Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2016

275.000 ευρώ για τη ριζική ανακαίνιση του Δημοτικού Θεάτρου "Μελίνα Μερκούρη" στον Άγιο Δημήτριο

Υπό ριζική ανακαίνιση βρίσκεται το Δημοτικό Θέατρο του Δήμου Αγίου Δημητρίου "Μελίνα Μερκούρη", που στεγάζεται στην είσοδο του Δημαρχείου.

Οι εργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και με την ολοκλήρωσή τους, οι πολίτες θα έχουν μια σύγχρονη αίθουσα όχι μόνο για να παρακολουθούν με άνεση τις ποιοτικές θεατρικές παραστάσεις, στις οποίες μας έχουν συνηθίσει οι θεατρικές ομάδες της πόλης, αλλά και ένα χώρο συνεύρεσης των πολιτών και διεξαγωγής ποικίλων κοινωνικών διεργασιών.

Στα στοιχεία της υπό υλοποίηση μελέτης, μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:


Στην κυρίως αίθουσα
  • Ο κύριος χώρος των θεατών αναπτύσσεται στο ισόγειο.
  • Αποξηλώνονται οι υφιστάμενοι αναβαθμοί, τα καθίσματα, οι επικαλύψεις των περιμετρικών τοίχων και οι ψευδοροφές στο σύνολό τους.
  • Καταργείται η εσωτερική επικοινωνία της πλατείας με τον εξώστη και αποξηλώνεται η σκάλα που τα συνδέει.
  • Συγχρόνως αποξηλώνεται και το βάθρο της σκηνής και οι τοίχοι που αναπτύσσονται σε συνέχεια των υποστυλωμάτων και μειώνουν δραματικά το εύρος του ανοίγματός της.
  • Οι θέσεις των καθήμενων πλέον ανέρχονται σε διακόσιες 225 (από 180), ενώ υπάρχει δυνατότητα απομάκρυνσης των καθισμάτων των πρώτων σειρών και η επέκταση της σκηνής.
  • Γραμμικά φωτιστικά για το σταθερό φωτισμό της αίθουσας μαζί με τα στόμια εξαερισμού και κλιματισμού αποτελούν τμήμα της κατασκευής, είναι αρμονικά ενταγμένα και δεν διαταράσσουν τη συνέχειά της.
  • Τοποθετούνται μικρά φωτιστικά τεχνολογίας led που λειτουργούν ανεξάρτητα ή όλα μαζί δημιουργώντας προγραμματισμένα στιγμιότυπα με το φως που δύναται να χρησιμοποιούνται και στη σκηνοθεσία των εκδηλώσεων.
Στο φουαγιέ και τις εισόδους
  • Η λειτουργία του Δημαρχείου δεν επιτρέπει σημαντικές αλλαγές και δημιουργία ξεχωριστού χώρου φουαγιέ στο ισόγειο στον προθάλαμο της κυρίας εισόδου του κτιρίου. Η λύση στο συγκεκριμένο θέμα αναζητήθηκε στον πρώτο όροφο στον προθάλαμο του χώρου των εκθέσεων, που θα δημιουργηθεί. 
  • Η κεντρική είσοδος διατηρείται στην ίδια θέση, υποχωρώντας και δημιουργώντας μια εσοχή. Οι διαστάσεις της μειώνονται, διατηρώντας το επιτρεπόμενο άνοιγμα σύμφωνα με τις απαιτήσεις της πυροπροστασίας.
  • Η έξοδος κινδύνου μετακινείται καθ' ύψος στη ανώτερη στάθμη του κεκλιμένου δαπέδου της αίθουσας. Συγχρόνως ανακατασκευάζεται η σκάλα που οδηγεί στον ακάλυπτο σε απόσταση από το κτίριο ώστε να επιτρέπεται η απρόσκοπτη έξοδος σε όλο το πλάτος της.
Στο πατάρι και τον εξώστη
  • Με την απομάκρυνση του κλιμακοστασίου που συνέδεε την αίθουσα των θεατών με το πατάρι καταργείται και η προβληματική χρήση του παταριού για θεατές. 
  • Οι αίθουσες ελέγχου μετατοπίζονται στο μέτωπο του παταριού και ένα άνοιγμα σε όλο το μήκος τους επιτρέπει την καλύτερη επόπτευση του χώρου. Η πρόσβαση στις αίθουσες ελέγχου πραγματοποιείται από το κεντρικό κλιμακοστάσιο και αποτελούν ανεξάρτητο τμήμα της προβλεπόμενης να κατασκευαστεί αίθουσας εκθέσεων.
Στη σκηνή του θεάτρου
  • Η στάθμη της σκηνής του θεάτρου κατασκευάζεται ψηλότερα 0,788m από τη χαμηλότερη στάθμη της πλατείας.
  • Το άνοιγμά της ακολουθεί όλο το εύρος της αίθουσας μέχρι τους πλαϊνούς της τοίχους.
  • Τμήμα της σκηνής προεξέχει προς την πλατεία και δεν καλύπτεται από την αυλαία. Το βάθος της μοιράζεται ισομερώς εκατέρωθεν της αυλαίας. 
  • Δύο σκάλες στα δύο άκρα επιτρέπουν αμφίδρομη μετάβαση από το χώρο της σκηνής στο χώρο του κοινού. 
  • Η πρόσβαση των ηθοποιών στα παρασκήνια πραγματοποιείται από την νέα είσοδο που κατασκευάζεται στο ισόγειο πλατύσκαλο του κεντρικού κλιμακοστασίου. 
  • Κατασκευάζεται νέα σκάλα επικοινωνίας με τα καμαρίνια στο νεκρό χώρο στην πλάτη της σκηνής. 
  • Διευκολύνεται η περιμετρική κίνηση των συντελεστών των παραστάσεων και οι περιμετρικές κουίντες δίνουν πολλαπλές δυνατότητες εισόδου και εξόδου στη σκηνή. 
  • Η τελική επιφάνεια του δαπέδου της σκηνής είναι πάτωμα χορού λινόλεουμ PVC 100%, κατάλληλο για πολλές και διαφορετικές δράσεις. 
  • Στο βάθος της σκηνής προβλέπεται η εγκατάσταση της υποδομής για οθόνη κινηματογραφικών προβολών. 
Στον 1ο όροφο του Δημαρχείου
  • Αποκαθίσταται η απρόσκοπτη επικοινωνία του ορόφου με το κεντρικό κλιμακοστάσιο κλείνοντας ένα τμήμα από το πατάρι πάνω από τον προθάλαμο της κυρίας εισόδου του Δημαρχείου. 
  • Ο χώρος αυτός είναι ο προθάλαμος της αίθουσας εκθέσεων που καταλαμβάνει το υπόλοιπο τμήμα του ορόφου. 
  • Ο προθάλαμος της αίθουσας προορίζεται να χρησιμοποιηθεί και σαν φουαγιέ του θεάτρου ενώ υπάρχει η δυνατότητα να λειτουργήσει σαν ενοποιημένος χώρος με την αίθουσα εκθέσεων. 
  • Έχει τη δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας με τον ανοικτό εξώστη πάνω από την κυρία είσοδο του Δημαρχείου. 
  • Ένα μεγάλο άνοιγμα (υαλοπέτασμα), επιτρέπει την οπτική επικοινωνία της αίθουσας εκθέσεων με το θέατρο.

Στον εξοπλισμό και τις υποδομές
  • Στον εξοπλισμό περιλαμβάνονται τα καθίσματα τα οποία αντικαθίστανται στο σύνολό τους με άλλα απόλυτα λειτουργικά και ανθεκτικά, ανάλογα με τη χρήση της αίθουσας. 
  • Ο προθάλαμος της αίθουσας εκθέσεων εξοπλίζεται με ερμάριο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν πάγκος σερβιρίσματος στα διαλείμματα των παραστάσεων. 
  • Μία εσοχή στο πλάι μπορεί να υποδεχθεί ψυγεία ή αυτόματους πωλητές. 
  • Προβλέπεται η κατασκευή όλων των υποδομών για την εγκατάσταση του θεατρικού φωτισμού, του ήχου, της εικόνας, των μηχανισμών κίνησης της αυλαίας και ανάρτησης του λοιπού της εξοπλισμού.
Το όλο έργο θα κοστίσει 275.000 € και εκτός απροόπτου θα είναι έτοιμο μετά το Πάσχα του 2017.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου