Οι άμεσες νομοθετικές αλλαγές για την αποκατάσταση των φορολογικών αδικιών και δημιουργία αναπτυξιακού κλίματος βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με εκπροσώπους της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων.

Ο Αλ Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι θα δημοσιοποιήσει τις προτάσεις το κόμματος για την οικονομία πριν την έναρξη της διαπραγμάτευσης με την τρόικα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, και κάλεσε τους εκπροσώπους της επιμελητηριακής κοινότητας σε μόνιμη επικοινωνία και συνεργασία προκειμένου οι προτάσεις τους να συνεκτιμώνται στη χάραξη της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι στο πλαίσιο των επαφών που έχει ενόψει της ΔΕΘ κάλεσε πρώτους τους εκπροσώπους της επιμελητηριακής κοινότητας, σε μια προσπάθεια να ενημερωθεί για την πραγματική εικόνα της αγοράς και να ακούσει συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις που θα βγάλουν την οικονομία και τη χώρα από την κρίση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προανήγγειλε ειδικές εκδηλώσεις, από το κόμμα, για την οικονομία στο αμέσως προσεχές διάστημα, καθώς αναγκαία προϋπόθεση για να υπάρξει επιστροφή στην ανάπτυξη είναι η ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και της παραγωγικής βάσης, που μπορούν να πετύχουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τρεις με τέσσερις φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ωστόσο, ο Αλ Τσίπρας, επισήμανε το κυρίαρχο ρόλο που θα παίξουν τόσο οι επικείμενες επαφές της κυβέρνησης με την τρόικα όσο και οι εξελίξεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και στα βόρεια.

Επιπλέον τόνισε ότι "όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει την κυβέρνηση, θα προχωρήσει άμεσα σε νομοθετικές αλλαγές για την αποκατάσταση των φορολογικών αδικιών και τη δημιουργία αναπτυξιακού κλίματος, με ρυθμίσεις των «κόκκινων» δανείων, των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, τη μείωση του κόστους ενέργειας κ.λπ".

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι" πρόθεσή του είναι η σύνταξη ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας σε συνεργασία με κοινωνικούς και επιχειρηματικούς φορείς, αλλά και όσες πολιτικές δυνάμεις το επιθυμούν. Στόχος μας είναι να συνάψουμε μια νέα κοινωνική συμφωνία και να πετύχουμε μια ευρύτερη κοινωνική συστράτευση".

Ενώ πρόσθεσε τη θέση του κόμματός του για τη στήριξη του επιμελητηριακού θεσμού, καθώς θεωρεί τα επιμελητήρια βασικούς φορείς για την ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο.

Απ' την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των επιμελητηρίων ανέπτυξαν στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις θέσεις και της προτάσεις τους για τα προβλήματα του κλάδου, κυρίως δε για το ζήτημα των κόκκινων δανείων.

Ειδικότερα, ο Κων. Μίχαλος και η Διοικητική Επιτροπή της ΚΕΕ κατέθεσαν τις προτάσεις της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και συγκεκριμένα ανέφερε ότι για το θέμα των «κόκκινων δανείων» θα πρέπει να υπάρξει η θέσπιση ενός πλαισίου που θα διαχωρίζει τους οφειλέτες, προκειμένου να στηριχθούν οι επιχειρήσεις που μπορεί να είναι υπερχρεωμένες, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν βιώσιμες. Αυτό θα επιτευχθεί με την αναπροσαρμογή του χρέους σε επίπεδο που να καθιστά δυνατή την εξυπηρέτησή του.

Θα πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε μια δεύτερη ευκαιρία μέσω της ταχείας επικύρωσης προσυμφωνημένων διαδικασιών αναδιάρθρωσης που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε βελτίωσης της αποδοτικότητας, της ρευστότητας και της φερεγγυότητας των επιχειρήσεων αυτών.

Στις γενικές αρχές του νέου πλαισίου θα πρέπει να προβλέπεται διάκριση ανάμεσα στον δανεισμό προς τις πολύ μικρές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε σχέση με τις μεγάλες επιχειρήσεις. Επίσης, θα πρέπει να προβλεφθεί μια εξωδικαστική αναδιάρθρωση των οφειλών.

Για το φορολογικό οι εκπρόσωπο των επιμελητηρίων πρότειναν τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στα κέρδη των επιχειρήσεων στο 15%, τη μείωση των συντελεστών προκαταβολής φόρου εισοδήματος στο 30% για τις προσωπικές επιχειρήσεις και στο 60% για τις Α.Ε., ενώ για τα φυσικά πρόσωπα πρότειναν αφορολόγητο 7.000 ευρώ και ανώτατο συντελεστή φορολόγησης το 32%.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν οι εκπρόσωποι της ΚΕΕ στο εξοντωτικό ποινολόγιο, όπως είπαν, της εφορίας, ζητώντας τον εξορθολογισμό του και κυρίως την παύση της προσωποκράτησης. Τόνισαν δε ότι πρέπει να υπάρξει άμεσα μια ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές από 25 έως 100 μηνιαίες δόσεις, ανάλογα με το ύψος της οφειλής, καθώς και τη σημαντική μείωση του ΦΠΑ.

Για το ασφαλιστικό το προεδρείο της ΚΕΕ τόνισε την ανάγκη για τη θέσπιση μιας αποτελεσματικής και εφαρμόσιμης ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία με κεφαλαιοποίησή τους και αποπληρωμή σε 100 μηνιαίες δόσεις.

Μάστιγα χαρακτήρισαν οι εκπρόσωποι των επιμελητηρίων την αδήλωτη εργασία τόσο για την κοινωνία όσο και για τις υγιείς και νομοταγείς επιχειρήσεις που δέχονται αθέμιτο ανταγωνισμό από τους επιχειρηματίες που αποκομίζουν τεράστια κέρδη από τη μαύρη εργασία.

Ζήτησαν, δε, την άμεση ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού του υπουργείου Εργασίας.

Σε ό,τι αφορά στο μείζον πρόβλημα της αγοράς, την έλλειψη ρευστότητας, επισημάνθηκε ότι είναι απαραίτητο να αλλάξει η στάση από την πλευρά των τραπεζών, τα επιτόκια χορηγήσεων των οποίων παραμένουν απαγορευτικά για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Ακόμη, είναι ανάγκη να δοθεί το ταχύτερο δυνατόν λύση στο θέμα των «κόκκινων δανείων», καθώς και στην αποπληρωμή των οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες.

Τέλος, στη συνάντηση τονίστηκε η ανάγκη για ριζική αναμόρφωση της φορολογίας ακινήτων, η οποία σήμερα αγγίζει τα όρια της δήμευσης.

Πηγή: www.avgi.gr