Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Κυβερνητικές πηγές: Η δέσμευση για διερεύνηση της διαπλοκής αποτελεί πραγματικότητα

"Δύο χρόνια μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση το Γενάρη του 2015 η πάγια πολιτική δέσμευση για διερεύνηση του τριγώνου της διαπλοκής
αποτελεί πραγματικότητα".

Αυτά σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, με την ολοκλήρωση του έργου της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων και των επιχειρήσεων ΜΜΕ από τις τράπεζες.

Τονίζουν ότι "χρειάστηκαν μόλις εννέα μήνες και οι καταθέσεις - ομολογίες των ίδιων των πρωταγωνιστών για να καταρριφθούν τα ψέματα δεκαετιών και να πέσει φως στις υπόγειες συνδιαλλαγές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με τα Μέσα Ενημέρωσης και τις τράπεζες" και ότι "αποδείχθηκε σε όλο το πανελλήνιο ότι βασικός πυλώνας της παραγωγής πολιτικής ήταν επί δεκαετίες η ίδια η διαπλοκή με τις τράπεζες να έχουν μετασχηματιστεί σε κουμπαρά για την εξυπηρέτηση των κοινών τους συμφερόντων".

Οι ίδιες πηγές ασκούν δριμεία κριτική στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τους για "θράσος" να επιμένουν ότι "μέχρι να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση δεν υπήρχε διαπλοκή" και να "εφευρίσκουν διαπλοκή του ΣΥΡΙΖΑ'".

Επισημαίνουν σε αυτό το πλαίσιο ότι το κόμμα του κ. Μητσοτάκη "χρωστάει στις τράπεζες 221 εκατ. ευρώ και δεν έχει πει ακόμη πώς και πότε θα τα ξεπληρώσει" και πως ο πρόεδρος της ΝΔ "δανείστηκε για τον Κήρυκα Χανίων δάνεια εκατομμυρίων ευρώ και εδώ και 11 χρόνια δεν έχει αποδώσει ούτε ένα ευρώ". Επιπλέον παραθέτουν εκτενή παραρτήματα αναφορικά τόσο με την περίπτωση του Κήρυκα Χανίων, καθώς επίσης και για τα δάνεια του "Πρώτου Θέματος", τα δάνεια στον Σταύρο Ψυχάρη και τον ΔΟΛ, τα δάνεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Επισημαίνουν ότι για όλα αυτά που προκύπτουν από την Εξεταστική Επιτροπή θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη, στην οποία παραπέμπεται το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής.

Και υπογραμμίζουν ότι "όλοι οι εμπλεκόμενοι, ανεξαρτήτως ονόματος ή θεσμικού ρόλου, θα λογοδοτήσουν επιτέλους στις αρμόδιες δικαστικές Αρχές, οι οποίες καλούνται να επιτελέσουν δίχως καθυστερήσεις και πρακτικές του παρελθόντος το έργο τους".

Παραδόθηκε στον πρόεδρο της Βουλής το τελικό πόρισμα της Εξεταστικής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ από τράπεζες. Προηγήθηκε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τη διαπλοκή.

Με διαφορετικές εκτιμήσεις ως προς το φαινόμενο της διαπλοκής και κάτω από υψηλούς τόνους, έπεσε η αυλαία των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής, που διερεύνησε επί εννιά μήνες τη νομιμότητα των δανειοδοτήσεων κομμάτων και ΜΜΕ από τράπεζες, δίνοντας έτσι και το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα διεξαχθεί την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου η συζήτηση του πορίσματος της στην Ολομέλεια.

Το τελικό πόρισμα των 965 σελίδων, παραδόθηκε απόψε στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση από τον πρόεδρο της Εξεταστικής Αντώνη Μπαλωμενάκη.

Κατά την τελευταία συνεδρίαση της Εξεταστικής, κυβέρνηση και αντιπολίτευση διαφώνησαν ως προς τα συμπεράσματα του πορίσματος της πλειοψηφίας και κατέθεσαν τις δικές τους γνώμες και θέσεις που συνοδεύουν το τελικό κείμενο.

Κατά την ψηφοφορία επί της πορισματικής εισήγησης της πλειοψηφίας, υπέρ ψήφισαν οι 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ενώ την καταψήφισαν οι 8 βουλευτές από ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή και δύο βουλευτές που εκπροσωπούσαν το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων, δήλωσαν «παρών».

Υπερψηφίστηκε επίσης από όλα τα μέλη της Εξεταστικής πλην του κόμματος της ΝΔ, η πρόταση της πλειοψηφίας να σταλεί ως έχει το τελικό κείμενο στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, προκειμένου να ερευνήσει τις υποθέσεις στις οποίες υπάρχουν αδικήματα.

Διαβάστε:


    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου