Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2016

Κρυολογεί ο Σόιμπλε, φτερνίζεται ο Στουρνάρας

του Κώστα Βαξεβάνη


Η φράση με την κυρία γνωστού αρχαίου επαγγέλματος που θέλει να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει είναι γνωστή.

Ο Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, είναι στον αντίποδα αυτής της λαϊκής ρήσης. Θέλει να καταστροφολογήσει , θέλει να βάλει φωτιά σε όλα και κυρίως στο Μαξίμου, θέλει να δείξει (όχι όμως και να αποδείξει) πως όλα είναι μαύρα και το κάνει σε κάθε ευκαιρία.

Έτσι ακόμη και όταν παρέδωσε στη Βουλή την ενδιάμεση έκθεση της ΤτΕ, η οποία προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ ακόμη και για φέτος, αλλά το 2017 αύξηση ΑΕΠ 2,5% και το 2018 αύξηση 3%, τον είπε τον κακό το λόγο. Ο καημός του και η προσωπική του πολιτική αφήγηση το επέβαλαν.

Έτσι έκανε και δηλώσεις οι οποίες δεν αναφέρονται στα συμπεράσματα της ΤτΕ αλλά στην απόφαση του Αλέξη Τσίπρα για το εφάπαξ επίδομα σε παππούδες και γιαγιάδες. Είπε συγκεκριμένα πως η κίνηση αυτή της κυβέρνησης εμπεριέχει κινδύνους γιατί «μειώνει σημαντικά το εκτιμώμενο περιθώριο ασφαλείας στην επίτευξη του στόχου του 2016».

Στην Ευρώπη ολόγυρα, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Γκάμπριελ, ο Ολάντ, ο Πιτέλα των Σοσιαλιστών της Ευρώπης ακόμη και ο Σούλτς είπαν πως τα μέτρα δεν σχετίζονται με το πρόγραμμα, μόνο ο Σόιμπλε, ο Μητσοτάκης και φυσικά ο Γιάννης Στουρνάρας είδαν μονομερείς ενέργειες και κινδύνους. Να πέσει φαντάζομαι έξω η οικονομία επειδή οι ηλικιωμένοι θα πάρουν μια κουραμάνα τα Χριστούγεννα και όχι σίγουρα το παντεσπάνι που τρώνε οι ανησυχούντες για τη μονομέρεια.

Και ναι μεν ο Σόιμπλε είναι αυτός που είναι και ο Μητσοτάκης είναι από σόι μπλε, αλλά ο Στουρνάρας δεν έχει δικαίωμα λόγω του θεσμικού του ρόλου να κάνει τέτοιες δηλώσεις και να κρίνει τις οικονομικές πολιτικές. Το καταστατικό της ΤτΕ λέει αντιθέτως πως εφαρμόζει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και την υποβοηθά .

Αλλά ο Στουρνάρας συνεχίζει να παίζει πολιτικό ρόλο και μάλιστα αυτό της μιας κορυφής στο τραγικό τρίγωνο όπου οι άλλες δύο κορυφές είναι ο Σόιμπλε και το πλατύ κόμμα των δανειστών εν Ελλάδι.

Κρυολογεί ο Σόιμπλε, φτερνίζεται ο Στουρνάρας.Δεν θέλω να φανταστώ το σενάριο να παθαίνει τίποτα εντερικές διαταραχές ο Βόλφγκανγκ, τι θα πάθουν στην ΤτΕ.

Το Κουτί της Πανδώρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου