Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

The Story Behind Syria: Μια διαφορετική Έκθεση Φωτογραφίας στο «Καλλίπολις», τo τριήμερο 1, 2 & 3 Δεκεμβρίου



Η Κοινότητα του enfo.gr και ο Χώρος Πολιτισμού και Αλληλεγγύης «Καλλίπολις» σας προσκαλούν στην Έκθεση Φωτογραφίας: «The Story Behind Syria», του Σύριου πρόσφυγα φωτογράφου Abdulazez Dukham.

Πρόκειται για μια ξεχωριστή έκθεση καθώς περιλαμβάνει παρουσίαση του καλλιτέχνη-φωτογράφου και του έργου του από ανθρώπους που τον γνώρισαν προσωπικά στον καταυλισμό της Ειδομένης (στα εγκαίνια της Παρασκευής 1/12, στις 8.00μμ), ζωντανή αραβική μουσική με το συγκρότημα "Φερκέτ Ελ Ανουάρ - Ορχήστρα του Φωτός" (το Σάββατο 2/12 στις 9.00μμ) και προβολή
της -σχετικής με την έκθεση- ταινίας "Το λιμάνι της Χάβρης" (την Κυριακή 3/12 στις 8.00μμ).

Ο Abdulazez Dukham γνώρισε την τέχνη της φωτογραφίας την περίοδο που ζούσε στα στρατόπεδα προσφύγων στην Ελλάδα. Όπου γύριζε το βλέμμα του, όπως έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη, υπήρχαν φωτογραφικές μηχανές και αυτό ήταν που τον έκανε να συνειδητοποιήσει πώς μέσω της τέχνης της φωτογραφίας μπορεί κανείς να δείξει την αληθινή εικόνα του προβλήματος της Συρίας στον κόσμο. Δυστυχώς τότε, πολλοί από τους φωτογράφους δεν έδειχναν την πραγματική εικόνα αλλά εκείνη που αυτοί ήθελαν...

Εκείνη ακριβώς ήταν η στιγμή που αποφάσισε να χρησιμοποιήσει μια φωτογραφική μηχανή κι εκείνος και να δείξει στον κόσμο τι πραγματικά συμβαίνει στη Συρία και πως είναι η καθημερινότητα των προσφύγων σε ένα στρατόπεδο προσφύγων.

Ένας από τους αλληλέγγυους που γνώρισε σε κάποιο από τα στρατόπεδα προσφύγων, του χάρισε μια φωτογραφική μηχανή και ένας πολύ μεγάλος αριθμός αλληλέγγυων στάθηκε δίπλα του, υποστηρίζοντας τα πρώτα αυτά δύσκολα βήματά του. Έτσι, σε κάθε στρατόπεδο που βρισκόταν από το σημείο αυτό και μετά, φωτογράφιζε Σύριους πρόσφυγες προσπαθώντας να μεταφέρει τη φωνή τους στον κόσμο που βρίσκεται έξω από αυτά τα στρατόπεδα.

Η καθημερινή του επαφή με τους υπόλοιπους Σύριους πρόσφυγες και η ξεχωριστή ιστορία του καθενός επέδρασε με δραματικό τρόπο μέσα του και ήταν αυτό που τον οδήγησε στο να θέσει ως σκοπό της ζωής του να δείξει στον κόσμο τι ακριβώς συμβαίνει στη μαρτυρική αυτή χώρα και πως είναι η ζωή και η καθημερινότητα στα στρατόπεδα των προσφύγων.

Σήμερα ο Abdulazez Dukham ζει στο Βέλγιο και ασχολείται επαγγελματικά με την τέχνη της φωτογραφίας, δίχως όμως να έχει ξεχάσει ούτε για μια στιγμή τις δύσκολες εκείνες μέρες. Η συγκεκριμένη έκθεση έχει σαν στόχο ακόμα να δείξει πως ακόμα και σε τόσο δύσκολες και απάνθρωπες συνθήκες, η ζωή μπορεί να βρει τον δρόμο της, όταν οι πρόσφυγες αντιμετωπίζονται ισότιμα και να εκφράσει την ευγνωσύνη του σε όλους εκείνους τους αλληλέγγυους που στάθηκαν δίπλα του σαν άνθρωπος προς άνθρωπο.

Η έκθεση θα διαρκέσει τρεις ημέρες:

Από την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου μέχρι και την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου στον Χώρο Πολιτισμού και Αλληλεγγύης «Καλλίπολις», Καλλιπόλεως 33, στο Ελληνικό (200μ. από τον σταθμό του μετρό «Ελληνικό και 100μ. από την Ιασωνίδου»).

Ωράριο Έκθεσης:
 
Παρασκευή 1/12: 18:00'-21:00'
Σάββατο 2/12: 11:00'-14:00' και 18:00'-21:00'
Κυριακή 3/12: 11:00'-14:00' και 18:00'-21:00'




Διαβάστε:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου