Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2017

Σήμερα, Πέμπτη 5 Ιανουαρίου στις 2.30μμ, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου η κηδεία του αρχαιολόγου Αλέξανδρου Μάντη

Έφυγε από τη ζωή ένας σπουδαίος πολίτης του Δήμου Αγίου Δημητρίου, ο αρχαιολόγος Αλέξανδρος Μάντης, που είχε εργαστεί ιδιαίτερα για τον χώρο της Ακρόπολης από το 1983 ως το 2001.

Η κηδεία του θα τελεστεί σήμερα, Πέμπτη 5 Ιανουαρίου, στις 14.30, στο Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου.

Γεννήθηκε το 1947 και σπούδασε κλασική αρχαιολογία στο Αρχαιολογικό τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από όπου αποφοίτησε το 1975. Το 1983 έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα.

Διεύρυνε τον κύκλο των σπουδών του με έρευνες και υποτροφίες στο αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Βόνης (1976-1978, 1988-1989), στο Βρετανικό Μουσείο (1986) και στο αρχαιολογικό Ινστιτούτο του Βερολίνου (1979).

Κατά τις υπηρεσίες του σε 10 Εφορείες Αρχαιοτήτων σε 18 νομούς της χώρας, ασχολήθηκε κυρίως με ανασκαφικό και μουσειακό έργο, στην Ήπειρο (Γιάννενα, Νικόπολη, ‘Αρτα, Βίτσα, Ζαγορίων, Ηγουμενίτσα), στην Πελοπόννησο (Πάτρα, Ολυμπία, Σπάρτη, Γύθειο, Ναύπλιο, Κόρινθος), στην Κρήτη (Ηράκλειο, Σητεία) αλλά και στην Κεφαλλονιά, στα Μέγαρα, στην Αθήνα και στην Κέα.

Κατά τη διάρκεια της εργασίας του στην Ακρόπολη του δόθηκε η ευκαιρία να εξειδικεύσει τις γνώσεις του στα μνημεία και την γλυπτική του αρχαιολογικού χώρου και να ασχοληθεί ειδικότερα με τα γλυπτά του Παρθενώνα, εργαζόμενος ιδιαίτερα στη μεταφορά των γλυπτών από το παλαιό στο νέο Μουσείο Ακροπόλεως και στην κωδικοποίηση των διεσπαρμένων μελών, από τον γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα.

Παράλληλα με το έργο του ως αρχαιολόγου, ο Μάντης είχε πραγματοποιήσει περισσότερες από 80 διαλέξεις και ανακοινώσεις σε πανεπιστήμια και σε διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική και έχει ισάριθμες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά που αφορούν κυρίως σε θέματα της αρχαίας γλυπτικής και ειδικότερα της αρχιτεκτονικής πλαστικής. Οι δημοσιεύσεις του, που εκτείνονται σε ένα ευρύ γεωγραφικό φάσμα από τη Λακωνία και την Ίο, έως τη Σαμοθράκη και την Θάσο, εστιάζονται σε μεγάλο βαθμό στην θεαματική αποκατάσταση των κατεστραμμένων από τον βομβαρδισμό του Morozini και την έκρηξη του 1687 μεσαίων νοτίων μετοπών του Παρθενώνα.

Από το 2001 διετέλεσε προϊστάμενος της Δ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, και από το 2004 της ΛΖ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κορινθίας, μέλος διαφόρων επιστημονικών επιτροπών και πρόεδρος της Επιτροπής Θεάτρου Ιερού Διονύσου και Ασκληπιείου νότιας κλιτύος Ακροπόλεως, καθώς και της Επιτροπής Συντήρησης Ναού Επικουρείου Απόλλωνα.

Το Νοέμβριο του 2006 ανέλαβε τη Διεύθυνση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ακροπόλεως. Συνταξιοδοτήθηκε πριν από λίγα χρόνια.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου