Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Το «Καλλίπολις» καλεί στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα

Παρασκευή 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος - Όλοι & Όλες στο Σύνταγμα στις 6.00μμ

Αγαπητές φίλες και φίλοι του Χώρου Πολιτισμού και Αλληλεγγύης «Καλλίπολις»

Εν μέσω πανδημίας που προκλήθηκε από τον τρόπο που εκμεταλλευόμαστε την φύση και τους φυσικούς πόρους ψηφίστηκε το «αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο».


Ο Νόμος Χατζηδάκη ακυρώνει αποτελεσματικά τη δημόσια διαβούλευση,
• δίνει την ευκαιρία να παρακαμφθούν σημαντικές γνωμοδοτήσεις των Δημόσιων αρχών για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των έργων,
• καταργεί τους τοπικούς Φορείς Διαχείρισης, οι οποίοι δημιουργήθηκαν βάσει των αρχών της συνδιαχείρισης και συμμετοχής της Ατζέντας 21, με τη συμμετοχή τοπικών φορέων. Τώρα, η διαχείριση των περιοχών Natura 2000 τίθεται υπό έναν οργανισμό που έχει διοριστεί από την κεντρική κυβέρνηση,
• επενδύσεις με σημαντική επιβάρυνση για το περιβάλλονεπιτρέπονται εκ των προτέρων σε περιοχές Natura 2000 και σε φυσικά οικοσυστήματα ευπαθών και κοντά σε εξαφάνιση ειδών,
• μεταφέρει τις Εκτιμήσεις Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από το κράτος σε ιδιωτικούς «αξιολογητές», οι οποίοι επιλέγονται τυχαία, αλλά πληρώνονται από τους ίδιους τους επενδυτές(!)
• αλλάζει τις τεχνικές προδιαγραφές για τους Χάρτες Δασών. Αξίζει να σημειωθεί πως έως το 2019, η Ελλάδα κατάφερε να επικυρώσει δασικούς χάρτες για το 44% της επικράτειάς της, από 1% το 2015 (το υπόλοιπο μέρος ήταν σε εξέλιξη). Όλα αυτά πρέπει τώρα να επανεκτιμηθούν και να αλλάξουν (ή να ακυρωθούν).

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του
#SupportEarth, ανεξάρτητου δικτύου συσπείρωσης περιβαλλοντικών και κοινωνικών συλλογικοτήτων, καλούμε και εμείς σε μαζική διαμαρτυρία στο Σύνταγμα την Παρασκευή 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στις 18:00.

«Καλούμε κάθε άνθρωπο στην Αθήνα να παραστεί και να συμμετέχει ενεργά στη διαμαρτυρία που θα συνδέει τις διεκδικήσεις για το περιβάλλον με μια σειρά ανεξάρτητων και ανοιχτών καλλιτεχνικών δράσεων».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου