Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2015

Kaspersky: Ο 1 στους 4 ξεχνάει ή χάνει το backup των δεδομένων του

Όλοι μας ξέρουμε τι είναι το backup ή ελληνιστί «αντίγραφο ασφαλείας».

Είτε κάποιος χρησιμοποιεί τον Η/Υ όλο το εικοσιτετράωρο, είτε μια φορά την εβδομάδα, όλοι μας ανεξαιρέτως έχουμε αρχεία που θέλουμε
να τα σώσουμε και να τα διαφυλάξουμε, είτε από εχθρικές ενέργειες, είτε από απλά ένα σφάλμα του ίδιου του υπολογιστή (hardware, λογισμικού, που μπορεί να απαιτήσει ολική διαγραφή των πάντων ( γνωστό και ως format).

Το backup λοιπόν είναι η διαδικασία, κατά την οποία δημιουργούμε και φυλάσσουμε αντίγραφο των σημαντικών μας δεδομένων, ώστε σε οποιαδήποτε περίπτωση που αναδυθεί ένα λάθος στον υπολογιστή, να υπάρχει η δυνατότητα επαναφοράς τους.

Όπως είναι λογικό όμως, για να πραγματοποιηθεί η επαναφορά αυτή, θα πρέπει να ξέρουμε και πού φυλάξαμε τα δεδομένα μας!

Καλό θα ήταν σε αυτό το σημείο να μη βάλουμε τα γέλια (ή τα κλάματα αναλόγως!) και να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας.

Πραγματικά συμβαίνει κατά κόρον (σε εμένα προσωπικά πάμπολλες φορές) και για αυτόν τον λόγο θα πρέπει να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή πού έχουμε αποθηκεύσει το αντίγραφο ασφαλείας μας, καθώς αν δεν το βρίσκουμε, τότε ακυρώνεται το νόημα του αντιγράφου, και κατά συνέπεια η ίδια η ασφάλεια των δεδομένων.

Δυστυχώς, αρκετοί χρήστες ακόμα εν έτει 2015, κρατούν αντίγραφα ασφαλείας, αλλά επί της ουσίας τα έχουν χάσει επειδή δε θυμούνται πού τα φύλαξαν!

Μια έρευνα της Kaspersky Lab και της B2B International έδειξε ότι σχεδόν ένας στους τέσσερις χρήστες, περίπου το 24%, που διατηρούσε backup - αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων του, κατέληξε να τα χάσει. Σήμερα ως γνωστό, οι πληροφορίες είναι ιδιαίτερα πολύτιμες, οπότε είναι σημαντικό ο χρήστης όχι μόνο να δημιουργεί αντίγραφα των αρχείων του σε περίπτωση που αυτά χαθούν, αλλά να το κάνει και σωστά.

Η έρευνα ανέδειξε επίσης, ότι η δημιουργία backup αντιγράφων ασφαλείας δεν εγγυάται ότι τα δεδομένα δεν θα χαθούν. Τα φυσικά μέσα αποθήκευσης, όπως οι σκληροί δίσκοι και τα USB, παρέμειναν η πιο δημοφιλής μέθοδος για τη δημιουργία και τη διατήρηση αντιγράφων ασφαλείας, με το 87% των ερωτηθέντων να τα χρησιμοποιεί, ενώ μόλις το 12% χρησιμοποιεί υπηρεσίες Cloud.

Ωστόσο, εκείνοι που προτίμησαν φυσικά μέσα αποθήκευσης, δηλαδή σχεδόν ένας στους τέσσερις χρήστες, είχαν υποστεί ανεπανόρθωτη απώλεια δεδομένων, επειδή η συσκευή αποθήκευσης είχε χαθεί, είχε χαλάσει ή είχε κλαπεί. Η έρευνα αποκάλυψε επίσης, ότι ενώ η συντριπτική πλειοψηφία (92%) των ερωτηθέντων αποθηκεύει τις εμπιστευτικές της πληροφορίες (όπως email, φωτογραφίες, ακόμα και οικονομικά δεδομένα), στις συσκευές, λιγότερο από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων είχε σκεφτεί να δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας. Το 29% των χρηστών δεν έλαβε τέτοιου είδους μέτρα ασφάλειας και το 11% δεν είχε καν την πρόθεση να το πράξει μελλοντικά.

Η κυρία Elena Kharchenko, Head of Consumer Product Management της Kaspersky Lab ανέφερε στην δήλωσή της μεταξύ άλλων:

«Υιοθετώντας μια συστηματική προσέγγιση στη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας, οι χρήστες μπορούν να προστατεύσουν τα δεδομένα τους. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αποφασίσουν ποιες πληροφορίες είναι οι πιο πολύτιμες για αυτούς και να δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας σε τακτική βάση. Ο βέλτιστος τρόπος για ασφαλή διατήρηση σημαντικών πληροφοριών είναι σε κρυπτογραφημένους φακέλους, οι οποίοι θα αποθηκεύονται τόσο σε φυσικά μέσα όσο και σε cloud περιβάλλον αποθήκευσης. Έτσι, θα προστατεύονται τα δεδομένα των χρηστών, ακόμη και σε εξαιρετικά απίθανες περιπτώσεις».

Θα πρέπει να δείχνουμε μεγάλη προσοχή με τα δεδομένα μας λοιπόν. Σίγουρα πρέπει να κρατάτε αντίγραφα, αλλά απλώς να τα αποθηκεύουμε σε ένα μέρος του σκληρού δίσκου, ή σε έναν εξωτερικό δίσκο / USB Stick, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα έχουμε «ασφαλίσει». Οι δίσκοι και τα USB Stick είναι ευάλωτα και με την πάροδο του χρόνου αλλά και από διάφορους εξωγενείς παράγοντας αλλοιώνονται ή καταστρέφονται, με αποτέλεσμα να απωλέσετε τα δεδομένα σας.

Πηγή: www.sinergasia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου