Παρασκευή, 14 Απριλίου 2017

Επιχειρήσεις τύπου Φαρ Ουέστ στο Πάρκο Τρίτση, ενώ η ΚΕΔΕ με προσφυγή στο ΣτΕ επιλέγει να κοπεί η χρηματοδότηση

της Ηλέκτρας Βισκαδουράκη

Σε προσβολή στο Συμβούλιο της Επικρατείας της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που εξασφαλίζει σταθερή χρηματοδότηση για το Πάρκο Αντώνης Τρίτσης αποφάσισε να προχωρήσει η ΚΕΔΕ, αντιδρώντας στην εξασφάλιση μηνιαίας προσόδου ύψους 58.000 ευρώ προερχόμενη από την τακτική χρηματοδότηση των 66 δήμων της Αττικής.

Η εξέλιξη αυτή ακολούθησε την παρέμβαση του δημάρχου Ιλίου Ν. Ζενέτου, ο οποίος τη Δευτέρα απέστειλε συνεργείο καθαριότητας στο πάρκο, το οποίο αφαίρεσε παράνομα αντλία νερού που βρίσκεται εγκατεστημένη σε γεώτρηση.

Στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, ο Γ. Πατούλης υποστήριξε ένθερμα την πρόταση να προσβληθεί η ΚΥΑ στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αντιδρώντας στην περικοπή της τακτικής χρηματοδότησης των δήμων, δίνοντας συνέχεια στην κόντρα με τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, ο οποίος από την προηγούμενη θέση στο υπουργείο Περιβάλλοντος είχε δρομολογήσει τη σταθερή χρηματοδότηση του Πάρκου Τρίτσης.


Ενθυμήθηκε, μάλιστα, την ανεδαφική πρόταση για χρηματοδότηση του πάρκου από το Πράσινο Ταμείο ως εναλλακτική.

Πάντως, η επιχείρηση Ζενέτου να κόψει την παροχή νερού στο πάρκο, συνθέτει το παζλ της υπονόμευσης της προσπάθειας ανάταξης του πάρκου. Άλλωστε, ο δήμαρχος Ιλίου είχε αντιδράσει στη διοχέτευση 58.000 ευρώ μηνιαίως στο πάρκο από την τακτική χρηματοδότηση των δήμων.

“Φαίνεται ότι κάποιοι βλέπουν με πολύ κακό μάτι την προσπάθεια να διασωθεί το πάρκο” σχολιάζει ο Γ. Κομματάς, επικεφαλής της παράταξης "Αλληλεγγύη η Δύναμή μας" στον όμορο Δήμο Αγ. Αναργύρων - Καματερού.

“Από την πρώτη στιγμή ο κ. Πατούλης, αλλά και ο κ. Ζενέτος, που κόπτονται, υποτίθεται, για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Δυτικής Αθήνας και γενικότερα του Λεκανοπεδίου, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στον τρόπο χρηματοδότησης, ενώ ήταν ένας ρεαλιστικός τρόπος εξεύρεσης χρημάτων για την ανάταξη του πάρκου” τονίζει ο Γ. Κομματάς, προσθέτοντας:

“Εξάλλου, η αιτιολογική έκθεση του νομοθετήματος αναφέρει πολύ δίκαια και ορθά ότι ‘η περιβαλλοντική επιβάρυνση των δήμων της Αττικής με την λειτουργία των πόλεων πρέπει με κάποιο τρόπο να αντισταθμιστεί’. Έτσι, τα 58.000 ευρώ που κατανέμονται από την τακτική χρηματοδότηση των 66 δήμων της Αττικής σε μηνιαία βάση για το πάρκο είναι ελάχιστη επιβάρυνση για αυτούς. Πιστεύω ότι η Δικαιοσύνη θα αναγνωρίσει το δίκαιο του επιχειρήματος και θα απορρίψει την προσφυγή”.

η Αυγή


*** * ***

Από το 2010 ως το 2015 οι μειώσεις των ΚΑΠ έφτασαν τα 3.320 δισ ευρώ! Είδατε καμιά ΚΕΔΕ να προσφεύγει στο ΣτΕ για την παρέμβαση του κράτους στο αυτοδιοίκητο των ΟΤΑ; Όχι βέβαια... Δεν έκαναν τίποτα γιατί στην κυβέρνηση ήταν οι ομοϊδεάτες του κ. Πατούλη.

Προσφεύγουν τώρα για τα 696.000 που θα πάνε στο πάρκο Τρίτσης στην Δυτική Αθήνα. Είναι ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στο αλεύρι που λέει η λαϊκή παροιμία.


Ανεξάρτητα από το τι θα κάνουν οι δήμαρχοι της περιοχής, (πιστεύω πως δεν θα κάνουν απολύτως τίποτα) θα πρέπει να υπάρξει αγωνιστική απάντηση σε αυτήν την πρόκληση της ΚΕΔΕ απέναντι στους πολίτες της δυτικής Αθήνας.


Οι δημοτικές κινήσεις της αριστεράς και οι συλλογικότητες της περιοχής πρέπει να συντονίσουν τα βήματά τους και να απαντήσουν στους Πατούληδες της ΚΕΔΕ με μια μαχητική διαδήλωση στα γραφεία της ΚΕΔΕ.


Βεβαίως μπορούν να γίνουν και πολλές άλλες δράσεις όπως συναυλίες και συλλογή υπογραφών από τους επισκέπτες του πάρκου αλλά μόνο από αυτά δεν ιδρώνει το αυτί τους...

*** * ***

Τα 40 εκατομμύρια που δίνουν κάθε χρόνο στον δήμαρχο της Φυλής για εκμαυλισμό συνειδήσεων δεν τους πειράζουν. Για τα 696.000 που θα σώσουν το πάρκο Τρίτσης τούς έπιασε ο πόνος. Θέλουν την δυτική Αθήνα εσαεί σκουπιδότοπο. Είναι ελεεινοί υποκριτές.

*** * ***

Μετά το δελτίο τύπου του δήμου Ιλίου, που δόθηκε στην δημοσιότητα, και ανέφερε ότι ο δήμος Ιλίου έκανε προληπτική συντήρηση της αντλίας γεώτρησης στο πάρκο Τρίτση,
ερωτήθηκε σχετικά ο Γενικός Διευθυντής του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου Τρίτσης Τάσος Λύτρας.

Στην συνέντευξή του, αναλύει
λεπτομερώς όλο το ιστορικό της υπόθεσης με την γεώτρηση και την αντλία που προσπάθησε να αφαιρέσει ο Δήμος Ιλίου, για το πως έφτασαν στο Αστυνομικό τμήμα και πως η υπόθεση παίρνει τον δρόμο της Δικαιοσύνης.

Τάσος Λύτρας:


Την 10/4/2017 ημέρα Δευτέρα, περίπου στις 10.30 το πρωί, με ειδοποίησαν επισκέπτες του «Πάρκου Τρίτης», ότι μέσα στο πάρκο βρίσκονται δύο φορτηγά αυτοκίνητα το ένα γερανοφόρο και αποξηλώνουν μία από τις γεωτρήσεις μας η οποία τροφοδοτεί με νερό την τέταρτη και μεγαλύτερη λίμνη του Πάρκου.

Η συγκεκριμένη αντλία είχε ελεγχθεί πριν λίγες ημέρες, λειτουργούσε και διατηρούνταν ο πλήρης εξοπλισμός της.


Μόλις έφτασα στο σημείο, πολύ κοντά στην 4η και μεγαλύτερη λίμνη του πάρκου, βρήκα δυο φορτηγά αυτοκίνητα, το ένα ιδιωτικό γερανοφόρο και το άλλο του Δήμου Ιλίου, το οποίο είχε πάνω στην καρότσα του διάφορα μηχανήματα, γεννήτριες, κοπτικά εργαλεία και άλλα.

Το λουκέτο της γεώτρησης ήταν σπασμένο και πεταμένο στο χώμα, το κουβούκλιο επίσης σπασμένο και πεταμένο, το ίδιο και το πίλερ με τον ηλεκτρικό πίνακα για την λειτουργία της γεώτρησης, ο σωλήνας που παροχέτευε νερό στην λίμνη ήταν κομμένος, το ίδιο και το καλώδιο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Το γερανοφόρο όχημα εκείνη την ώρα, ανέσυρε έναν - έναν τους εσωτερικούς σωλήνες της γεώτρησης και τους αποσύνδεε. Το σύστημα των εσωτερικών σωληνώσεων της γεώτρησης, βάθους άνω των 150 μέτρων, αποτελείται από σωλήνες μήκους 3 περίπου μέτρων ο καθένας.

Την ώρα που γινόταν η αποξήλωση, είχαν ήδη αποσυνδεθεί και φορτωθεί στο αυτοκίνητο αυτό, περίπου 15 σωλήνες συνολικού μήκους 45 περίπου μέτρων, οι οποίοι στη συνέχεια αφαιρέθηκαν.

Αφού έκανα γνωστή την ιδιότητά μου στους 7 παρόντες δράστες, τους δήλωσα ότι έχουν εισβάλει σε ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου, ότι ενεργούν αυθαίρετα και παράνομα, τους κάλεσα δε να σταματήσουν και ειδοποίησα την Άμεση Δράση ενώ αυτοί συνέχισαν να εργάζονται, ισχυριζόμενοι ότι έχουν εντολή από τον Δήμο Ιλίου.

Ένας από αυτούς, πριν έρθει η Άμεση Δράση, έκανε τηλεφώνημα και στη συνέχεια αφού τελείωσε την συνομιλία του, έδωσε εντολή στο φορτηγό του Δήμου Ιλίου να διαφύγει, όπως και έγινε παρά τις διαμαρτυρίες μου.


Μετά από λίγο ήρθε κάποιος ο οποίος δήλωσε ότι είναι διευθυντής πρασίνου του Δήμου Ιλίου και αφού ισχυρίστηκε ότι την γεώτρηση τοποθέτησε ο δήμος Ιλίου, είπε ότι έχει εντολή να την αφαιρέσει. Του επεσήμανα ότι, σύμφωνα με τον νόμο, εφ όσον πρόκειται για εγκατάσταση του πάρκου αυτή ανήκει στο ελληνικό δημόσιο.

Στη συνέχεια ήρθαν και άλλοι οι οποίοι δήλωσαν ότι είναι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Ιλίου και προέβαλαν τους ίδιους ισχυρισμούς.


Αφού ήλθε η Αστυνομική δύναμη και δήλωσα ότι επιθυμώ να υποβάλω μήνυση, μεταβήκαμε στο Αστυνομικό τμήμα Ιλίου όπου και υπέβαλα μήνυση κατά των δραστών και παντός άλλου υπευθύνου, συνεργού ή ηθικού αυτουργού.Είναι ζήτημα πλέον της προανάκρισης, να διαπιστωθεί ποιοι έδωσαν τις εντολές να γίνει η παράνομη μηχανοκίνητη εισβολή στο πάρκο, η καταστροφή της εγκατάστασης και η αφαίρεση των σωληνώσεων της γεώτρησης, και μάλιστα σε μια κρίσιμη περίοδο εν όψει καλοκαιριού που χρειαζόμαστε κάθε παροχή νερού για μην στερέψουν οι λίμνες.

Εκεί στο Αστυνομικό Τμήμα, ήλθαν ο Δήμαρχος Ιλίου, Αντιδήμαρχοι και εργαζόμενοι στο Δήμο Ιλίου. Δεν έγιναν συλλήψεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου