Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου 2016

Διεθνές βραβείο στον Έλληνα φωτογράφο Άρη Μεσσήνη για τις εικόνες των προσφύγων - Φωτογραφίες από το BBC

Ο κ Μεσσήνης είπε ότι ποτέ δεν πίστευε ότι θα καλύψει
αυτό το
είδος της ιστορίας στη δική του χώρα, την Ελλάδα
Έχει καλύψει τις συγκρούσεις στη Λιβύη και τη Συρία και ξεχώρισε αμέσως για το ταλέντο του.

Ο Άρης Μεσσήνης ωστόσο, ο έλληνας φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) κέρδισε το Σάββατο το βράδυ το βραβείο Visa d' or news του διεθνούς φεστιβάλ φωτοειδησεογραφίας Visa pour Image στο Περπινιάν, στη Νότια Γαλλία, για τις συγκλονιστικές φωτογραφίες του από τη μαζική άφιξη μεταναστών το 2015 στη Λέσβο.


Αυτό το χρυσό βραβείο στην κατηγορία των ειδήσεων ανακοινώθηκε κατά το κλείσιμο της εβδομάδας του φεστιβάλ που είναι αφιερωμένη στους επαγγελματίες φωτορεπόρτερ.

«Κατέγραψα τον αγώνα τους για μια καλύτερη ζωή», δήλωσε ο Άρης Μεσσήνης παραλαμβάνοντας το βραβείο.

Το Γαλλικό Πρακτορείο (Agence France-Presse) κέρδισε για δεύτερη συνεχή χρονιά το μεγαλύτερο βραβείο αυτού του φεστιβάλ, που θεωρείται το μεγάλο ραντεβού της φωτοειδησεογραφίας.

Πέρυσι ο Μπουλέντ Κιλίτς, τουρκικής υπηκοότητας και υπεύθυνος για το φωτορεπορτάζ στο γραφείο του Γαλλικού Πρακτορείου στην Τουρκία, είχε τιμηθεί με το ίδιο βραβείο για τις εικόνες του από τη διέλευση των τουρκοσυριακών συνόρων από τους πρόσφυγες τον Ιούνιο του 2014.

«Ο φωτογράφος μας Άρης Μεσσήνης έκανε μια αξιοσημείωτη δουλειά πάνω στους μετανάστες με αυτή τη δυνατή και συγκινητική σειρά φωτογραφιών που αναστατώνει τον θεατή», συγχαίρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Γαλλικού Πρακτορείου Εμανουέλ Ογκ.

«Αυτό το Visa d' or ανταμείβει επίσης το σύνολο των ομάδων του AFP που καλύπτουν παντού στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή τη μεταναστευτική κρίση», προσθέτει.

Οι φωτογραφίες του έλληνα φωτογράφου -με τα σωσίβια γιλέκα και τα συντρίμμια πλοίων ξεβρασμένα σε απόκρημνη ακτή, ανθρώπους που φωνάζουν από τη χαρά τους που έφθασαν, επιχειρήσεις διάσωσης- έκαναν τον γύρο του κόσμου.

Υπεύθυνος φωτογραφίας στο γραφείο του Γαλλικού Πρακτορείου στην Αθήνα, ο 39χρονος Άρης Μεσσήνης, γιος φωτορεπόρτερ, εργάζεται από το 2003 για το AFP.

Η λιβυκή κρίση και κυρίως η μάχη της Σύρτης ήταν το 2011 ο πρώτος πόλεμος που κάλυψε. Πολύ γρήγορα ξεχώρισε με το ταλέντο και το θάρρος του.

Για την κάλυψη αυτή, τιμήθηκε το 2012 με το βραβείο Bayeux-Calvados των πολεμικών ανταποκριτών. Κάλυψε στη συνέχεια τον πόλεμο στη Συρία ενώ συνέχιζε παράλληλα να καλύπτει την ελληνική επικαιρότητα.


Το καλοκαίρι του 2015, η Λέσβος βρέθηκε στο επίκεντρο της μεταναστευτικής κρίσης.


Όποτε άφηνε την κάμερα
«Αυτό που με σοκάρει περισσότερο στην κάλυψη αυτού του θέματος είναι ότι σκέπτομαι πως δεν βρισκόμαστε σε πολεμική ζώνη. Πως δουλεύουμε σε ζώνη ειρήνης. Όμως τα συναισθήματα που περνούν από τον φακό μου είναι άξια μιας πολεμικής σκηνής»,
έγραψε σε άρθρο του που δημοσιοποιήθηκε από το μπλογκ του AFP «Making of».

«Είναι δύσκολο επίσης να πρέπει να μεταδώσεις τα βάσανα των ανθρώπων, τον πόνο τους, ενώ δεν διατρέχεις ο ίδιος κανέναν κίνδυνο. Όταν καλύπτεις έναν πόλεμο, απειλείσαι κι εσύ, είσαι λοιπόν κατά κάποιον τρόπο πιο πολύ στην ίδια θέση με τους ανθρώπους που φωτογραφίζεις», πρόσθεσε στο ίδιο άρθρο.

«Όμως εδώ δεν κινδυνεύεις καθόλου. Γι’ αυτό συχνά αφήνω τη μηχανή και βοηθάω. Είναι μια ανάγκη», υπογράμμισε.Ο κ Μεσσήνης έμεινε στη Λέσβο για μήνες για να φωτογραφίσει την κρίση

Εικόνες σαν κι αυτή τονίζουν πόσο ανασφαλές είναι το ταξίδι στο Αιγαίο για πολλούς μετανάστες

Πιο ασυνήθιστα, ο κ Μεσσήνης τεκμηρίωσε πώς λόφοι από σωσίβια σφέθηκαν πίσω
από μετανάστες που είχαν φτάσει στη Λέσβο

Αφού η βάρκα τους βυθίστηκε στο Αιγαίο, αυτοί οι Σύριοι πρόσφυγες διασώθηκαν από Έλληνα ψαρά

Ένα ζοφερό τοπίο ήταν το σκηνικό με τις τέντες αυτών των ανθρώπων στη Λέσβο

Η ανησυχία στα μάτια αυτού του ανθρώπου αποτελεί παράδειγμα της συγκίνησης
που
φέρνει για τη ζωή η φωτοειδησεογραφία του κ. Μεσσήνη

Αυτή η γυναίκα έχει μόλις φτάσει από την Τουρκία

Τουλάχιστον έξι παιδιά έχασαν τη ζωή τους αυτή την ημέρα, τον Δεκέμβριο του 2015,
όταν το σκάφος ανατράπηκε

Συνέλαβε αυτή την ήσυχη στιγμή, όταν οι μετανάστες κοιμόντουσαν
κάτω από τα αστέρια στο ελληνικό νησί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου