Τρίτη 3 Μαΐου 2016

Δημοψήφισμα μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς οι νέες εκλογές στην Ισπανία

Δεξιά και λιτότητα ή Αριστερά και αλλαγή; Αυτό είναι το διακύβευμα των επαναληπτικών εκλογών της 26ης Ιουνίου για το Podemos, τα ενωτικά ψηφοδέλτια και την Ενωμένη Αριστερά, που θα δώσουν ενωμένοι τη μάχη για να ξεπεράσουν σε ψήφους και έδρες το υπό κατάρρευση Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι.

«Η Αριστερά θα διεκδικήσει τη χρήσιμη ψήφο των πολιτών για μια προοδευτική και αριστερή κυβέρνηση μπροστά στην αποτυχία των σοσιαλιστών να σχηματίσουν μια κυβέρνηση με τους νεοφιλελεύθερους λαϊκιστές Πολίτες» τόνισε στην «Αυγή» ο Φέλιξ Αλόνσο, o βουλευτής του En Comù Podem της Καταλωνίας και ηγετικό στέλεχος της Ενωμένης Αριστεράς Καταλωνίας ΕuiA.

Η διάλυση της Βουλής και η διεξαγωγή των εκλογών στις 26 Ιουνίου είναι πιθανό να οδηγήσουν στον άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις 21 Ιουλίου, όταν θα συνεδριάσει το νέο κοινοβούλιο, όπου η Αριστερά θα αποτελεί τουλάχιστον το δεύτερο εάν όχι το πρώτο κόμμα.


συνέντευξη στον Αργύρη Παναγόπουλο

Στις 26 Ιουνίου θα έχετε επαναληπτικές εκλογές;

Οδηγούμαστε σε νέες εκλογές, παρόλο που δυνητικά υπάρχει μέχρι την τελευταία στιγμή και η πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης. Είναι λυπηρό να οδηγούμαστε σε εκλογές, γιατί μπορούσαμε να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση της αλλαγής. Ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Πέδρο Σάντσεθ δεν ήθελε να γίνει πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης με την Αριστερά.

Γιατί δεν θέλησε μια προοδευτική και αριστερή κυβέρνηση;

Ο Σάντσεθ προσπάθησε να επιλύσει τα εσωτερικά προβλήματα του κόμματός του και όχι αυτά της χώρας. Δεν ξέρω εάν το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα καταλήξει σαν το ΠΑΣΟΚ. Ο Σάντσεθ όμως οδηγείται σε μια προσωπική πολιτική αυτοκτονία. Είχε την ευκαιρία να αντιμετωπίσει με γενναιότητα τα τρία μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας.

Το πρώτο αφορά τη δημοκρατική αναγέννηση της χώρας, καθώς θα μπορούσαμε να έρθουμε σε συμφωνία και με άλλα κόμματα, ακόμη και με τους Πολίτες. Το δεύτερο αφορά την έκτακτη κοινωνική ανάγκη που αντιμετωπίζουμε, αυτό που στην Ελλάδα αποκαλείτε ανθρωπιστική κρίση. Σε αυτό το επίμαχο θέμα δεν μπορούμε να κάνουμε κανενός είδους συμφωνία με τους Πολίτες, γιατί έχουν ένα εντελώς νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα. Έτσι κι αλλιώς το λένε ξεκάθαρα ότι θέλουν να οδηγήσουν το Σοσιαλιστικό Κόμμα σε έναν μεγάλο συνασπισμό.

Πρέπει να έχετε υπόψη στην Ελλάδα ότι οι Πολίτες είναι κοντά στο δεξιό Λαϊκό Κόμμα και έχουν μεγαλύτερες αποστάσεις από τους Σοσιαλιστές.

Το τρίτο θέμα αφορά την εδαφική συγκρότηση της χώρας, γιατί η Ισπανία αποτελείται από διαφορετικούς λαούς και αυτό θα πρέπει να γίνει αποδεκτό ακόμη και διαμέσου των διαδικασιών που δρομολογούνται στην Καταλωνία ή τη Χώρα των Βάσκων ή τη Γαλικία. Πρέπει να αναγνωριστεί το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των λαών της Ισπανίας και η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην Καταλωνία ή στις άλλες αυτόνομες περιφέρειες που θα θελήσουν να διοργανώσουν δημοψηφίσματα.

Οι Πολίτες όχι μόνο είναι αντίθετοι σε αυτή την προοπτική αλλά σε πολλές περιπτώσεις προτείνουν ένα μεγάλο πισωγύρισμα γιατί είναι εναντίον των δημοκρατικών δικαιοδοσιών που ήδη έχουν οι οργανισμοί περιφερειακής αυτοδιοίκησης, γεγονός που καθιστά αδύνατη οποιαδήποτε συνεργασία μας με τους Πολίτες και σε αυτό το θέμα. Δυστυχώς οι Σοσιαλιστές μετατράπηκαν σε σκλάβους των Πολιτών γιατί δέθηκαν χειροπόδαρα από τους Πολίτες με τη συμφωνία που υπέγραψε ο Σάντσεθ.

Ο Σάντσεθ έδωσε την εντύπωση, και μάλιστα με αποκαλυπτικούς τόνους ότι για όλα φταίνε ο Ιγκλέσιας, το Podemos και τα ενωτικά ψηφοδέλτια...

Για τους Σοσιαλιστές είμαστε η προσωποποίηση του διαβόλου γιατί ξέρουν ότι εάν κοιτάξουν τα πρόσωπά τους στον καθρέφτη θα δουν μόνο μια Αριστερά στην Ισπανία, εμάς. Δεν θελήσαμε τις εκλογές και προτείναμε μια προοδευτική και αριστερή κυβέρνηση που θα τη στήριζαν άμεσα ή έμμεσα όλα τα κόμματα εκτός από το δεξιό Λαϊκό Κόμμα και τους Πολίτες. Οι Σοσιαλιστές δεν ήθελαν μια τέτοια κυβέρνηση.

Εμείς στοιχηματίζουμε στους δημοκρατικούς ψηφοφόρους και θα τους ζητήσουμε να μας δώσουν στις κάλπες αυτό που δεν τους έδωσαν οι Σοσιαλιστές στη Βουλή, την κυβέρνηση της αλλαγής. Όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς και της αλλαγής πρέπει να ενωθούμε για να καταφέρουμε να περάσουμε το Λαϊκό Κόμμα και να έρθουμε πρώτοι. Σε όλη την Ισπανία έχουμε πειστεί ότι η συνεργασία του Podemos, των ενωτικών ψηφοδελτίων και της Ενωμένης Αριστεράς δεν θα αθροίσει, αλλά θα πολλαπλασιάσει τις ψήφους και τη συναίνεση. Θα ζητήσουμε την ψήφο των πολιτών για να αλλάξουμε τη χώρα.

Πώς αντιδρά η Δεξιά στην προοπτική μιας μεγάλης αιμορραγίας ψήφων;

Ο Ραχόι συμπεριφέρεται ως στρουθοκάμηλος. Το να κρύβεται είναι ίσως το καλύτερο που έχει να κάνει, γιατί τα σκάνδαλα και η διαφθορά τα κυβέρνησής του και του Λαϊκού Κόμματος δεν έχουν αρχή και τέλος. Το Λαϊκό Κόμμα μοιάζει διαρκώς και περισσότερο με μια μαφιόζικη εγκληματική οργάνωση παρά με ένα πολιτικό κόμμα. Ο Ραχόι έμεινε στην άκρη μετά τις εκλογές στοιχηματίζοντας ότι οι Σοσιαλιστές και οι Πολίτες θα έτρωγαν τα μούτρα τους και δεν θα μπορούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση επιτρέποντας στη Δεξιά να εμφανιστεί ως ο εγγυητής του νόμου και της τάξης.

Στις επόμενες εκλογές θα πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα σε ποιον να δώσουμε τη χρήσιμη ψήφο. Στη Δεξιά της λιτότητα ή στην Αριστερά της αλλαγής; Στη συνέχιση της λιτότητας και της καταστροφής της κοινωνίας και των ανθρώπων της ή στη δημοκρατική διέξοδο με τη νίκη του Podemos, των ενωτικών ψηφοδελτίων και της Ενωμένης Αριστεράς;

Οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι το Λαϊκό και το Σοσιαλιστικό Κόμμα ενδιαφέρονται μόνο για την επιβίωσή τους και τις εσωκομματικές τους ισορροπίες και όχι για το μέλλον τη χώρας. Εμείς λέμε διαρκώς ότι ο κόσμος που έχει πληγεί από την κρίση δεν μπορεί να περιμένει ούτε λεπτό. Τα συστημικά μέσα ενημέρωσης κάνουν έναν βρόμικο πόλεμο εναντίον μας, όπως αυτός που αντιμετωπίζετε και εσείς στην Ελλάδα.

Τους ενοχλεί το ότι εμείς επαναλαμβάνουμε διαρκώς ότι θέλουμε να κυβερνήσουμε για να αλλάξουμε τις ζωές των ανθρώπων. Επιμένουμε ότι η ζωή των ανθρώπων αλλάζει από θέσεις ευθύνης και κυβέρνησης και ότι δεν θα δώσουμε λευκές επιταγές σε κανέναν. Οι Σοσιαλιστές ήθελαν στην πράξη μια μονοκομματική κυβέρνηση έχοντας μόλις 300.000 ψήφους παραπάνω από εμάς, αλλά, εάν συνυπολογίσει κανείς και τις ψήφους της Ενωμένης Αριστεράς, τους ξεπερνούσαμε κατά τουλάχιστον μισό εκατομμύριο ψήφους.

Είναι δικαίωμα και υποχρέωσή μας προς τους πολίτες να κυβερνήσουμε τη χώρα. Οι Σοσιαλιστές ήθελαν τον πρωθυπουργό και μια λευκή επιταγή, εμείς θέλουμε μια πλουραλιστική κυβέρνηση της αλλαγής. Δεν θέλουμε την αντικατάσταση του Ραχόι με μια νέα παραπλήσια ή μακιγιαρισμένη φιγούρα. Ο δικομματισμός θα δεχθεί ένα περαιτέρω πλήγμα στις εκλογές του Ιουνίου. Η αλλαγή περνά από τη χρήσιμη ψήφο στην Αριστερά και όχι από τους Σοσιαλιστές.

Στην Καταλωνία είσαστε ήδη το μεγαλύτερο κόμμα...

Στην Καταλωνία είμαστε το μεγαλύτερο κόμμα γιατί δώσαμε απαντήσεις στα μικρά και μεγάλα προβλήματα των πολιτών και γιατί αγωνιστήκαμε εναντίον της πιο σκληρής λιτότητας που εφαρμόστηκε στην Ισπανία από τη νεοφιλελεύθερη Δεξιά του Μας. Ο κόσμος κατάλαβε επίσης ότι προσπαθούσαν να τον εξαπατήσουν υποσχόμενοι μήνα με τον μήνα την ανεξαρτησία. Ακόμη και οι πλέον υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας κατανοούν σήμερα ότι χρειάζονται διαπραγματεύσεις με το ισπανικό κράτος ή δημοψήφισμα. Εμείς υποστηρίζουμε μια άλλη λύση για την Καταλωνία, αλλά πρέπει να πούμε ότι αυτοί που υποστηρίζουν τον ισπανικό εθνικισμό και την ενότητα του κράτους χωρίς δημοκρατία και αυτοδιάθεση τροφοδοτούν τις αποσχιστικές τάσεις.

η Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου