Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Στρατευμένοι στα λόμπυ ή ανίκανοι; Το απόλυτο υπόδειγμα αντιφάσεων οι δήμαρχοι Αττικής


Με δεδομένο ότι οι λίγες εξαιρέσεις Δημάρχων γνωρίζουν ότι εξαιρούνται και συμφωνούν με ό,τι γράφω.
Όποιος προσπαθήσει να παρακολουθήσει την λογική συνέχεια της σκέψης των Δημάρχων της Αττικής στην διαχείριση των στερεών αποβλήτων θα «σαλτάρει».

Στην προσπάθειά τους μεγάλη ομάδα από αυτούς, που επηρεάζονται από την ΚΕΔΕ και τον πρόεδρό της

και είναι ενταγμένοι στο πολιτικό σχέδιο της ΝΔ και θέλουν να αποτύχει ο περιφερειακός σχεδιασμός (ΠΕΣΔΑ), ώστε να παραδώσουν την διαχείριση των απορριμμάτων στα ιδιωτικά λόμπυ των μεγαλοεργολάβων, καταλήγουν σε παράλογες λογικές.

Φωνάζουν το σύνθημα «να κλείσει η ΦΥΛΗ» και έχουν στο μυαλό τους να φτιάξουν μια «νέα Φυλή» κάπου αλλού. Η αποκέντρωση στη διαχείριση με πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, διαλογή στην πηγή, είναι ευχές για ξεκάρφωμα στο τοπικό τους σχέδιο χωρίς να κάνουν τίποτα για να γίνει πράξη.

Οι προτεραιότητές τους παραμένουν οι ίδιες. Η διαχείριση των χρημάτων από τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας κινούνται στην παλιά λογική χωρίς επενδύσεις (με ελάχιστες εξαιρέσεις) στην κατεύθυνση της αποκεντρωμένης διαχείρισης.

Το ωραίο σε αυτό είναι ότι όπου βρεθούν και όπου σταθούν κατηγορούν την κυβέρνηση, που δεν τους φτιάχνει τον σχεδιασμό. Να αποφασίσει δηλαδή η κυβέρνηση, πού θα μπουν στο Δήμο τους πχ τα μικρά πράσινα σημεία ή οι γωνιές ανακύκλωσης, που δεν χρειάζονται ειδικές περιβαλλοντικές άδειες, αλλά μόνο απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.

Κατηγορούν τα συλλογικά συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης για την διαχείριση των πόρων ανακύκλωσης, αλλά συντάσσονται με την ΚΕΔΕ, που έχει ξεσηκώσει θόρυβο ενάντια στο σχέδιο νόμου για την ανακύκλωση, το οποίο προσπαθεί να βάλει τάξη και επιτρέπει στους Δήμους να κάνουν εναλλακτικά συστήματα.

Να μην γίνει τίποτα. Να μην αλλάξει τίποτα. «Καλά τα είχαμε στήσει και περιμέναμε τους μεγαλοεργολάβους, αλλά ήρθαν τώρα αυτοί και μας χαλάνε το πάρτι.»

Δυστυχώς δίπλα σε αυτούς, που συνειδητά κάνουν ό,τι κάνουν, υπάρχουν και οι άλλοι που από ανικανότητα δεν μπορούν να περάσουν στην νέα λογική και εποχή. Ο κόσμος τρέχει με υπερταχεία κι αυτοί με το «κάρο της δημαρχίας» εξακολουθούν να μαζεύουν τα σκουπίδια.


Το μεγάλο πρόβλημα όμως είναι ότι είτε από πρόθεση, είτε από ανικανότητα για μια ακόμα φορά θα χαθεί η χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Το νέο ΕΣΠΑ προβλέπει ότι αν στην μέση της χρηματοδοτικής περιόδου 2014-2020, δηλαδή ΤΕΛΟΣ 2017, δεν έχει απορροφηθεί το 20% του προβλεπόμενου ποσού, τότε τα ποσά, που δεν απορροφήθηκαν μεταφέρονται αυτόματα σε άλλο κωδικό.

Είτε από πρόθεση, είτε από ανικανότητα υπάρχει κίνδυνος να χαθούν οι χρηματοδοτήσεις, (άλλωστε δυο ΕΣΠΑ μέχρι τώρα έχουν φαγωθεί για τίποτα), και να προστρέξουν μετά στους μεγαλοεργολάβους, που θα τους πληρώσουν για μια ακόμα φορά οι δημότες τους με την αύξηση των δημοτικών τελών.


ΥΓ: Όσοι θέλουν να καταλάβουν, ας βάλουν στην θέση τού πληθυντικού "δήμαρχοι" τον δήμαρχο της περιοχής τους και θα καταλάβουν.


* συντονιστής της Ν.Ε. Νότιας Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου