων αντί της στάσης πληρωμών, η μεγάλη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Κριτική γίνεται επίσης και στο ότι "θα έπρεπε να έχει λειτουργήσει η εσωτερική δημοκρατία στο κόμμα πριν ληφθούν οι κρίσιμες αποφάσεις".

Αν και υπάρχουν και προβληματισμοί σχετικά με τη δυνατότητα άσκησης μιας πολιτικής στον αντίποδα του φιλελευθερισμού μέσα στο υπάρχον πλαίσιο της Ευρωζώνης, κυρίαρχη εκτίμηση στις τάξεις της Νεολαίας είναι ότι η Ευρώπη αποτελεί την ελάχιστη οντότητα για ταξική πάλη.

Μάλιστα, η Νεολαία αναγνωρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταφέρει να παίξει τον ρόλο του καταλύτη στην Ε.Ε. με τη συγκρότηση ενός ευρύτερου μπλοκ ενάντια στη λιτότητα με κομμάτια των πρασίνων και της Σοσιαλδημοκρατίας. Στην ίδια κατεύθυνση, η Νεολαία εξετάζει συμμαχίες με κινήματα που δεν εντάσσονται παραδοσιακά στην επίσημη ευρωπαϊκή Αριστερά (GUE), όπως το γερμανικό Blockupy και το μέτωπο ενάντια στην TTIP.

Μαζική παρουσία σε κοινωνία και κινήματα

Στο οργανωτικό σκέλος, υπάρχουν, ήδη, ενθαρρυντικά σημάδια για την ανασυγκρότηση των Οργανώσεων Μελών. Σύμφωνα με τα στελέχη της Νεολαίας, μετά τις εκλογές έχουν προσεγγίσει την οργάνωση πολλά νέα μέλη, ειδικά από τον χώρο των μαθητών. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Νεολαίας για τη 2η Συνδιάσκεψη, η μαζική δράση της νέας γενιάς "αποτελεί και τη βασική προϋπόθεση για τη χάραξη μιας διαφορετικής πορείας από αυτή που επιβάλλει ο νεοφιλελευθερισμός".

Επίσης, η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνει κάλεσμα στον κόσμο που αποστασιοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα να δώσει το "παρών" στην ανασυγκρότηση της οργάνωσης, τονίζοντας ότι υπάρχουν κοινοί προβληματισμοί που θα πρέπει να εξεταστούν διεξοδικά. Επιπλέον, επιδιώκεται συνάντηση σε κινητοποιήσεις και με τα μέλη που αποχώρησαν.

Διαρκής δίαυλος επικοινωνίας υπάρχει και με το κόμμα, το οποίο θεωρείται ιδιαίτερης σημασίας την ανασυγκρότηση της Νεολαίας, γι' αυτό και έχει προγραμματιστεί μια συνεδρίαση της Π.Γ., πιθανότατα τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου, ειδικά για το θέμα της Νεολαίας, αλλά και γενικότερα για νεολαιίστικα ζητήματα.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αποφασιστεί η μεταφορά των γραφείων της οργάνωσης από το κτήριο που τη φιλοξενούσε για μια δεκαετία στην οδό Θεμιστοκλέους σε άλλο κτήριο, στην πλατεία Αυδή στον Κεραμεικό, το οποίο θα αποτελεί παράλληλα πολιτιστικό πολυχώρο.

Πηγή: www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου