Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Τέλος στην αδικία για τους αναπληρωτές με προϋπηρεσία στην ιδιωτική εκπαίδευση, με τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα

Με την τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα προς ψήφιση στη Βουλή από τον Υπουργό Παιδείας μπαίνει τέλος στην αδικία για δεκάδες αναπληρωτές με προϋπηρεσία στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα η προϋπηρεσία αναγνωρίζεται πλήρως για την μισθολογική και βαθμολογική κατάταξη, όπως ίσχυε εδώ και 40 χρόνια.

Η ενέργεια αυτή του Υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική πράξη εφαρμογής του Συντάγματος και αναγνώρισης του ισότιμου ρόλου των ιδιωτικών εκπαιδευτικών λειτουργών μέσα στο ενιαίο σύστημα εκπαίδευσης.

Η σημασία της τροπολογίας για την ισοτιμία των εκπαιδευτικών μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα

Η μη αναγνώριση της προϋπηρεσίας στην ιδιωτική εκπαίδευση για τη μισθολογική και βαθμολογική κατάταξη των αναπληρωτών, εγκυμονούσε πολλαπλούς κινδύνους.

Πρώτον, άνοιγε την κερκόπορτα για τη διαδικασία απόσχισης των ιδιωτικών εκπαιδευτικών από το ενιαίο εκπαιδευτικό σύστημα και για τον υποβιβασμό τους στο στάτους του ιδιωτικού υπαλλήλου, όπως επιδιώκουν εδώ και δεκαετίες οι εκπρόσωποι των σχολαρχών.

Δεύτερον, άνοιγε τον ασκό του Αιόλου και για τους δημόσιους εκπαιδευτικούς. Συχνά δυσμενείς νομοθετικές αποφάσεις που λαμβάνονται για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς μεταφέρονται και στους δημόσιους, όπως έχει αποδείξει η σύγχρονη εμπειρία. Η δημιουργία εκπαιδευτικών με εργασιακές σχέσεις διαφορετικών ταχυτήτων είναι σημαντικός κίνδυνος και έχει σημειωθεί και σε άλλα εκπαιδευτικά συστήματα (βλ. Βρετανία).

Αν αύριο ψηφιστεί η τροπολογία που κατέθεσε ο Υπουργός, αποκαθίσταται η συνταγματικά κατοχυρωμένη ισοτιμία όλων των εκπαιδευτικών, μόνιμων, αναπληρωτών και αναπληρωτών στο εκπαιδευτικό σύστημα.


Δικαίωση για τους απολυμένους της οδυνηρής περιόδου Αρβανιτόπουλου και για τον αγώνα της Ομοσπονδίας

H αυριανή ψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας θα αποκαταστήσει μια αδικία για αναπληρωτές που βρέθηκαν στη δημόσια εκπαίδευση λόγω του πογκρόμ που εξαπέλυσαν ορισμένοι σχολάρχες εναντίον των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, ελέω του καθεστώτος ελεύθερων απολύσεων Αρβανιτόπουλου.


Άνθρωποι καταξιωμένοι, με πολλά χρόνια υπηρεσίας, αγαπητοί σε συναδέλφους, μαθητές και γονείς απολύθηκαν, όχι επειδή ήταν «ρεμπεσκέδες» (για να θυμηθούμε την προσφιλή ρήση ηγετικού στελέχους του ΣΙΣ), αλλά επειδή είχαν κοινωνική δραστηριότητα, επειδή διαμαρτύρονταν για παρανομίες στα σχολεία τους, ή απλώς επειδή ήταν πλέον «ακριβοί». Οι άνθρωποι αυτοί έχασαν σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και το 50% των αποδοχών τους.

Με την κατάθεση της τροπολογίας και την πιθανή ψήφισή της αύριο, όλοι αυτοί δικαιώνονται. Δικαιώνεται, επίσης, η ιδιότητα του ιδιωτικού εκπαιδευτικού ως λειτουργού της εκπαίδευσης.


Η εξέλιξη αυτή αποτελεί δικαίωση και για την ΟΙΕΛΕ που το τελευταίο διάστημα, παρά τις δυσκολίες, είχε ως κεντρικό αίτημα την αποκατάσταση της αναγνώρισης της προϋπηρεσίας στην ιδιωτική εκπαίδευση κάτι που εδώ και τέσσερις δεκαετίες δεν είχαν τολμήσει να αμφισβητήσουν ακόμη και οι πιο συντηρητικές κυβερνήσεις.

Διαβάστε εδώ την τροπολογία που κατέθεσε ο Υπουργός Παιδείας

www.oiele.gr


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου