Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019

Προβολή του μουσικού ντοκιμαντέρ «Samsara» στην αυλή του Χώρου Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «Καλλίπολις»


Με το μουσικό ντοκιμαντέρ, του Ρον Φρίκε «Samsara», συνεχίζονται οι υπαίθριες προβολές στην όμορφη & δροσερή αυλή του Χώρου Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «Καλλίπολις», την Κυριακή 18 Αυγούστου στις 9.00μμ.

Στη φιλόξενη αυλή του «
Καλλίπολις» οι σινεφίλ μπορούν πλέον να παρακολουθούν επιλογές από τις καλύτερες ταινίες του παγκόσμιου και ελληνικού κινηματογράφου που προτείνουν τα μέλη και οι φίλοι/ες της συλλογικότητας και ταυτόχρονα να απολαμβάνουν το αναψυκτικό, τη μπύρα, τον καφέ ή το ποτό τους, κάθε Κυριακή μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.


Λίγα λόγια για την ταινία από το nikolaspappas.blogspot.com:

Μη αφηγηματικό ντοκιμαντέρ, 2011, έγχρωμη, 102’, σε σκηνοθεσία Ρον Φρίκε με τους: Puti Sri, Candra Dewi, Olivier de Sagazan.

Το «Samsara» είναι μια ταινία του 2011 μη αφηγηματικό ντοκιμαντέρ, σε σκηνοθεσία του Ron Fricke και παραγωγό τον Mark Magidson, οι οποίοι συνεργάστηκαν επίσης στην ταινία Baraka, μια ταινία με το ίδιο πνεύμα. Το Samsara γυρίστηκε για πάνω από πέντε χρόνια σε 25 χώρες σε όλο τον κόσμο.

«Samsara» είναι μία σανσκριτική λέξη που σημαίνει την παντοτινή ροή του κύκλου της ζωής, ενός κύκλου που ξεκινά με τη γέννηση, γίνεται ζωή, ύστερα θάνατος και πάλι αναγέννηση.
Γυρισμένο εξ’ ολοκλήρου στη σπάνια ποιότητα των 70
mm και μονταρισμένο πρώτα με σιωπηλό ρυθμό κι ύστερα με προσθήκη μουσικής το Samsara μας ταξιδεύει σε 5 ηπείρους και 25 χώρες.
Ιερές τοποθεσίες, ζώνες βιβλικών καταστροφών, βιομηχανίες και φυσικά τοπία γίνονται αφορμές ενός οπτικοακουστικού διαλογισμού ανάμεσα στην ανθρωπότητα και το υπόλοιπο της φύσης.

Το αποτέλεσμα συνιστά μία ολοκληρωμένη κινηματογραφική εμπειρία, την πλήρωση του ανθρώπινου αισθητήριου με εικόνες πρωτοφανούς καθαρότητας και πολυσύνθετου νοήματος.
Οι προσδοκίες του θεατή ανατρέπονται και ενθαρρύνεται η προσωπική του αντίληψη, η σύνθεση της δικής του ατομικής εμπειρίας καθώς μπλέκεται το αρχαίο με το σύγχρονο.
Δεν υπάρχει συγκεριμένη κατεύθυνση, δε δίνονται πληροφορίες, ο θεατής αφήνεται να παρασυρθεί σε ένα γοητευτικό παραλήρημα.

Ο χορός των χιλίων χεριών στο Πεκίνο, ύστερα μία σχολή πολεμικών τεχνών που προπονεί ταυτόχρονα τους χιλιάδες σπουδαστές της, πιο μετά η βάφτιση ενός παιδιού στο Σάο Πάολο, η αίθουσα των πολυελαίων στις Βερσαλλίες, ένα θειορυχείο στην Ιάβα, μία βιομηχανία πλαστικών μανεκέν για σεξουαλική ικανοποίηση στην Ιαπωνία, το εθνικό πάρκο στο βουνό Νεμρούτ της Τουρκίας, οι καταστροφές στη Νέα Ορλεάνη, οι καταρράκτες της Επούπα στην Ανγκόλα, η Πέτρα της Ιορδανίας, οι ιθαγενείς ενός χωριού της Αιθιοπίας και πολλές ακόμα εικόνες κι εμπειρίες δίνουν ζωή στο αξέχαστο ταξίδι του ανθρώπου μέσα στη φύση και την ιστορία.

Το «Samsara» μας υπενθυμίζει ότι τα σπουδαιότερα πράγματα είναι υπεράνω περιγραφής κι αποκτούν αξία όταν τα λόγια είναι περιττά και παραδίνονται στην ιερή σιωπή της παρατήρησης και την ψυχική ανάταση που προκαλεί.
Είναι εξαιρετικά δύσκολο να κρατηθεί ζωντανό το ενδιαφέρον του θεατή σε 100 λεπτά χωρίς λόγια.
Στη συγκεκριμένη ταινία φαίνονται πολύ λίγα και χάνονται μέσα στο θαυμαστό κόσμο της φύσης και των επιτευγμάτων του ανθρώπου.
Μετά από κάτι τέτοιο τα προβλήματα του ανθρώπου μοιάζουν εξαιρετικά ασήμαντα.

Για το «
Καλλίπολις»:

Ο Χώρος Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «
Καλλίπολις» έχει την έδρα στο Ελληνικό (Καλλιπόλεως 33) και βρίσκεται 200 μέτρα από τον τερματικό σταθμό του μετρό και 100 μέτρα από την Ιασωνίδου.


Η είσοδος στις εκδηλώσεις του είναι δωρεάν και όποιος επιθυμεί μπορεί να προσφέρει φάρμακα, που δεν χρειάζεται, τρόφιμα μακράς διάρκειας και είδη πρώτης ανάγκης τα οποία διατίθενται σε οικογένειες που έχουν πληγεί από την κρίση ή είδη που είναι απαραίτητα για την ενίσχυση του «Καλλίπολις».

Ο Χώρος τον Αύγουστο λειτουργεί κάθε Κυριακή από τις 7.00μμ.

Για την αμεσότερη και πληρέστερη ενημέρωσή σας, μπορείτε να ανατρέχετε στην
Ομάδα και τη Σελίδα του Χώρου στο facebook καθώς και στο κανάλι του στο YouTube.

Διαβάστε:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου